Se spală sau nu haine pe 2 februarie 2023? În Biserica Ortodoxă, în fiecare an pe data de 2 februarie este prăznuită Întâmpinarea Domnului. Iată care sunt cele mai importante tradiții și obiceiuri din această zi de mare sărbătoare și vezi dacă se spală sau nu rufe astăzi!

Se spală sau nu haine pe 2 februarie 2023?

Se spală sau nu haine pe 2 februarie 2023? Răspunsul oferit de preoți!

[Sursa foto: Doxologia.ro]

Întâmpinarea Domnului 2023: Se spală sau nu astăzi?

În bisericile ortodoxe, pe data de 2 februarie 2023 este prăznuită Întâmpinarea Domnului. Este vorba despre o sărbătoare care are o importanță majoră în religia creștină, motiv pentru care a fost însemnată cu cruce roșie în calendarul creștin ortodox.

Mulți credincioși se întreabă dacă pe 2 ianuarie, de sărbătoarea Întâmpinării Domnului se spală sau nu haine. Preoții au răspuns la această întrebare și au clarificat toate aspecte legate de această sărbătoare. Astfel, pe 2 februarie 2023, nu se spală haine. Sărbătoarea este una importantă pentru credincioși și pentru Biserica Ortodoxă și trebuie cinstită așa cum trebuie. Cei care spală rufe, fac curățenie, treburi în gospodărie, cos, croșetează sau muncesc vor avea parte de o moarte lentă. 

Citește și: Calendar ortodox 2 februarie 2023. Sărbătoare cu cruce roșie!

Întâmpinarea Domnului   are loc la 40 de zile de la nașterea lui Iisus Hristos, pe 2 februarie.

Mântuitorul este dus la Templu de Fecioara Maria și dreptul Iosif pentru împlinirea Legii, care prevedea ca orice întâi născut de parte bărbătească să fie afierosit lui Dumnezeu în a 40-a zi de la naștere. 

Citeste si: Greutate si inaltime copii in functie de varsta- catena.ro

Citeste si: Suspectul crimei din Brăila a mărturisit tot ce s-a întâmplat în cabinetul stomatologic! Ce confesiune i-a făcut Marina Gavril înainte să fie omorâtă: "Mi-a zis că..."- wowbiz.ro

Se spală sau nu haine pe 2 februarie 2023?

Se spală sau nu haine pe 2 februarie 2023? Răspunsul oferit de preoți!

[Sursa foto: Doxologia.ro]

Întâmpinarea Domnului 2023: Ce nu este bine să faci în această zi?

Iată ce nu este bine să facă creștinii ortodocși în această zi!

  • La sărbătoarea Întâmpinării Domnului nu este bine să te cerți cu cineva sau să te superi pe cei apropiați.
  • Pe 2 februarie nu se coase şi nu se tricotează.Totodată este interzis să prelucrezi lâna, să speli sau să mături gospodăria.
  • La sărbătoarea Întâmpinării Domnului nu ai voie să croșetezi, fiindcă altfel vei avea o moarte lentă.

Citește și: Calendar ortodox 1 februarie 2023. Ce sărbătoare este miercuri?

  • Sărbătoarea Întâmpinării Domnului trebuie cinstită ca atare și astfel nu se spală și nu se calcă în această zi.
  • La sărbătoarea Întâmpinării Domnului nu ai voie să te zgârcești la bani sau la alimente, nu ai voie să refuzi săracii și nu trebuie să treacă ziua fără să faci o faptă de milostenie.
  • Pe 2 februarie nu ai voie să mănânci nimic până nu se termină Sf Liturghie la biserică, altfel vei avea probleme cu stomacul.
  • La sărbătoarea Întâmpinării Domnului nu ai voie să tai cu foarfeca, ca să nu fii invadat de gândacii forfecari.
  • Pe 2 februarie nu este bine să ceri bani sau să pretinzi lucruri, dacă te-ai oferit să ajuți pe cineva.
  • La sărbătoarea Întâmpinării Domnului nu ai voie să lucrezi, altfel te vei chinui în ceasul morții, potrivit tradiției populare.
  • La sărbătoarea Întâmpinării Domnului nu se mătură pentru ca păsările să fie sănătoase, iar stupii să rămână productivi.

Se spală sau nu haine pe 2 februarie 2023?

Se spală sau nu haine pe 2 februarie 2023? Răspunsul oferit de preoți!

[Sursa foto: Doxologia.ro]

Tradiții și obiceiuri românești de sărbătoarea Întâmpinării Domnului 2023

Femeile trebuie să ducă pruncii spre închinare la Biserica. Când copilul face 40 de zile după naștere, mama îl aduce la Biserica că și "Mama lui Iisus". În numele familiei, ea îl dăruiește că ofrandă lui Dumnezeu și-l închină la altar.

Credincioșii cinstesc Icoana Maicii Domnului pentru spor și sănătate în această zi. Acest obicei mai poartă numele de"  Îmblânzirea inimilor împietrite" sau"  Profeția lui Simeon".

Părinții își ungeau copiii cu untură de urs ca aceștia a fie puternici și sănătoși, fiind convinși că puterea ursului ii este dăruită pruncului.

Citește și: Lăsata Secului 2023. Ce trebuie să facă creștinii ortodocși pe 27 februarie?

Dacă ursul își vede umbra înseamnă că va mai dura până se va încălzi, așa că se reîntoarce în culcușul lui.

Bătrânii povestesc că puneau schimbarea vremii pe seama comportamentului neobișnuit al ursului, numit Al Mare sau Martin. Pentru a câștigă simpatia și bunătatea ursului, oamenii puneau pe poteci vase cu miere și bucăți de carne. Puterea acestui animal este transmisă asupra oamenilor, în special asupra copiilor.

Citeste si: Culiță Sterp, amintiri traumatizante din copilărie: „Râdeau copiii de mine.”- kfetele.ro

Citeste si: Descoperirea macabră în Timiș. Un tânăr de 24 de ani, gasit mort pe un câmp. Ar fi fost împuşcat în gât- radioimpuls.ro

În această zi are loc "Tarcolitul viilor", un ritual de ocol, îndeplinit de viticultori.

În Transilvania, bărbații merg să taie și să lege via. Din crenguțele de vită își împodobesc pălăriile și fac o petrecere la care dezgroapă o sticlă de vin din anii trecuți.

Citește și: Întâmpinarea Domnului 2023. Tradiții și obiceiuri românești


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si