Sebastian Burduja: „Facturile nu vor exploda, nu vor bubui” Românii se tem că vor scoate mult mai mulți bani din buzunar de la 1 iulie

Sebastian Burduja, facturi, energie

Sebastian Burduja: „Facturile nu vor exploda, nu vor bubui” Românii se tem că vor scoate mult mai mulți bani din buzunar de la 1 iulie

(Sursa foto: Facebook Sebastian Burduja )

Ministrul Energiei oferă asigurări pentru români și spune că facturile nu o să crească dramatic după liberalizarea pieței, începând cu 1 iulie.

„Plafonarea şi compensarea facturilor au adus consumatorilor casnici din România, de trei ani, al patrulea cel mai ieftin gaz şi a cincea cea mai ieftină energie electrică din UE. Date Eurostat, date publice. Restul poveştilor sunt doar zgomot, ştiri false şi/sau alarmiste. După 1 iulie, românii vulnerabili trebuie şi vor fi protejaţi. Facturile nu vor 'exploda', nu vor 'bubui'. Şi nici nu se putea face în doi ani ceea ce nu s-a făcut de 30 de ani.

Cel puţin am reuşit să ţinem toate grupurile de producţie de energie în funcţiune (între 2009-2022, s-au închis peste 7.000MW grupuri pe cărbune şi gaz, producţie în bandă), să adăugăm altele noi (aproape 2.000 MW în acest mandat), să generăm o revoluţie în stocare (de la mai puţin de 20 MWh la 400 MWh baterii conectate la reţea). Investiţiile sunt singurul remediu pentru a reduce facturile pe termen mediu şi lung, iar asta trebuie să înţelegem cu toţii”,
a menţionat ministrul Energiei.

Citește și: De ce a suspendat SUA programul Visa Waiver pentru România. Emil Hurezeanu: „Știm care sunt criteriile”

Burduja: „Nu putem permite subminarea securităţii noastre energetice”

Buduja a precizat că România a redus semnificativ emisiile de CO2 între anii 1990-2022. De asemenea, acesta a mai spus că energia din țară trebuie să fie sigură, ieftină şi curată.

„Avem nevoie de energie verde, pentru care am obţinut peste 10 miliarde EUR din fonduri nerambursabile (parcuri solare, eoliene, baterii, investiţii în reţele), dar şi de energie în bandă (hidro, nuclear, gaz, cărbune). Avem nevoie de fiecare MW. În context, reţineţi aceste cifre: România a redus emisiile CO2 cu 77% între 1990 şi 2022, cel mai mult din UE. Majoritatea din sectorul energetic. România are cele mai mici emisii CO2/capita din UE, după Suedia, iar UE contribuie cu doar 4,8% din emisiile globale.

Anul trecut, am pus în funcţiune peste 1250MW grupuri noi- cât în precedenţii opt ani la un loc. Anul acesta, planul este pentru peste 2500MW. Fiecare MW nou înseamnă şansa românilor şi companiilor româneşti de a avea facturi mai mici, deci o energie mai ieftină. Şi şansa României de a-şi consolida independenţa energetică”, a scris Burduja.

Citește și: Ilie Bolojan, concluzie la finalul consultărilor pe care PNL le-a avut cu președintele Nicușor Dan: „E posibil să fim nevoiți să creștem taxe și impozite”


Editor web
Îți Recomandăm Și...