Secretele Bisericii Ortodoxe de Rit Vechi, cu sediul mondial in Romania: cati adepti are si cum fac acestia semnul crucii

Putina lume stie ca in Romania isi are sediul mondial o Biserica Ortodoxa recunoscuta de stat, plina de istorie si de traditii vechi de secole: Biserica Ortodoxa Rusa de Rit Vechi din Romania, asa cum este ea recunoscuta de Secretariatul de Stat pentru Culte, sau Biserica Ortodoxa de Rit Vechi (BORV), cum o cunosc credinciosii.

A.L., luni 28 august 2017 , 10:23

DISTRIBUIE
acest articol
DIMENSIUNE
TEXT ARTICOL
Aa - Aa+

 

Pe la mijlocul secolului al XVII-lea in sanul Bisericii Ortodoxe Ruse are loc o ruptura. Patriarhul Nikon al Rusiei decide o serie de reforme in cadrul cultului Bisericii, reforme care starnesc protestul unei parti a credinciosilor si a clerului. impotriva nemultumitilor, autoritatile ruse si Biserica pornesc o prigoana care-i determina pe rasculati sa-si paraseasca tara.

”Stramosii nostri au fost nevoiti sa isi paraseasca locuintele si chiar tara pentru a-si putea pastra vechile randuieli bisericesti neatinse. Prin urmare, o parte din cei prigoniti au ajuns si in Romania. Pentru acestia, primordial a fost sa isi pastreze credinta cea veche nealterata, strangandu-se in comunitati compacte si pentru mult timp intrand foarte putin in contact cu ceilalti locuitori de alte nationalitati”, explica arhidiaconul Amfilohii, secretarul Episcopiei Slavei.

Ajunsi in tarile Romane, majoritatea acestor rusi ”staroveri” - aparatori ai credintei vechi - se stabilesc in zona Dobrogei, Sucevei, Galatiului si Brailei. Mentinandu-si comunitatile in mare parte izolate de interactiunea cu populatia autohtona, rusii pe rit vechi au reusit sa-si mentina nealterate obiceiurile si traditiile stramosesti.

Parintele Amfilohii ne spune ca in acest fel, ”chiar si in zilele noastre putem vedea barbati de toate varstele purtand barbi si camasi traditionale legate cu brau (numit si „pois”) si femei cu capul acoperit si fuste lungi pana in pamant. De altfel, aceasta imbracaminte este obligatorie pentru a putea participa la slujbe, care se tin in continuare in limba slavona bisericeasca”.
 

Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si