Șeful statului explică de ce în China este posibilă construirea unui spital în șase zile: "Sunt proceduri total diferite"

Preşedintele Klaus Iohannis consideră că problema noului coronavirus din China trebuie luată "foarte, foarte în serios", dar spune că, dacă Guvernul îşi face treaba la modul cel mai serios, nu va fi nevoie să se ajungă în CSAT. El susţine că nu poate fi făcută comparaţia între viteza cu care autorităţile chineze ridică spitalul de la Wuhan şi cea cu care se construiesc spitale în România, unde trebuie respectate regulile europene. Şeful statului afirmă că este nevoie de accelerarea procedurilor pentru ridicarea spitalelor regionale, spunând că "a durat prea mult".

K.B., luni 27 ianuarie 2020 , 21:05

DISTRIBUIE
acest articol
DIMENSIUNE
TEXT ARTICOL
Aa - Aa+

Întrebat, luni seară, ce s-ar putea face pentru ca România să grăbească procedurile de ridicare a spitalelor, în contextul în care autorităţile chineze şi-au propus să ridice un spital cu o mie de paturi la Wuhan în doar câteva zile, şeful statului a spus că nu pot fi comparate cele două situaţii.

Citeste si: ANPC trage un semnal de alarmă în privința mărfurilor importate din China

Citeste si: Mărturiile terifiante ale mamei al cărui fiu și-a ucis tatăl apoi l-a îngropat în grădină: "17 ani am trăit într-un calvar"

Iohannis a susţinut că vrea accelerarea procesului de realizare a spitalelor regionale, despre care spune că a "durat prea mult".

"Sunt proceduri total diferite. În China, după cum poate ştiţi, funcţionează un sistem autocrat care dispune şi execută, iar la noi funcţionează un sistem democratic, cu reguli europene, care pregăteşte documentaţia, după care se fac licitaţiile şi se caută finanţările respective şi în acest fel la noi durează mai mult. Recunosc că pentru spitalele regionale a durat prea mult până acum şi sper să găsim forme de accelerare a procedurii”, a afirmat Klaus Iohannis.

Şeful statului susţine că problema coronavirusului care a ucis 80 de oameni în China trebuie luată "foarte în serios”, dar că nu crede că este cazul să se ajungă la o dezbatere în CSAT dacă Guvernul îşi va face datoria.

Citeste si: Mărturiile terifiante ale mamei al cărui fiu și-a ucis tatăl apoi l-a îngropat în grădină: "17 ani am trăit într-un calvar"

 

"Înţeleg că astăzi a avut loc o discuţie interministerială, aştept să aflu care sunt concluziile tehnice, eu cred că trebuie să luăm această chestiune foarte, foarte în serios. Pare a fi un virus foarte agresiv şi eu sunt de părere că ne vom pregăti cât se poate de bine. (...) Nu ştiu dacă este cazul să se ajungă în CSAT. Dacă Guvernul îşi face treaba la modul cel mai serios - şi nu am motive să cred că nu va fi aşa - nu e nevoie. Dar evident, sunt deschis, dacă se impune”, a mai spus Klaus Iohannis.

Managerul Institutului de Boli Infecţioase ”Matei Balş”, Adrian Streinu-Cercel, s-a referit luni la îmbolnăvirile cu coronavirus, afirmând că 70% dintre cazurile de coronavirus nou înregistrate sunt forme uşoare şi medii, iar în cazul în care virusul va apărea în România, Institutul are capacitatea de a-l trata.
În plus, acesta a făcut apel la populaţie să nu caute teste rapide pentru depistarea coronavirusului nou, întrucât acestea nu există.

”Nu există teste rapide, nu încercaţi să căutaţi teste rapide pentru noul coronavirus, nu există nicăieri în lume, se fac teste standard”, a mai spus Streinu-Cercel.

Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si