Senat: Ajutoare de stat pentru crescatorii de porci in valoare de jumatate de miliard de euro

Senatul a adoptat luni, cu majoritate de voturi, o initiativa legislativa de instituire a unui program multianual de ajutoare de stat pentru sustinerea producatorilor de carne de porc, denumit ”Program carne de porc din fermele romanesti” pentru perioada 2017 – 2020, in valoare de 446 de milioane de euro.

luni 10 aprilie 2017 , 17:20

DISTRIBUIE
acest articol
DIMENSIUNE
TEXT ARTICOL
Aa - Aa+

Legea a fost adoptata cu 103 voturi ”pentru”, unul ”impotriva” si doua abtineri.

Potrivit proiectului de lege, producatorii de carne de porc beneficiaza de ajutoare de stat cuprinse intre 15.000 si 2,5 milioane de euro pe an, in functie de numarul de porci livrati abatoarelor.

Programul de sustinere a crescatorilor de porci este unul multianual si este prevazut a se desfasura intre 2017 si 2020, banii urmand a se acorda de la bugetul de stat prin bugetul Ministerului Agriculturii.

Plafoanele anuale ale programului se aproba prin hotarare a Guvernului, iar pentru 2017 este prevazuta suma de 86 de milioane de euro. Valoarea intregului program pentru perioada 2017- 2020 a fost stabilita, prin amendament al Comisiei de agricultura a Senatului, la suma de 446 de milioane de euro.

Pentru a beneficia de programul de ajutoare de stat, producatorii de carne de porc trebuie sa fie organizati ca persoane juridice sau persoane fizice autorizate, intreprinderi individuale si intreprinderi familiale. De asemenea, ei trebuie sa fi livrat catre abatoare autorizate porci grasi cu o greutate a carcasei calde de minimum 75 kg.

O conditie este si ca porcii grasi sa provina din purcei intrati, mutati sau transferati in exploatatia beneficiarului la o greutate medie a lotului de maxim 30 kg/cap.

Nu in ultimul rand, pentru accesarea programului, producatorii trebuie sa livreze minimum 600 si maximum 100.000

de capete de porci grasi anual.
Ajutorul de stat se acorda sub forma unor pachete de sprijin, valoarea unui pachet fiind echivalentul a 10.000 de euro. Un producator poate beneficia de ajutor pentru minimum unu si maximum 250 de pachete de sprijin intr-un an.

Calcularea numarului de pachete se face dupa formula: numarul de carcase, inmultit cu echivalentul a 25 euro/ carcasa, impartit la echivalentul a 10.000

de euro. Cu alte cuvinte, suma minima pe care o poate primi un producator de carne de porc care livreaza 600 de carcase pe an este de 15.000 de euro. Suma maxima, pentru livrarea a 100.000 de carcase intr-un an, este de 2,5 milioane de euro.

Initiatorii isi motiveaza demersul prin faptul ca, in domeniul cresterii animalelor, concurenta cu produse din afara tarii a avut influente negative in valorificarea produselor obtinute, carora i s-au adaugat disfunctionalitatile pietei precum embargoul impus de Rusia in ceea ce priveste importul de carne de porc, seceta severa din

anii 2015 si 2016.

”Desi inainte de 2014 Romania nu a fost unul dintre statele exportatoare de produse agricole in Federatia Rusa, instituirea embargoului din vara anului 2014 a afectat in mod direct producatorii romani din cauza surplusului de produse existent pe piata UE. Ca urmare, scaderi severe ale preturilor au fost inregistrate chiar si in perioade in care acestea ating in mod normal varful de sezon”, se arata in expunerea de motive a initiativei legislative.

Initiatorii mai spun ca, prin acordarea ajutoarelor de stat in domeniul cresterii porcinelor, se urmareste eficientizarea activitatii acestui sector, asigurarea necesarului de consum intern de produse proaspete, obtinerea unor produse de calitate, competitive cu cele de pe piata europeana, a unei eficiente economice in realizarea si valorificarea acestora, acoperirea pierderilor de venit inregistrate  de crescatorii de porcine, precum si evitarea migratiei din mediul rural, odata cu crearea de noi locuri de munca.

Initiativa legislativa a fost semnata de 16 senatori si deputati de la PSD si ALDE si a fost inregistrata la Parlament pe 14 februarie 2017 pentru a fi dezbatuta in procedura de urgenta. Senatul este prima camera sesizata in acest caz, urmand ca for decizional sa fie Camera Deputatilor.

Sursa: news.ro


Abonează-te pe

Partenerii nostri
kanald.ro
Curs valutar BNR luni, 20 septembrie 2021. Euro și dolarul explodează! Cotații-șoc! Curs valutar BNR luni, 20 septembrie 2021. Euro și dolarul explodează! Cotații-șoc!
spotmedia.ro
Covid-19: Semne că ai putea fi infectat cu Delta. Cele mai frecvente cinci simptome la... Covid-19: Semne că ai putea fi infectat cu Delta. Cele mai frecvente cinci simptome la vaccinați vs nevaccinați
spotmedia.ro
Iohannis a mers la golf și Internetul s-a umplut de ironii (Galerie foto) Iohannis a mers la golf și Internetul s-a umplut de ironii (Galerie foto)
b1.ro
Ce părere are, în realitate, Carla’s Dreams despre Marius Moga şi Smiley, colegii lui... Ce părere are, în realitate, Carla’s Dreams despre Marius Moga şi Smiley, colegii lui de la „SuperStar” (Pro TV). I-a şocat pe toţi cu asta!
infoactual.ro
Urmează 13 ani cruciali. Carmen Harra: În calendarul mayaş se spune că e sfârşitul lumii Urmează 13 ani cruciali. Carmen Harra: În calendarul mayaş se spune că e sfârşitul lumii
infoactual.ro
Ce spune Cartea Sfântă despre APOCALIPSĂ: Oamenii își vor da sufletul de groază. Vor fi... Ce spune Cartea Sfântă despre APOCALIPSĂ: Oamenii își vor da sufletul de groază. Vor fi semne în soare, în lună și în stele
evz.ro
Cazul Caracal, dezvăluiri epocale. De ce nu se va afla niciodată adevărul Cazul Caracal, dezvăluiri epocale. De ce nu se va afla niciodată adevărul
doctorulzilei.ro
Monica Pop: ”Opriți dezinformarea! Cum să spuneți că vaccinații confirmați și internați... Monica Pop: ”Opriți dezinformarea! Cum să spuneți că vaccinații confirmați și internați cu oxigen și perfuzii au forme ușoare?”
romaniatv.net
Ce tragedie. Muzica uşoară românească este în doliu, s-a stins o STEA Ce tragedie. Muzica uşoară românească este în doliu, s-a stins o STEA
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si