Senatul a adoptat Legea privind statutul judecatorilor si procurorilor! Niciun partid din opozitie nu a fost prezent in sala

Senatul a adoptat, marti, in calitate de for decizional, Legea privind statutul judecatorilor si procurorilor, cu 80 de voturi ”pentru” si niciun vot ”impotriva”, in conditiile in care niciun partid din opozitie nu a fost prezent in sala.

Author: V.P. marți 19 decembrie 2017 , 15:34

DISTRIBUIE
acest articol
DIMENSIUNE
TEXT ARTICOL
Aa - Aa+

Plenul Senatului a adoptat o serie de amendamente ale lui Serban Nicolae, respinse de comisie, la articolul 96 al legii privind statutul judecatorilor si procurorilor, care reglementeaza raspunderea materiala a magistratilor.

Astfel, ”eroarea judiciara atrage raspunderea judecatorilor si procurorilor doar in ipoteza in care si-au exercitat functia cu rea credinta sau grava neglijenta”, se arata la alin.

(2) reformulat de serban Nicolae.

In noua forma, alin. (3) prevede ”exista eroare judiciara atunci când, in infaptuirea actului de justitie se determina o desfasurare gresita a unei proceduri judiciare si prin aceasta se produce o vatamare a drepturilor ori intereselor legimite ale unei persoane”.

De asemenea, serban Nicolae  a modificat si alin. (4) al legii 303/2004, care acum prevede ca ”exista rea credinta atunci când jduecatorul sau procurorul in exercitarea functiei, cu stiinta, prin incalcarea Conventiei pentru apararea Drepturilor Omului si a Libertatilor fundamentale prevazute de Constitutia României ori a normelor de drept material sau procesual a determinat o eroare judiciara”.  

La alin. (5), se arata ca ”exista grava neglijenta atunci când judecatorul sau procurorul in exercitarea functiei din culpa nesocoteste normele de drept material ori procesual, determinând o eroare judiciara”.  

”Nu este indreptatita la repararea pagubei persoana care, in cursul procesului, a contribuit in orice mod la savârsirea erorii judiciare de catre judecator sau procuror”, precizeaza alin. (6) in noua forma.

Alin. (7), modifcat si el, statueaza ca ”pentru repararea prejudiciului produs printr-o eroare judiciara persoana vatamata se poate indrepta cu actiune numai impotriva statului, reprezentat prin Ministerul Finantelor Publice, in conditiile legii, la tribunalul in a carui circumscriptie isi are domiciliul sau sediul dupa caz. Plata de catre stat a sumelor datoroate cu titlu de despagubire se efectueaza in termen de maxim 1 an de la data comunciarii horatarii judecatoresti definitive”.


Abonează-te pe


Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si