Senatul a adoptat proiectul de lege privind munca la distanta, prin care angajatul va putea lucra de acasa

Plenul Senatului a adotat luni cu 93 voturi ”pentru”, un vot ”impotriva” si 15 abtineri proiectul de lege al Guvernului privind telemunca, prin care angajatul va putea lucra de acasa.

V.P., luni 23 octombrie 2017 , 18:44

DISTRIBUIE
acest articol
DIMENSIUNE
TEXT ARTICOL
Aa - Aa+

Potrivit proiectului transmis de Guvern, telemunca este ”forma de organizare a muncii prin care salariatul, in mod regulat si voluntar, isi indeplineste atributiile specifice functiei, ocupatiei sau meseriei pe care o detine, in alt loc decat locul de munca organizat de angajator, cel putin o zi pe luna, folosind tehnologia informatiei si comunicatiilor”.

De asemenea, legea prevede ca salariatul care isi desfasoara activitatea in conditiile descrise mai sus se numeste ”telesalariat”.

”Activitatea de telemunca se bazeaza pe acordul de vointa a partilor si se prevede in mod expres in contractul individual de munca odata cu incheierea acestuia pentru personalul nou angajat sau prin act aditional la contractul individual de munca existent”, se mai arata in proiectul de lege adoptat de Senat.

Actul normativ mai prevede ca refuzul salariatului de a consimti la prestarea activitatii in regim de telemunca nu poate constitui motiv de modificare unilaterala a contractului individual de munca si nu poate constitui motiv de sanctionare disciplinara a acestuia.

Avand in vedere caracterul de flexibilitate a telemuncii, senatorii au prevazut ca, la solicitarea angajatorului si cu acordul in scris al telesalariatului cu norma intreaga, acesta din urma sa poata efectua munca suplimentara.

Guvernul a aprobat pe 9 august proiectul de lege privind munca la distanta care permite angajatului sa isi desfasoare activitatea acasa, prin intermediul internetului si al telefonului, iar angajatorul economiseste in acest fel bani care ar fi altfel cheltuiti cu fonduri adminsitrative.

„Introducem un nou contract de munca- tele-munca. Este foarte apreciat, in special in tarile foarte dezvoltate si cel mai mult in Japonia. In acest tip de contract se permite angajatului sa lucreze dintr-o locatie pe care si-o alege singur sau chiar de acasa, folosind tehnologia informatiei si comunicatiilor. Contractul este avantajos pentru ambele parti. Pentru angajator se reduc costurile administrative cu chiria, utilitatile, carburantii si parcul auto, iar angajatul reduce costul de deplasare la serviciu si isi imbunatateste echilibrul intre viata personala si profesionala ”, a declarat atunci ministrul Muncii,

Lia Olguta Vasilescu.

Senatul este prima camera sesizata in acest caz, urmand ca forul decizional sa fie Camera Deputatilor.
 


Abonează-te pe

Partenerii nostri
kanald.ro
Inca o idila la Survivior Romania? Albert Oprea s-a indragostit de o... Inca o idila la Survivior Romania? Albert Oprea s-a indragostit de o coechipiera:"Este fata perfecta"
demamici.ro
Naștere de vis într-un spital de stat din Austria. Maria: „M-am simțit ca un musafir... Naștere de vis într-un spital de stat din Austria. Maria: „M-am simțit ca un musafir într-un hotel, nicidecum ca o pacientă” | Demamici.ro
b1.ro
Diana Şoşoacă s-a dat în spectacol, în plenul Parlamentului: l-a chemat pe Marcel... Diana Şoşoacă s-a dat în spectacol, în plenul Parlamentului: l-a chemat pe Marcel Ciolacu la protestul din 7 martie şi a desfiinţat bugetul
monitorulcj.ro
Spitalul de Copii din Cluj îl apără pe medicul care a pus strâmb mâna unei fetițe de 3... Spitalul de Copii din Cluj îl apără pe medicul care a pus strâmb mâna unei fetițe de 3 ani. Medicul este acuzat de mită în două dosare
infoactual.ro
Ce se întâmplă când Luna Plină intră în Fecioară! Astrolog: „Atenție la vise!” Ce se întâmplă când Luna Plină intră în Fecioară! Astrolog: „Atenție la vise!”
infoactual.ro
Andreea Marin a vrut să își pună capăt zilelor: “Cum a fost cazul Mădălinei.” Cine a... Andreea Marin a vrut să își pună capăt zilelor: “Cum a fost cazul Mădălinei.” Cine a salvat-o!
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si