
1 din 2 | Sf. Dimitrie cel Nou 2021: Când începe şi cum se va organiza pelerinajul?

2 din 2 | Sf. Dimitrie cel Nou 2021: Când începe şi cum se va organiza pelerinajul?
Sf. Dimitrie cel Nou 2021. În ce condiții se va desfăşura anul acesta pelerinajul de Sfântul Dimitru cel Nou din Bucureşti?
Sf. Dimitrie cel Nou 2021. Patriarhia Română se pregătește să organizeze unul dintre cele mai ample pelerinaje din București cu ocazia sărbătorii Sfântului Dimitrie cel Nou, ocrotitorul Capitalei, ale cărui moaște se află la Catedrala Patriarhală Sfinții Împărați Constantin și Elena din București.
Sărbătoarea Sfântului Dumitru se celebrează anul acesta București cu un pelerinaj de amploare la care participă credincioși de pretutindeni.
Cum se va desfășura pelerinajul de Sfântul Dimitrie cel Nou 2021. Care este programul?
Pelerinajul care se va organiza cu ocazia cinstirii Sfântului Cuvios Dimitrie cel Nou, ale cărui moaște se află în Catedrala Patriarhală din București, va avea loc în perioada 21-28 octombrie 2021.
Însă, pelerinajul organizat de sărbătoarea Sfântului Dimitrie cel Nou se va face cu respectarea strict a măsurilor de protecție sanitară impuse de autorități în actualele condiţii pandemice din municipiul Bucureşti, conform unui comunicat al Patriarhiei.
Astfel, credincioșii vor putea să se închine la moaștele Sfântului Cuvios Dimitrie cel Nou, ale Sfântului Cuvios Ioan Iacob de la Neamţ, ale Sfinţilor Împăraţi Constantin şi Elena şi ale Sfântului Nectarie de la Eghina, care vor fi așezate joi, 21 octombrie, în pridvorul Catedralei Patriarhale, acolo unde vor rămâne până pe 28 octombrie, când vor fi readuse în Catedrala Patriarhală, după închinarea ultimului credincios.
Sf. Dimitrie cel Nou 2021: Când începe şi cum se va organiza pelerinajul?
Citeste si: Sf. Mihail si Gavril 2021: pe ce data are loc sărbătoarea?
Credincioșii care vor dori să se închine la moaștele Sfântului Cuvios Dimitrie cel Nou o vor putea face doar în următoarele condiţii impuse:
- accesul la raclă se va face pe un singur rând de persoane, păstrând distanţa de 1,5 m între ele;
- pe traseul unic de acces vor fi trasate marcaje clare de staţionare pentru facilitarea păstrării acestei necesare distanţe;
- pe marginea traseului unic de acces vor fi amplasate anunţuri cu privire la păstrarea distanţei şi respectarea strictă a normelor igienico-sanitare;
- se va crea un flux unic de circulaţie a pelerinilor, cu intrare de la baza Dealului Patriarhiei şi cu ieşire separată, pe strada Patriarhiei spre strada 11 iunie;
- voluntarii prezenţi, care vor purta permanent măşti de protecţie şi mănuşi, vor oferi pelerinilor materiale de dezinfectare şi măşti (dacă nu au);
- pachetele alimentare (aproximativ 20.000) vor fi oferite de voluntari în condiţii de maximă igienă: biscuiţi/eugenii, apă plată în sticle sigilate, toate produsele distribuite fiind însoţite de certificat de conformitate;
- după închinarea la Sfintele Moaşte, pelerinii care se îndreaptă spre strada 11 iunie vor primi de la voluntarii prezenţi agheasmă îmbuteliată în sticle sigilate;
- pe esplanada din faţa Altarului de vară al Catedralei Patriarhale vor fi marcate locurile pentru pelerinii care vor asista la slujbele oficiate în aer liber;
- în zonă vor fi instalate 200 de scaune, respectându-se o distanţă de 1,5 m între ele;
- din motive sanitare, raclele cu Moaştele Sfinţilor vor fi acoperite fiecare cu un capac transparent ce va fi dezinfectat permanent.
Citeste si: La mulţi ani de Sf. Dumitru 2021! Mesaje, urări şi felicitări
Program pelerinaj de Sfântul Dimitrie cel Nou:
- În zilele de joi, vineri, sâmbătă şi luni, 25 octombrie, slujbele vor fi oficiate în Catedrala Patriarhală cu un număr de maximum 70 de credincioşi;
- Marţi, 26 octombrie, de sărbătoarea Sfântului Mare Mucenic Dimitrie, Izvorâtorul de Mir, de la ora 9:30, se va săvârşi Sfânta Liturghie la Altarul de vară de lângă Catedrala Patriarhală.
- Miercuri, 27 octombrie, la sărbătoarea Sfântului Cuvios Dimitrie cel Nou, Ocrotitorul Bucureştilor, începând cu ora 9:00, la Altarul de vară de lângă Catedrala Patriarhală va fi săvârşită Sfânta Liturghie arhierească de către Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, Daniel, împreună cu un sobor de ierarhi, preoţi şi diaconi.
Citeste si: Ce se mănâncă de Sfântul Dumitru 2021? Tradiţii pentru 26 octombrie 2021
A absolvit Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării, specializarea Comunicare și Relații Publice, în cadrul Universității din București.
Primii ei pași spre o carieră în jurnalism i-a făcut la postul de televiziune Kanal D, acolo unde a început mai întâi ca practicant în redacție, și ulterior a fost promovată pe o poziție de redactor de știri.
Alina are o experiență de aproape doi ani în domeniul presei și se declară pasionată de arta povestirii în scris. Printre pasiunile ei se numără și călătoriile, plimbările în natură care o inspiră de fiecare dată, lectura, dar și desenul și pictura.
Pasiunea pentru jurnalism a descoperit-o încă de pe băncile liceului, când se vedea deja în redacția unui post de televiziune cunoscut.
Acum, ca redactor de știri, poate spune că, pentru ea, scrisul înseamnă o comunicare fără blocaje, un instrument prin care poate transmite publicului multiple cunoștințe câștigate pe parcursul experienței acumulate. Uneori îi place să spună că scrisul poate însemna mult mai mult, și anume o evadare din cotidianul cenușiu, care o poate transpune într-un tărâm de poveste, plin de culoare și emoție. De asemenea, în redactarea articolelor pentru stirilekanald.ro îi place să relateze mereu adevărul și informațiile de actualitate.