Reprezentantii Mitropoliei Clujului au declarat ca vor fi pregatite pentru pelerini peste 15.000 de sarmale care vor impartite, miercuri, dupa oficierea slujbei de Liturghie.

„Zeci de mii de pelerini din intreaga tara sunt asteptati marti si miercuri la Manastirea Nicula, de sarbatoarea Sfintei Maria, sa se roage la Icoana facatoare de minuni a Fecioarei Maria. Marti seara, in jurul orei 21.30

se va scoate din biserica Icoana facatoare de minuni a Fecioarei Maria, vor fi oficiate Utrenia si Prohodul Maicii Domnului dupa care, in jurul orei 2, va avea loc inconjurul bisericii cu icoana. Miercuri, incepand cu ora 9, este programata Sfanta Liturghie arhiereasca si predica mitropolitului Clujului, IPS Andrei Andreicut. Alaturi de mitropolitul Andrei, in sobor vor fi doi episcopi din Siria, Qais, episcop de Erzurum, si Nicholas, episcop de Hamma. Calugarii manastirii vor pregati pentru pelerini peste 15.000 de sarmale dar si felii de cozonac”, au spus reprezentantii Mitropoliei Clujului.

Citeste si: Greutate si inaltime copii in functie de varsta- catena.ro

Citeste si: Suspectul crimei din Brăila a mărturisit tot ce s-a întâmplat în cabinetul stomatologic! Ce confesiune i-a făcut Marina Gavril înainte să fie omorâtă: "Mi-a zis că..."- wowbiz.ro

In cursul zilei de marti, sute de credinciosi ortodocsi si greco-catolici vor pleca in doua procesiuni separate, pe jos, din municipiul Gherla spre Nicula, pe o distanta de peste 7 kilometri. Credinciosii ortodocsi vor porni, marti, in procesiune, in jurul orei 12.30, din Gherla, avand in frunte preoti condusi de mitropolitul Clujului, IPS Andrei Andreicut, de la ora 18 fiind programata la Manastirea Nicula slujba Vecerniei cu Litie.

Pe de alta parte, tot marti, in jurul orei 16, vor pleca din Gherla si credinciosii greco-catolici pentru a ajunge la biserica parohiala din satul Nicula, unde, de la ora 18.15, va fi celebrata Vecernia, apoi Paraclisul Maicii Domnului urmat de cuvantul de invatatura al episcopului eparhial Florentin Crihalmeanu.

Miercuri, in curtea bisericii va fi oficiata Sfanta Liturghie arhiereasca solemna. In biserica parohiala din sat a lacrimat Icoana Maicii Sfinte in anul 1694, apoi, in 1712 a fost mutata intr-o biserica special ridicata pe hotarul Niculei, prin hotararea Imparatului Leopold I din Viena, unde. Intre 1875-1879 s-a ridicat, de catre episcopii greco-catolici Ioan Vancea si Mihail Pavel, biserica noua de piatra a Manastirii Nicula unde a fost asezata spre cinstire Icoana facatoare de minuni. In anul 1948, Manastirea a fost confiscata, odata cu arestarea ierarhilor si desfiintarea la nivelul legii a Bisericii Greco-Catolice de catre autoritatile comuniste”, se arata intr-un comunicat al Eparhiei Greco-Catolice de Cluj-Gherla.

Dupa instaurarea regimului comunist, Manastirea Nicula a fost preluata de Biserica Ortodoxa Romana.

sursa: mediafax.ro

 


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si