Sfânta Maria: Zi liberă pe 15 august 2022. Ce beneficii primesc cei care muncesc în această zi

Sfânta Maria: În 2022, românii se vor bucura de o minivacanță în luna august. Ziua de Sfânta Maria Mare este zi liberă legală şise sărbătorește pe 15 august.

Author: Alina Raducu duminică 14 august 2022 , 09:17

Sfânta Maria: Zi liberă pe 15 august 2022. Ce beneficii primesc cei care muncesc în această zi?

Sfânta Maria: Zi liberă pe 15 august 2022. Ce beneficii primesc cei care muncesc în această zi?

[Sursa foto: PixaBay]
DISTRIBUIE
acest articol
DIMENSIUNE
TEXT ARTICOL
Aa - Aa+

In articol:

Sfânta Maria: Zi liberă pe 15 august 2022.

Potrivit Codului muncii, anual, ziua de 15 august 2022 este zi liberă de la stat. Așadar majoritatea românilor vor beneficia de o minivacanță la mijlocul acestei luni.

Sfânta Maria este considerată ocrotitoarea tuturor marinarilor din lume. Când a fost celebrată prima data, Ziua Marinei a avut loc la bordul crucișătorului Elisabeta.

Sfânta Maria: Zi liberă pe 15 august 2022. Ce beneficii vor avea românii care vor munci în această zi?

În fiecare an, la data de 15 august, salariații din țara noastră beneficiază, conform Codului muncii, de o zi liberă, cu ocazia celebrării Adormirii Maicii Domnului.

Adormirea Maicii Domnului sau Sfânta Maria Mare, așa cum mai este cunoscută sărbătoarea în tradiția creștină, este una dintre cele mai importante sărbători ale lunii august.

Potrivit legii, angajatorii au obligația să ofere salariaților zile libere cu ocazia sărbătorilor legale naționale, iar în cazul în care refuză să facă acest lucru se pot alege cu amenzi de până la 10,000 de lei. 

Însă, există anumite domenii în care activitatea nu poate fi întreruptă, ceea ce înseamnă că angajații vor trebui să muncească și în zilele libere de la stat.

Citeste si: Radu i-a adresat replici dure unei concurente în ,,Casa iubirii'': ,,Ce dai primești!''. Aceasta a părăsit în lacrimi camera roșie- kanald.ro

Citeste si: Deea Maxer și noua iubită a lui Dinu, prima confruntare față în față! Marea întâlnire a decurs într-un mod cu totul neașteptat- wowbiz.ro

Conform Codului Muncii, zilele de sărbătoare legală sunt zile în care nu se lucrează. Totodată, aordarea zilelor libere se face de către angajator, iar în cazul în care angajatul nu își poate lua ziua liberă, atunci i se va asigura compensarea cu timp liber corespunzător în următoarele 30 de zile.

De asemenea, dacă din motive justificate, nu se poate acorda timp liber, salariații trebuie să beneficieze de un spor de cel puțin 100% din salariul de bază.

Citeste si: Obiceiuri de Adormirea Maicii Domnului 2022: Superstiţii care aduc noroc

Sfânta Maria: Zi liberă pe 15 august 2022. Ce beneficii primesc cei care muncesc în această zi?

Sfânta Maria: Zi liberă pe 15 august 2022. Ce beneficii primesc cei care muncesc în această zi?

Astfel, dacă zilele libere nu pot fi acordate, din motive care pot fi justificate, atunci „salariaţii beneficiază de un spor la salariul de bază ce nu poate fi mai mic de 100% din salariul de bază corespunzător muncii prestate în programul normal de lucru”,  se mai arată în legislație.

Zile libere în 2022

Pe lângă ziua de sărbătoare legală din luna august, angajații români vor mai avea, până la finalul anului 2022, patru zile libere legale. Trei dintre aceste zile vor pica în timpul săptămânii, astfel:

  • 30 noiembrie  (Sfântul Andrei)- miercuri;

  • 1 decembrie  (Ziua Naţională a României)- joi;

  • 25 şi 26 decembrie  (prima şi a doua zi de Crăciun)- duminică şi luni.

Citeste si: Zile libere 2023. Câte mini-vacanţe vom avea?

Citeste si: „Astăzi s-a declanșat o avalanșă!” Oana Roman, prima reacție după ce Marius Elisei și-a refăcut viața sentimentală- kfetele.ro

Citeste si: ”Până nu au văzut banii în cont nu m-au operat” Ce sumă colosală a plătit Valentin Sanfira la spitalul din Italia, după accident- radioimpuls.ro

Mai mult, premierul a decis ca anul acesta să fie liberă și ziua de 2 decembrie (vineri), pentru a lega Sfântul Andrei și Ziua Națională a României de weekendul 3-4 decembrie.

Citeste si: La mulţi ani de Sf. Maria 2022! Felicitări, urări şi mesaje pentru cei care îşi serbează onomastica

 


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si