Sfânta Parascheva 2022: Rugăciune făcătoare de minuni

Sfânta Parascheva 2022. Potrivit tradiției, de Sfânta Parascheva credincioșii nu trebuie să muncească sau să facă treburi în gospodărie. Se spune că încălcarea acestor tradiții creștine pot aduce boli de ochi și dureri de cap.

Author: Madalina Grigore luni 03 octombrie 2022 , 21:32

Sfânta Parascheva 2022

Sfânta Parascheva 2022: Rugăciune făcătoare de minuni

[Sursa foto: creștinortodox.ro]
DISTRIBUIE
acest articol
DIMENSIUNE
TEXT ARTICOL
Aa - Aa+

In articol:

Sfânta Parascheva 2022. În fiecare an, pe data de 14 octombrie, în Biserica Ortodoxă este cinstită Sfânta Cuvioasă Parascheva.

Iată care sunt cele mai importante tradiții, dar și cea mai puternică rugăciune, considerată făcătoare de minuni!

Sfânta Parascheva 2022

Sfânta Parascheva 2022: Rugăciune făcătoare de minuni

Tradiții și obiceiuri de Sf. Parascheva

Nu trebuie să mai faci treburi în gospodărie;

Tradiția populară le interzice femeilor cusutul, mâncarea sau orice alte treburi în gospodărie; se spune că dacă nu ții cont de toate acestea te vei alege cu dureri de cap și de ochi.

Se spune că printre bucatele mâncate sau care sunt date de pomană nu trebuie să fie poamene cu cruce, nucile, castraveți și pepene roșu- spune o veche superstiție.

Citeste si: Sfântul Dumitru 2022: Tradiții și obiceiuri pentru această zi sfântă

Și femeile însărcinate au anumite reguli de Sfânta Parascheva, acestea trebuie să împartă mâncarea cu copiii săraci.

În popor se spune că dacă ești însărcinată și urmează să fii mămica, este recomandat să împarți din bucățile tale cu copiii sărmani. Atfel, Sfânta Parascheva te va ocroti pruncul la naștere, iar aducerea pe lume a bebelușului va fi ușoară și fără dureri.

Cei care vin să se închine la moaștele Sfintei Parascheva de la Iași trebuie să poarte o broderie specială;

În aceeași zi, de Sfânta Parascheva se fac previziuni și despre vreme.

De Sfânta Parascheva se fac previziuni despre vreme, ținând cont și de somnul oilor. Dacă oile dorm înghesuite și strânse laolaltă în ziua de 14 octombrie, ciobanii spun că iarnă va fi una grea, lungă și friguroasă. Dacă ele dorm risipite, iarna va fi blândă. 

Preoții spun că moaștele Sfintei sunt îmbrăcate după unele ritualuri bisericești, la care au voie să participe doar preoți ai Mitropoliei Moldovei și Bucovinei. Foarte puțini creștini știu că aceasta poartă și un blestem, care datează încă din anul 1641.

O altă superstiție străveche spune că, printre bucățele mâncate sau care sunt date de pomană nu trebuie să fie poamene cu cruce, nucile, castraveți și pepene roșu.

Sub veșmintele în care Sfânta Parascheva este îmbrăcată în fiecare an, moaștele acesteia mai poartă o ținută care nu se da jos niciodată. Ținuta are și un sigiliu pe care este scris blestemul domnitorului Vasile Lupu dar și al Mitropolitului Varlaam: “blestemat să fie cel care va împrăștia vreodată Moaștele Sfintei Cuvioase Parascheva.”

Sfânta Parascheva 2022

Sfânta Parascheva 2022: Rugăciune făcătoare de minuni

Sfânta Parascheva 2022: rugăciune făcătoare de minuni

„Doamne Dumnezeul nostru, Tu, Cel ce ai zis și s-a făcut toată făptura, nu întoarce fața Ta de la noi păcătoșii, ca să nu vină asupră-ne mânia cea groaznică și înfricoșătoare a durerilor, care este rodul păcatelor noastre, ce în toată ziua, nenumărate, cu nesocotință le săvârșim.

Noi suntem păcătoși, netrebnici și plini de răutate; iar Tu ești izvorul vieții și al milostivirii. Nu ne lăsa, Doamne! Nu trece rugăciunea noastră, a păcătoșilor, nici ne răsplăti nouă după nelegiuirile noastre, ci pentru că nu suntem vrednici a câștiga milostivirea prin sârguința cea de toate zilele, dă­ruiește-ne-o Tu ca un îndurat mult-Milostiv. Doamne, pentru rugăciunile Cuvioasei Maicii noastre Parascheva, dăruiește-ne nouă sănătate și viață ferită de toată răutatea și ne întărește cu Duhul Tău cel stăpânitor, ca din adâncul inimilor, cu bucurie să slăvim preasfânt numele Tău în veci. Amin.”.

Citeste si: Sărbătoare 4 octombrie 2022: Ce mare sfânt este prăznuit în calendarul ortodox?


Abonează-te pe


Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si