Sfantul Andrei, crestinatorul neamului romanesc, cinstit de ortodocsi, catolici, luterani si anglicani

Credinciosii il praznuiesc joi pe Sfantul Apostol Andrei, crestinatorul neamului romanesc, el fiind numit "Cel dintai chemat", intrucat a raspuns primul chemarii lui Hristos la apostolat. Ziua de 30 noiembrie este, totodata, sarbatoare bisericeasca nationala. Noaptea din ajun este asociata in popor cu obiceiuri precrestine, precum aparitia strigoilor, farmece, ghicirea ursitului si a vremii.

C.I.P., miercuri 29 noiembrie 2017 , 08:44

DISTRIBUIE
acest articol
DIMENSIUNE
TEXT ARTICOL
Aa - Aa+

Sarbatoarea Sfantului Apostol Andrei (nume care deriva din cuvantul grecesc Andreas, care inseamna "viteaz" sau "barbatesc") apare pe 30 noiembrie in calendarele ortodox, romano-catolic, luteran si anglican. in Scotia, insa, el figureaza in ziua de 9 mai, ca amintire a datei primirii unor relicve ale Sfantului Andrei.

Evanghelia lui Ioan spune ca Andrei ar fi fost mai intai ucenic al lui Ioan Botezatorul.

in enumerarile apostolilor, Andrei este mentionat mereu intre primii patru. Traditia Bisericii arata ca, dupa inaltarea lui Hristos la cer si dupa Cincizecime, apostolii au tras la sorti si au mers in toata lumea pentru propovaduire.

Atunci, acestui intai chemat i-au cazut sortii sa mearga in Bitinia, Bizantia, Tracia si Macedonia, cu tinuturile din jurul Marii Negre, pana la Dunare si Scitia (adica Dobrogea noastra) si pana in Crimeea.

Dupa ce a predicat in cetatile din Scitia Minor, locuite de greci, romani, geto-daci, s-a indreptat spre Sud, ajungand in tinuturile grecesti, unde pe multi pagani si inchinatori la idoli i-a adus la dreapta credinta si la cunoasterea lui Hristos. Ajungand in orasul Patras, a murit ca martir, fiind rastignit pe o cruce in forma de X, numita "Crucea Sfantului Andrei".

Moastele Sfantului Andrei si o bucata din crucea pe care a fost rastignit pot fi vazute in Patras

in Patras a fost ridicata in 1974 o Catedrala cu o arhitectura impresionanta, de influenta bizantina. Domul central al bisericii are o inaltime de 46 de metri, iar pe bolta acestuia se inalta o cruce de cinci metri, placata in intregime cu aur. Interiorul bisericii este imbracat cu multe picturi bizantine si icoane. Putand gazdui mai bine de 5.500 de credinciosi, Biserica Sfantul Andrei din Patras este una dintre cele mai mari biserici din Balcani, in care se afla Capul Sfantului Andrei, precum si  bucati din crucea in forma de X, pe care acesta a fost rastignit.

Pestera Sfantului Andrei

Locul  in care traditia populara romanesca sustine ca a trait si a crestinat Sfantul Apostol Andrei este cunoscut astazi sub numele de Pestera Sfantului Andrei, situat in apropierea localitatii Ion Corvin din judetul Constanta. Pestera se gaseste la mai putin de doi kilometri de "Cismeaua Mihai Eminescu" si la aproximativ patru kilometri de soseaua Constanta - Ostrov, fiind clasata ca monument istoric .

in  timpul stapanirii otomane, pestera a fost uitata, prin 1943 a fost redescoperita de preotul Constantin Lembrau, impreuna cu avocatul Ion Dinu, pentru ca in 1944 pestera sa fie resfintita si redata cultului, prin construirea unei turle si a unui zid de protectie. A cazut in uitare pana dupa 1989, cand s-au reinceput lucrarile de dezvoltare a ansamblului monahal, care continua si in prezent.

Citeste totul despre traditii, obiceiuri, farmece si vremea de Sfantul Andrei pe pagina urmatoare


Distribuie acest articol pe Facebook si poti castiga un telefon de ultima generatie!
Abonează-te pe

Partenerii nostri
kanald.ro
Cât de bogat este Cristi Borcea? Omul de afaceri a dezvăluit totul: ”Sunt cel mai... Cât de bogat este Cristi Borcea? Omul de afaceri a dezvăluit totul: ”Sunt cel mai bogat...”
demamici.ro
A devenit mamă de gemeni după ce-a pierdut 14 sarcini | Demamici.ro A devenit mamă de gemeni după ce-a pierdut 14 sarcini | Demamici.ro
b1.ro
Au găsit, lângă Mangalia, o peşteră veche de 5,5 milioane ani. A venit NASA! Au... Au găsit, lângă Mangalia, o peşteră veche de 5,5 milioane ani. A venit NASA! Au descoperit în ea ceva şoc! Au mai văzut asta doar pe Marte
monitorulcj.ro
Tragedie la o facultate din Cluj-Napoca! Un student a murit înaintea unui examen Tragedie la o facultate din Cluj-Napoca! Un student a murit înaintea unui examen
infoactual.ro
Nume greu din showbiz, implicat în scandalul drogurilor. Va răspunde în fața judecătorilor Nume greu din showbiz, implicat în scandalul drogurilor. Va răspunde în fața judecătorilor
infoactual.ro
Horoscop: Soarele intră în Vărsător. Cum este afectată o zodie Horoscop: Soarele intră în Vărsător. Cum este afectată o zodie
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si