Sfântul Ciprian 2021: Pe ce dată pică această sărbătoare?

Biserica Ortodoxa il praznuieste pe Sfantul Ciprian in fiecare an pe 2 octombrie.

Author: Catalina Popa joi 16 septembrie 2021 , 14:14

Sfântul Ciprian 2021: Pe ce dată pică această sărbătoare?
Sfântul Ciprian 2021: Pe ce dată pică această sărbătoare?
DISTRIBUIE
acest articol
DIMENSIUNE
TEXT ARTICOL
Aa - Aa+

In articol:

Ciprian s-a nascut aproximativ in anul 210 in provincia Cartagena. Acesta se trage dintr-o familie nobila dar pagana, primind la nastere numele de Caecilius Ciprianus, cunoscut si sub numele de Thascius. Despre anii tineretii sale nu se cunosc foarte multe detalii, nici despre educatia pe care a primit-o insa luand in calcul reputatia de care se bucura pe

cand avea 35 de ani cand s-a convertit la crestinism, putem afirma ca acesta a cunoscut o cultura vasta si profunda.

Odata cu convertirea la crestinism din anul 245, Ciprian si-a schimbat diametral conceptiile despre viata si despre el insusi. Darul pe care acesta l-a primit de la bunul Dumnezeu a fost: castitatea si dragostea. In anul 247 acesta este hironit preot, odata cu incetarea din viata a Episcopului Donatus. Doi ani mai tarziu Ciprian devine Episcop al Cartaginei, ocupandu-se de disciplina in Biserica si oferind mare importanta ascultarii.

In timpul persecutiei imparatului Deciu, pe la anul 250 a scazut considerabil numarul crestinilor din Africa.

Pentru a nu tulbura apele in cadrul Bisericii, Ciprian decide sa se retraga intr-un loc ascuns, iar dupa 15 luni de absenta acesta s-a confruntat cu multe dificultati, insa datorita credintei lui in bunul Dumnezeu reuseste sa introduca penitenta ca regula generala pentru reintegrarea paganilor la crestinism. Cei care erau scutiti de aceasta lege erau doar cei bolnavi, pe patul de moarte. In perioada 252-254 cand s-au intensificat din nou persecutiile Ciprian s-a implicat enorm de mult savarsind nenumarate acte de milostenie si intrajutorare crestina.

Este exilat la Curubis in luna august a anului 256, moment in care izbucneste si persecutia crestinilor comandata de catre Valerian. In 257 Galeriu Maximus il cheama inapoi din exil care dorea il convinga sa se converteasca la pagani. Dupa o serie de incercari nereusite este condamnat la moarte si executat cu sabia la Ager Sexti, langa Cartagina pe 14 septembrie 258.

Citeste si: Echinocțiul de toamnă 2021: Pe ce dată pică şi cum ne afectează?

Citeste si: Calendar ortodox octombrie 2021: Cele mai importante sărbători din această lună

Sfântul Ciprian 2021: Pe ce dată pică această sărbătoare?
Sfântul Ciprian 2021: Pe ce dată pică această sărbătoare?

Rugăciune către Sf. Ciprian

Stăpâne Doamne, Iisuse Hristoase, Dumnezeul nostru, Creatorule și Chivernisitorule a toate, Sfânt și slăvit ești; Împăratul împăraților și Domnul domnilor, slavă Ție! Tu, Cel ce locuiești în lumina cea nepătrunsă și neapropiată, pentru rugăciunea mea, a smeritului și nevrednicului robului Tău, depărtează demonii și stinge viclenia lor de la robii Tăi; revarsă ploaie la bună vreme peste tot pământul și fă-l să-și dea roadele lui; copacii și viile să-și dea deplin rodul lor; femeile să fie dezlegate și eliberate de nerodirea pântecelui; acestea și toată lumea mai întâi fiind dezlegate, dezleagă și toată zidirea de toate legăturile diavolești. Și dezleagă pe robul Tău (numele), împreună cu toate ale casei lui, de toate legăturile satanei, ale magiei, ale farmecelor și ale puterilor potrivnice. Împiedică Tu, Doamne Dumnezeul părinților noștri, toată lucrarea satanei, Tu, Cel ce dai dezlegare de magie, de farmece, de vrăji și de toate lucrările satanicești și de toate legăturile lui, și distruge toată lucrarea vicleană prin pomenirea Prea Sfântului Tău nume, al Tatălui și al Fiului și al Sfântului Duh!

Așa, Doamne, Stăpâne a toate, auzi-mă pe mine nevrednicul slujitorul Tău și dezleagă pe robul Tău (numele) de toate legăturile satanei și dacă este legat în Cer, sau pe pământ, sau cu piele de animale necuvântătoare, sau cu fier, sau cu piatră, sau cu lemn, sau cu scriere, sau cu sânge de om, sau cu al păsărilor sau cu al peștilor, sau prin necurăție, sau în alt chip s-au abătut asupra lui, sau dacă din altă parte au venit, din mare, din fântâni, din morminte, sau din orice alt loc, sau dacă au venit prin unghii de om, de animal, sau gheare de pasăre, sau prin șerpi (vii sau morți), sau prin pământul morților, sau dacă au venit prin străpungere de ace, dezleagă-le pentru totdeauna, în ceasul acesta, Doamne, cu puterea Ta cea mare!

Tu Doamne, Dumnezeul nostru, Care cunoști și știi toate, dezleagă, sfărâmă și distruge acum lucrările magiei, iar pe robul Tău (numele) păzește-l, cu toți ai casei lui, de toate uneltirile diavolești.

Zdrobește cu însemnarea cinstitei și de viață făcătoarei Cruci toate puterile potrivnicilor. Pustiește, distruge și depărtează pentru totdeauna toate lucrările magiei, vrăjitoriei și fermecătoriei de la robul Tău (numele).

Așa, Doamne, auzi-mă pe mine păcătosul slujitorul Tău și pe robul Tău, cu toți ai casei lui, și dezleagă-i de demonul de amiază, de toată boala și de tot blestemul, de toată mânia, nenorocirea, clevetirea, invidia, farmecele, nemilostivirea, lenea, lăcomia, neputința, prostia, neînțelepciunea, mândria, cruzimea, nedreptatea, trufia, și de toate rătăcirile și greșelile, știute și neștiute, pentru Sfânt numele Tău, că binecuvântat ești în veci.

Slavă Ție, Dumnezeul nostru, slavă Ție! Amin.

Sursă: CalendarulOrtodox.ro


Abonează-te pe


Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si