Sfântul Dumitru 2023. Vorbim de una dintre cele mai importante sărbători ale toamnei. An de an, credincioșii marchează această sărbătoaare importantă. Există o mulțime de tradiții și superstiții legate de această zi.

Pe ce dată se sărbătorește Sfântul Dumitru 2023?

Semnalizată cu cruce roșie în calendarul creștin-ortodox, ziua Sfântului Dumitru este sărbătorită, în fiecare an, pe data de 26 octombrie.

Sfântul Dumitru, sau Izvorâtorul de Mir, este urmat la o zi diferență, pe 27 octombrie, de Sfântul Cuvios Dimitrie cel Nou sau Dimitrie Basarabov, cunoscut ca ocrotitorul Bucureștilor. 

Tradiții de Sfântul Dumitru 2023

Tradiții de Sfântul Dumitru 2023

[Sursa foto: Pexels.com]

În această perioadă a anului, creștinii se pot închina la racla cu moaștele Sfântului Dumitru de la Catedrala Patriarhală din Capitală. Pelerinajul are loc între 21 – 29 octombrie 2023.

Citește și: EXCLUSIV- Obiceiuri și tradiții de sărbătoarea Sfântului Dumitru. Ce simbolizează bradul ars: ”În Oltenia se aprind focuri în crucile drumurilor”

Tradiții de Sfântul Dumitru 2023

Tradiția populară spune că o dată cu ziua Sfântului Dumitru, se instalează și toamna, temperaturile scad, încep ploile. Rămâne de văzut cum va fi anul acesta, în condițiile în care avem zile cu maxime și de 30 de grade.

Sfântul Dumitru este consemnat în popor ca cel care desfrunzește pădurile și care colorează frunzele toamna.

Citeste si: Bebe la 1 luna – dezvoltarea bebelusului si sfaturi pentru parinti- catena.ro

Citeste si: Suspectul crimei din Brăila a mărturisit tot ce s-a întâmplat în cabinetul stomatologic! Ce confesiune i-a făcut Marina Gavril înainte să fie omorâtă: "Mi-a zis că..."- wowbiz.ro

Citește și: Felicitări de Sf. Dumitru 2023: Urări și mesaje drăguțe

În ajunul acestei mari sărbători, se aprinde focul lui Sumedru. Ce reprezintă? Focurile sunt făcute în cinstea Sfântului Dumitru. Copiii sar peste el pentru a fi protejați de boli, iar tinerii pentru a se căsătorii cât mai repede posibil. Mai există o tradiție în unele zone conform căreia se aprinde o roată de paie și este rostogolită la vale.

Se mai spune că acest foc oferă căldură morților și protejează casele de animale sălbatice și de boli.

Tradiții de Sfântul Dumitru 2023

Tradiții de Sfântul Dumitru 2023

[Sursa foto: Pexels.com]

Ce nu se face de Sfântul Dumitru?

Piaptănul este interzis. Conform tradiției, de Sfântul Dumitru, nu se folosește piaptănul. Cine încalcă regula va atrage numai necazuri asupra sa în perioada următoare.

Citește și: Rugăciunea pe care trebuie să o rostești pe 26 octombrie 2023, de Sfântul Dumitru

Fără datorii. Se spune că orice datorie aveți trebuie plătită până la Sfântul Dumitru. Astfel, anul viitor, totul vă va merge din plin.

De Sfântul Dumitru, femeile trebuie să împartă copiilor fructe uscate, covrigi, mere și nuci.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si