Sfântul Filip 2020: Ce NU este bine să faci de Lăsatul Secului pentru Postul Crăciunului?

Sfântul Filip 2020 se sărbătoreşte pe 14 noiembrie, adică de Lăsata Secului pentru Postul Crăciunului 2020. Iată ce nu este bine să faci în această zi!

Author: Andreea Stoica joi 12 noiembrie 2020 , 11:35

Sfântul Filip 2020: Lasatul Secului pentru Postul Crăciunului
Sfântul Filip 2020: Lasatul Secului pentru Postul Crăciunului
DISTRIBUIE
acest articol
DIMENSIUNE
TEXT ARTICOL
Aa - Aa+

In articol:

Sfântul Filip 2020 sau Lăsata Secului pentru Postul Crăciunului 2020  are loc sâmbătă, 14 noiembrie.: În religia ortodoxă, Sfântul Apostol Filip este al treilea chemat dintre cei 12 apostoli ai lui Iisus Hristos. Este celebrat la data de 14 noiembrie. Nu s-au păstrat prea multe informații despre viața și activitatea acestui martir în numele credinței. Dar a rămas în istoria religioasă drept unul dintre cei mai importanți propovăduitori creștini. Se mai spune că

Sfântul Apostol Filip este unul dintre protectorii spirituali ai românilor. Căci a fost misionar în Dobrogea. Se pare că l-ar fi însoțit pe Sfântul Andrei, în misiunea lui de a face cunoscut cuvântul lui Dumnezeu.

Sfântul Filip 2020: Lăsata Secului pentru Postul Crăciunului
Sfântul Filip 2020: Lăsata Secului pentru Postul Crăciunului

Ce nu ai voie să faci de Sfântul Filip 2020 sau de Lăsata Secului 2020: Tradiţii şi obiceiuri

Ca să ai noroc, nu mătura, nu da gunoiul afară din casă, nu măcina, nu tăia și nu coase, nu deschide ferestrele, nu da nimic cu împrumut. Ține această sărbătoare și dacă vrei să fii plăcută, sănătoasă, să capeți darul de a vorbi frumos și ca să nu suferi de friguri. La 14 noiembrie, ultima zi de desfrânare înaintea intrării în Postul Crăciunului, este Lăsata secului.

Citeste si: Pe ce dată este Sf. Andrei 2020. Calendar ortodox pentru luna noiembrie

Prepară, ospătează-te și împarte plăcinte și colțunași cu brânză și alte bunătățuri. Se spune că, dacă fetele nemăritate ţin post negru în această zi, imediat după Paşti se vor mărita. Resturile și firmiturile de la masa de Lăsata secului se aruncă numai înspre Răsărit, pentru a nu se împrăștia belșugul fără rost. Postul este unul al Bucuriei, căci nu este foarte restrictiv, iar marele eveniment de la final este Nașterea Mântuitorului.

Citeste si: Când începe Postul Crăciunului 2020? Tradiţii şi obiceiuri pentru lasatul secului

Sfântul Filip 2020: Lasatul Secului pentru Postul Crăciunului
Sfântul Filip 2020: Lasatul Secului pentru Postul Crăciunului

Cine a fost Sfântul Apostol Filip

Sfantul Apostol Filip, praznuit de Biserica Ortodoxa in ziua de 14 noiembrie, sfant ce nu trebuie confundat cu Sfantul diacon Filip, praznuit in ziua de 11 octombrie, este unul dintre cei doisprezece ucenici ai Mantuitorului.

Citeste si: Legătura neștiută dintre Alex Pițurcă și avocata sa. Cine este, de fapt, Silvia Uscov, cea care îl reprezintă în dosarul în care este cercetat- kanald.ro

Citeste si: „Nașa mi-a dat un mesaj” Armin Nicoară, la cuțite cu Georgiana Lobonț după zvonurile divorțului! Care este adevărul despre căsnicia artistei- wowbiz.ro

In urma ultimelor cercetari s-a ajuns la concluzia ca Sfantul Apostol Filip poate fi asezat langa Sfantul Apostol Andrei, ca misionar al pamantului romanesc, drept pentru care, pentru noi, ziua de praznuire a Sfantului Apostol Filip este tot atat de importanta ca si aceea inchinata Sfantului Apostol Andrei, precum spune parintele Emilian Popescu, intr-un amplu studiu.

Sfântul Filip 2020 sau Lăsata Secului pentru Postul Crăciunului 2020: Sfantul Apostol Filip, originar din cetatea Betsaida, din Galileea, este cel de-al treilea Apostol chemat la misiune, de catre Mantuitorul nostru Iisus Hristos. El era din aceeasi cetate cu Apostolii Andrei si Petru.

Sfantul Filip cerceta cu multa ravna cartile proorocilor, fiind feciorelnic in toata viata sa. Pe acesta, aflandu-l Domnul Iisus, in Galileea, l-a chemat ca sa-i urmeze Lui. Precum citim in Sfanta Scriptura, acesta, la randul sau, intalnindu-l pe Natanael, i-a spus: "Am gasit pe Cel despre Care a scris Moise in Lege si prooroci, pe Iisus, fiul lui Iosif cel din Nazaret" (Ioan 1, 45).

Citeste si: Lăsatul Secului în Calendarul Ortodox 2020. Pe ce dată este această sărbătoare 

Dupa primirea Duhului Sfant, acest Apostol a propovaduit credinta crestina mai intai in Asia, fiind insotit de Sfantul Apostol Bartolomeu si de Mariamni, sora cea dupa trup a celui dintai. Propovaduind prin cetati Evanghelia lui Hristos, multe incercari si necazuri a suferit Sfantul Filip si insotitorii sai, de la cei necredinciosi, fiind batuti cu toiegele, aruncati in inchisori si zdrobiti cu pietre.

Sfântul Filip 2020: Lasatul Secului pentru Postul Crăciunului
Sfântul Filip 2020: Lasatul Secului pentru Postul Crăciunului

Precum arata unele documente recent descoperite, Sfantul Filip l-a insotit pe Sfantul Apostol Andrei in Scitia, adica in Dobrogea de astazi, pentru a face cunoscuta Evanghelia lui Hristos.nr cuvinte: 1042

Citeste si: „Când îmi dădea o palmă, vedeam stele verzi și îmi țiuia timpanul.” Oana Roman, despre întâmplările chinuitoare din copilărie- kfetele.ro

Citeste si: Prima declarație oficială a Priscillei Presley după ce a contestat testamentul fiicei sale în instanță- radioimpuls.ro

Sfântul Filip 2020 sau Lăsata Secului pentru Postul Crăciunului 2020: Cel mai vechi izvor care atesta propovaduirea Sfantului Filip in Scitia este Calendarul gotic: ziua de 15 noiembrie era consacrata cinstirii lui, cu precizarea ca a murit la Hierapolis. Urmatorul document privitor la apostolatul Sfantului Filip in Scitia l-ar constitui lucrarea apocrifa a lui Abdias, care vorbeste despre predica si minunile savarsite de apostol pe aceste meleaguri.

Citeste si: Incepe Postul Craciunului. Ce nu ai voie sa faci in aceasta perioada! Traditii si obiceiuri de Lasata Secului

Mai apoi, un martirologiu occidental, care apartine calugarului Usuard, marturiseste: "Se face cinstirea fericitilor Apostoli Filip si Iacob, dintre care Filip, dupa ce a convertit la credinta aproape intreaga Scitie, a avut un frumos sfarsit, in cetatea Hierapolis, din Asia. Iacob insa, numit si fratele Domnului, a fost inmormantat langa templul din Ierusalim, unde el fusese aruncat."

Citeste si: De ce nu se fac nunți în postul Crăciunului? Precizările Bisericii Ortodoxe Române

Sfantul Apostol Filip a fost martirizat in anul 80, la varsta de 87 de ani, in cetatea Hierapolis, in centrul Asiei Mici, unde a fost batut cu pietre si rastignit, cu capul in jos. In vremea Mantuitorului, in Hierapolis exista o comunitate evreiasca puternica, drept pentru care propovaduirea Evangheliei in acest loc era un lucru de mare trebuinta.

Când Sfântul Filip şi-a dat duhul, pământul s-a cutremurat

Sfântul Filip 2020 sau Lăsata Secului pentru Postul Crăciunului 2020: Potrivit traditiei, cand Sfantul Filip si-a dat duhul in mainile lui Dumnezeu, pamantul s-a cutremurat si a inghitit pe multi dintre cei care l-au chinuit pe sfant. Ceilalti, temandu-se, s-au aruncat la pamant si au cerut indurare catre Apostolul Bartolomeu si catre Sfanta Mariamni, care erau legati, deoparte. Dupa ce i-au botezat pe cei din cetate, sfintii lui Dumnezeu au randuit un preot si s-au indreptat spre Licaonia.


Abonează-te pe


Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si