Sfinții Mihail și Gavril 2022: Cruce roșie în calendarul ortodox. Ce nu ai voie să faci pe 8 noiembrie?

Sfinții Mihail și Gavril 2022. Este sărbătoare mare în Biserica ortodoxă. An de an, la început de noiembrie, sunt sărbătoriți Sfinții Mihail și Gavril. Foarte mulți români poartă numele acestor sfinți.

Author: Alexandra Bercea marți 08 noiembrie 2022 , 07:05

DISTRIBUIE
acest articol
DIMENSIUNE
TEXT ARTICOL
Aa - Aa+

In articol:

Sfinții Mihail și Gavril 2022. Creștin ortodocșii prăznuiesc la început de noiembrie Sfinții Mihail și Gavril.

Iată pe ce dată pică și ce tradiții trebuie respectate!

Conform calendarului creștin ortodox, Sfinții Mihail și Gavril sunt celebrați pe 8 noiembrie 2022.

Tradiții și obiceiuri de Sfinții Mihail și Gavril

O tradiţie regăsită şi în Transilvania, şi în Bucovina cere ca gospodinele să coacă, de Sfinţii Mihail şi Gavriil, “turta areţilor” (areţii fiind, în limbajul de la stâne, berbecii despărţiţi de oi).

De Sfinții Mihail și Gavriil, areţii sunt sloboziţi din nou în staulul oilor. Turta, preparată din grâu sau porumb, este aruncată între oi şi de felul în care cade depinde rodul din primăvară: dacă turta cade cu faţa în sus, oilor le va merge bine şi vor făta uşor; turta căzută cu faţa în jos meneşte de rău – oile vor făta greu şi mulţi miei vor pieri înainte de a veni pe

lume. Obiceiul este legat de „statutul” acordat Arhanghelilor Mihail şi Gavriil de patroni ai oilor.

Citeste si: Rugăciune către Sfântul Nectarie

În sâmbăta de dinaintea acestei sărbători se face pomană pentru morţi. În ziua de 8 noiembrie este bine ca fiecare om să aprindă o lumânare, întrucât aceasta îi va fi lumină pe lumea de dincolo.

Nu se lucrează deloc în ziua acestei sărbători. Motivul este acela că cei care vor munci se vor chinui rău înainte să moară. Tot în această zi se amestecă berbecii cu oile, în scopul împerecherii. Se pregăteşte şi o turtă, care se aruncă între oi, şi dacă aceasta cade cu faţa în sus, este un semn că mioarelor le va merge bine atunci când vor făta.

Rugăciune către Sf. Mihail și Gavril

„Dumnezeule Atotputernic, trimite-Ti Arhanghelul Tau, Mihail, spre ajutorul robului Tau (se rosteste numele). Sa-l scoata din mana vrajmasilor vazuti si nevazuti. O, mare Arhanghel Mihail revarsa mir bun asupra robului lui Dumnezeu (se rosteste numele). Arhanghele Mihail, tu esti capetenia cetelor ingeresti. Esti voievod al puterilor ceresti, al heruvimilor, al serafimilor si al tuturor ingerilor. Fii mie pazitor, ajutator la nevoie, in singuratate, la drum si pretutindeni.

Izbaveste-ma, mare Arhanghel, de toate inselaciunile viclene ale diavolului. Si auzi-ma pe mine, pacatosul (se rosteste numele celui care se roaga). Ma rog tie si chem numele tau cel sfant. Grabeste-te spre ajutorul meu si auzi rugaciunea mea!

Sfintilor Arhangheli, rugati-va pentru noi!

Pe toti cei ce-mi stau impotriva biruieste-i cu puterea cinstitei si de viata facatoarei Cruci, cu rugaciunile Preasfintei Nascatoarei de Dumnezeu, cu ale sfintilor ingeri si cu ale Sfintilor Apostoli.

Apara-ma de cutremure, de potop, de razboaie, de orice rau si izbaveste-ma de cel viclean, acum si pururea si in vecii vecilor. Amin.''

Citeste si: La mulţi ani de Sf. Mihail şi Gavril 2021: Mesaje, urări şi felicitări pentru Mihai, Mihaela, Gabriel, Gabi şi Gabriela!

 


Abonează-te pe


Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si