Situatie ciudata in Romania. Universitatile din tara au nevoie de candidati. Numarul absolventilor de BAC a cazut la jumatate in ultimii ani!

Romania universitara se confrunta cu o situatie extrem de ciudata si care pare sa se adanceasca in fiecare an. Numarul de absolventi de Bacalaureat a scazut de la o medie de 170.000 de elevi intre anii 2007-2009 la un numar de 96.000 de absolventi in perioada 2013 - 2016.

C.I.P., joi 21 iulie 2016 , 08:34

DISTRIBUIE
acest articol
DIMENSIUNE
TEXT ARTICOL
Aa - Aa+

Aici intervine problema marilor Universitati din Romania care se confrunta cu o criza acuta de studenti. In tara, facultatile au scos la concurs, ca in fiecare an, in ultimii ani, un numar de 62.000 de locuri subventionate de bugetul de stat si acum, majoritatea, alearga dupa studenti pentru a-i atrage pe locurile cu taxa.

Chiar daca populatia Romaniei a scazut din 1989 pana acum cu 15% si majoritatea persoanelor care au plecat peste hotare si-au luat copiii cu ei, astfel scazand numarul de elevi din licee si universitati. Desi scaderea numarului de absolventi la Bac ar putea sa creasca nivelul calitatii invatamantului si a celor care termina o facultate, acest lucru nu se intampla pentru ca dintre cei care au luat Bac-ul, multi nu sunt deloc pregatiti.

Anul acesta, in sesiunea de vara de Bac, au reusit sa promoveze examenul un numar de 88.000 de elevi care trebuie sa se inscrie pe un numar de 62.000 de locuri la bugetul de stat, dar exista si multi care opteaza pentru invatamantul in strainatate sau in facultati private din Romania.

Concurenta a scazut de la 2,8 canditati pe un loc in 2008, la 1,4 candidati pe un loc in 2016. In timp, aceasta scadere, ar putea creste modalitatile de admitere la locurile subventionate de stat si asta ar putea fi un beneficiu pentru cresterea calitatii invatamantului universitar in Romania, noteaza cei de la Ziarul Financiar.

Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si