Situație tensinoată în SUA! Mandat de arestare pe numele lui Trump

Un tribunal irakian a emis joi un mandat de arestare pe numele preşedintelui american în exerciţiu Donald Trump, în cadrul anchetei preliminare cu privire la asasinarea lui Abu Mehdi al-Muhandis, un puternic comandant proiranian ucis anul trecut, la Bagdad, într-un atac cu un avion american fără pilot împreună cu generalul iranian Qassem Soleimani, relatează AFP.

Author: Catalina Popa joi 07 ianuarie 2021 , 14:41

DISTRIBUIE
acest articol
DIMENSIUNE
TEXT ARTICOL
Aa - Aa+

In articol:

Iranul a emis deja un mandat de arestare şi a cerut Interpolului să emită o ”notiţă roşie” pe numele lui Donald Trump cu privire la asasinarea lui Soleimani, o procedură care nu a condus la vreun rezultat până în prezent.

Avionul american fără pilot (dronă) care a pulverizat vehiculele în care se aflau cei doi, la 3 ianuarie 2020, lângă aeroportul de la Bagdad, a decolat la ordinul lui Donald Trump, care şi-a exprimat câteva zile mai târziu satisfacţia faţă de eliminarea a ”doi (bărbaţi) la preţ de unu”.

Soleimani, acuza Trump, ”spunea ceva de genul «vă vom ataca ţara, vă vom omorî oamenii». Eu am spus «cât timp vom mai asculta această mizerie?»”, justifica preşedintele american în exerciţiu aceste asasinate

Ele au fost catalogate drept ”ilegale” şi ”arbitrare” de către Raportoarea specială ONU cu privire la execuţii extrajudiciare Agnès Callamard.

Tribunalul de anchetă de la Rusafa, sectorul de est al Bagdadului, ”a decis să emită un mandat de arestare pe numele preşedintelui în exerciţiu al Statelor Unite ale Americii Donald Trump, conform articolului 406 al Codului Penal irakian”, precizează într-un comunicat Autoritatea judiciară.

Citeste si: Trump și-a recunoscut înfrângerea! Mesajul său către americani. Se va întâmpla de la 20 ianuarie

Citeste si: Trei persoane au decedat din cauza unor ”urgenţe medicale” în timpul violenţelor care au avut loc în zona Capitoliului

Acest articol prevede pedeapsa cu moartea în cazul oricărui omor cu premeditare

Tribunalul dă asigurări că a încheiat ancheta preliminară, însă anunţă că ”investigaţiile continuă în vederea demascării celorlalţi autori ai acestei crime, indiferent că sunt irakieni sau străini”.

Proiranienii din Irak îl acuză de un an pe premierul irakian Mustafa al-Kazimi, la acea vree şeful serviciilor de informaţii, de complicitate în aceste asasinate.

În contextul comemorăii unui an de la moartea celor doi, atmosfera politică deja tensionată, odată cu apropierea alegerilor legislative prevăzute în iunie, s-a deteriorat şi mai mult.

Presa proiraniană promite să dezvăluie ”nume în curând”, în contextul în care mai mulţi oficiali politici s-au acuzat reciproc în dezbateri televizate recente.


Abonează-te pe


Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si