Şoferii de maşini cu volan pe dreapta nu vor mai putea conduce pe drumuri publice dacă nu fac ASTA

Automobilele cu volan pe dreapta, majoritatea aduse din Marea Britanie la preturi de nimic, sunt un real pericol pentru circulatia din Romania.

G. S., luni 03 decembrie 2018 , 15:54

DISTRIBUIE
acest articol
DIMENSIUNE
TEXT ARTICOL
Aa - Aa+

Soferul are nevoie de o portiune mai mare ca sa se asigure, iesind mai mult cu masina pe contrasens, lucru care a dus in repetate randuri la accidente mortale. Asadar, autoritatile lucreaza la o lege care sa le interzica in traficul din Romania.

Pana acum, acest lucru era imposibil deoarece Marea Britanie facea partea din UE si era legislatia referitoare la libera circulatie a masinilor membre. Dar acum, de cand a fost semnat acordul Brexit, Registrul Auto Roman si Ministerul Transporturilor, impreuna cu Politia Rutiera, au finalizat un regulament care e pe cale sa devina lege, fiind deja promulgata si trimisa la Presedinte pentru promulgarea finala.

Mai exact, soferii care conduc in Romania un autoturism cu volan pe dreapta sunt nevoiti sa faca un curs special in acest sens, de minium 20 de ore. La finalul acestui curs, soferul obtine un certificat pe care trebuie sa-l prezinte politistului rutier cand este oprit in trafic. Soferul mai poate circula si daca are permisul de conducere obtinut intr-o tara in care se circula pe stanga, automobilele avand volanul pe dreapta.

In plus, aceste masini sunt nevoite sa fie dotate cu oglinzi periscopice care acopera un unghi mai larg la asigurare, oglinzi care costa in jur de 300 de lei. Evident, pe langa aceste prevederi, raman si cele impuse de RAR, si anume inlocuirea farurilor originale cu unele pentru masini care circula pe partea dreapta.

In viitor, autoritatile mai pregatesc niste modificari ce vor face practic imposibila circulatia masinilor cu volan pe dreapta. Mai exact, se zvoneste ca vor fi obligate sa faca ITP-ul exclusiv la RAR, anual, indiferent de anul fabricatiei masinii. Dar si ca vor avea niste taxe speciale de ITP, care sa-i descurajeze pe proprietarii acestora sa le mai conduca. In concluzie, detinerea unei masini cu volan pe dreapta pe termen lung nu este o idee buna.

 

Sursa: 4 tuning

Te-ar putea interesa si