În contextul dat, medicul Florin Chirculescu, de la Spitalul Universitar a explicat că, în timpul programului de lucru, pe timp de zi, medicii primesc 100 de lei pe iră, iar în timpul gărzii primesc doar 40 de lei pe oră: „Eu nu ştiu dacă mai există vreun loc pe pământul acesta, unde cu cât munceşti mai mult cu atât să fii plătit mai puţin”.

Angajații din sistemul sanitar protestează. Care sunt revendicările cerute

Gabriel Predică, vicepreşedintele Federaţiei Sindicale „Solidaritatea Sanitară” a declarat joi că: „ Principalele revendicări sunt cele de natură salarială. Cele pe termen scurt se referă la aplicarea integrală a Anexei 2, respectiv anexa sănătăţii. Într-adevăr, săptămâna trecută Guvernul a adoptat pentru personalul auxiliar sanitar creşterea salariilor de bază la nivelul anului 2022, a rămas însă o restanţă, cea referitoare la acordarea salariilor de bază aferente anului 2022 şi pentru medicii care efectuează gărzi suplimentare. A doua categorie de solicitări pe termen scurt se  referă la sporurile pentru condiţii de muncă pentru infirmiere brancardieri şi aşa mai departe, respectiv sporurile pentru zilele nelucrătoare şi sporul de tură pentru asistentele medicale şi de asemenea pentru infirmiere şi brancardieri, acestea trebuind aduse la nivelul actual al salariului de bază. Pe termen mediu discutăm despre aplicarea viitoarei legi a salarizării, aşa cum noi am negociat-o cu Ministerul Sănătăţii, respectiv acordarea unei creşteri de cel puţin 50% din diferenţa între viitorul salariu şi cel al actual al tuturor salariaţilor din sectorul sanitar”.

Citește și: Studenții și elevii din România care vor primi 300 de lei pe lună. Anunțul Guvernului

Medicul Florin Chirculescu a mai explicat care sunt revendicările colegilor săi în condițiile în care fiecare oră de gardă din afara contractului de muncă este plătită cu 40 de lei, iar orele din contractul de muncă sunt plătite cu 100 de lei.

„În primul rând, vreau să fie un lucru foarte clar: nu este o solicitare de creştere a salariilor. Noi avem două contracte, un contract pentru programul normal de lucru pe care îl are orice cetăţean care lucrează din ţara asta. La medici este particular faptul că trebuie să facă, în afara programului, nişte gărzi. Ei bine, în timpul programului normal de lucru, cum ar veni, ziua primim 100 de lei pe oră, iar după ce începem garda primim doar 40 de lei pe oră. În acest spital se fac cinci-şase gărzi pe lună. Sunt colegi care fac însă mult mai multe şi în acest spital, şi nu vorbesc despre ce se întâmplă în teritoriu, unde poate să se ajungă la 150 de ore chiar 200 de ore pe lună. Imaginaţi-vă că toată această muncă în plus, în afara programului, este plătită cu doar 40% din cât suntem plătiţi în cursul zilei. Eu nu ştiu dacă mai există vreun loc pe pământul acesta, unde cu cât munceşti mai mult cu atât să fii plătit mai puţin”, a spus Florin Chirculescu. 

Citește și: Zeci de poștași protestează în Constanța

Citeste si: Ce cantitate de lapte consuma un bebelus? Tabel cantitate lapte bebelusi- catena.ro

Citeste si: Soția fostului finalist de la ”Puterea Dragostei”, Gabriel Vasiliu, ucisă în Olanda! Tragedia de nedescris a avut loc în timp ce fostul concurent se află după gratii- wowbiz.ro

Citeste si: Cine erau Denisa și Delia, cele două tinere ucise la Constanța pentru mașinile lor. „Șacalul” și iubita lui au fost arestați- antena3.ro

Potrivit medicului, un al doilea contract semnat de medici este cel pentru gărzile efectuate în spitalele publice.

Acesta a mai spus că, în timpul săptămânii, garda durează 19 ore, iar în week-end durează 24 de ore, iar gărzile sunt plătite la doar 40% din tariful 100 de lei.

Chirculescu a explicat că situația durează de mai mulți ani, în condițiile în care medicilor li s-ar fi promis o creștere la tariful cu care se plătesc gărzile. El a mai spus că aceste contracte au fost semnate cu ministere, nu cu conducerile spitalelor, iar problema nu îşi poate găsi rezolvare la nivelul managerilor unităţilor sanitare, fiind „o problemă politică”.

Cum reacționează angajații din sistemul sanitar. Se va recurge sau nu la grevă?

În privința grevei, medicul a spus că nu intră în calcul acest aspect, medicii putând să renunțe la contractele de gărzi pe care le au. El susține că „majoritatea colegilor” săi ar fi de acord să renunţe la aceste contracte, indiferent dacă sunt sau nu membri ai unor sindicate care să îi reprezinte.

Citește și: VIDEO- Elevii din România se întorc de astăzi în bănci după suspendarea grevei profesorilor

Citeste si: VIDEO Alin Oprea, despre durerea de a crește fără tată. Cât de tristă a fost copilăria artistului? „Eram mândru de rolul de tată care mi se dădea mie.”- kfetele.ro

Citeste si: Bobby Deol, despre dependența de alcool: "Uitându-se la mine în timp ce mă chinuiam". Cum a depășit actorul indian acele situații dificile- radioimpuls.ro

Citeste si: Indignare generală după ce un bărbat care a lucrat 104 zile la rând a murit pentru că i-au cedat organele- antena3.ro

„Nu este grevă, ce vă spun eu acuma, cu gărzile, este mult mai grav. Ştiţi de ce? Pentru că pentru grevă trebuie să parcurgem nişte paşi. Pentru a ne da demisia din contractul de gărzi nu trebuie decât să spunem: ”Am rupt contractul, pentru că nu mai sunt de acord, pentru că tu, care te-ai angajat să mă plăteşti într-un anumit fel, nu mă plăteşti cum ai spus acum cinci ani.(...) Nu dorim să ne dăm demisia, nu dorim război, nu dorim conflict social, dorim doar să fim plătiţi aşa cum statul român a zis că ne plăteşte de cinci încoace. Atât!”, a spus medicul. 

Citește și: Minerii din Gorj ameninţă că vor ieşi, joi, în stradă

După protestul de joi, urmează o grevă de avertisment, în data de 27 iunie, între orele 10:00 şi 12:00, iar din 1 iulie salariaţii din sistem sunt decişi să declanşeze greva generală, a precizat vicepreşedintele Federaţiei „Solidaritatea Sanitară”.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si