Sotul frantuzoaicei Clotilde Armand este poreclit Mister Matematica! Povestea geniului care a cucerit-o pe candidata la Primaria Sectorului 1

Clotilde Armand, revelatia alegerilor locale, are un sot cu adevarat genial.

Author: D.C. Editor: Catalin Patru joi 09 iunie 2016 , 21:54

DISTRIBUIE
acest articol
DIMENSIUNE
TEXT ARTICOL
Aa - Aa+

Sergiu Moroianu are 43 de ani si, la fel ca sotia lui, este absolvent de MIT (Massachussets Institute of Tehnology). Are un frate mai mare, Andrei, care este profesor de matematica la Paris. Sergiu s-a intors insa in tara si lucreaza la Institutul de Matematica „Simion Stoilow” al Academiei Romane, in cercetare, Este considerat unul dintre cei mai buni in meseria lui, tocmai de aceea a primit porecla de Mister Matematica.

„Totul a inceput pe holul de la intrare al casei, pavat ca o tabla de sah, cu dale albe si negre. Ii placea sa sara intr-un picior, pe diagonala. Intr-o zi, a remarcat ca in acest fel nu putea schimba culoarea dalelor pe care sarea. A fost prima teorema de conservare pe care a inteles-o Sergiu Moroianu”, scria Income Magazin, cu catriva ani in urma despre geniul matematicii romanesti.

Totul este matematica pentru Sergiu. Obiectele din jurul, spatiile, chiar si sunetele. „Un alt fapt matematic este teorema Gauss-Bonnet: media curburii suprafetei unei gogosi in forma de inel (sau tor) este intotdeauna zero, indiferent cat de deformata ar fi gogoasa. Pentru a intelege enuntul, insa, mai intai trebuie definita curbura Gaussiana”, povesteste matematicianul.

Dupa ce a absolvit MIT, Sergiu nu s-a oprit cu studiile. El are un doctorat la Boston, un Master la Paris si doua doctorate: unul la Hamburg iar celalalt la Touluse.


Abonează-te pe


Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si