Spania a declarat stare de alertă. Sánchez: Nu este exclus ca într-o săptămână să ajungem la 10.000 de cazuri

Guvernul spaniol a decretat vineri stare de alertă din cauza crizei sanitare provocate de Covid-19. Numărul cazurilor de infectare în Spania a depăşit 4.200, iar cel al deceselor, 120.

M.A., vineri 13 martie 2020 , 16:54

DISTRIBUIE
acest articol
DIMENSIUNE
TEXT ARTICOL
Aa - Aa+

Potrivit Constituţiei, starea de alertă este declarată în situaţii de catastrofă sau crize sanitare. Este a doua oară când ea se aplică în Spania - prima dată, în 2010, din cauza crizei controlorilor de trafic aerian.

Anunţul a fost făcut de prim-ministrul Pedro Sánchez într-un mesaj video transmis de la Palatul Moncloa. „Ne aşteaptă săptămâni foarte grele. (...) Nu excludem că în următoarea săptămână să ajungem la 10.000 de cazuri”.

El a lăudat intervenţia medicilor şi a făcut apel la vârstnici şi la bolnavii cronici: „Trebuie să se protejeze la maxim”. Tinerilor el le-a spus să păstreze „distanţa socială” şi să urmeze recomandările specialiştilor.

Citeste si: Care este starea pacienților din România infectați cu noul coronavirus

„Ne aflăm abia în prima parte a unei lupte care există în toată lumea. Decretarea stării de alertă permite mobilizarea la maxim a resurselor materiale pentru combaterea virusului. Reuşita ţine de oricare dintre noi. Va fi dificil, dar vom învinge virusul”, a concluzionat şeful Executivului.

Toate unităţile de învăţământ din ţară au fost închise. Catalonia este cea mai afectată regiune a Spaniei. Patru municipii din Barcelona se află în carantină. 

Citeste si: Guvernul ceh anunţă închiderea frontierelor începând de luni

Preşedintele Guvernului, Pedro Sánchez, a anunţat joi un pachet de măsuri, între care transferarea a 2,8 miliarde de euro comunităţilor autonome şi suspendarea zborurilor dinspre Italia.

Citeste si: Sfat medical: cum se ia coronavirusul?

Regii Felipe VI şi Letizia au fost testaţi, după ce în urmă cu câteva zile s-au aflat în Franţa, iar rezultatul a fost negativ. Urmând recomandările specialiştilor, regina - care s-a întâlnit recent cu ministra Irene Montero, diagnosticată cu Covid-19 -, va renunţa la activităţi pentru o perioadă.

Primarul oraşului Madrid a anunţat vineri că suspendă licenţele teraselor din Capitală. José Luis Martínez-Almeida a decretat închiderea barurilor şi restaurantelor pentru următoarea perioadă. Aceeaşi măsură va fi pusă în aplicare şi în Valencia, începând de sâmbătă, timp de 15 zile.

Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si