Specialistii din Timisoara au realizat prima bio-imprimanta 3D din Romania: "Vom avea sansa ca in urmatorii 5-10 ani sa nu mai folosim chimicale in tratamentul cancerului"
Calin Brandabur, fondatorul companiei timisorene care realizeaza imprimante 3D doar din componente romanesti, a dezvaluit in cadrul emisiunii PRESSALERT LIVE ca urmeaza sa implementeze un proiect de imprimanta bio in parteneriat cu un centru din Germania care va revolutiona tratamentul impotriva cancerului.

"Cei de la centrul din Germania ne-au spus că le plac utilajele noastre şi că vor să colaborăm pentru că au reuşit să facă o modificare genetică, o reprogramare genetică a celulelor limfocite T, celule care fac parte din sistemul nostru imunitar. Ne-au spus că au reuşit să modifice aceste celule, să le reprogrameze astfel încât să atace celulele canceroase.
Antreprenorul estimeaza ca acest proiect va fi de succes in urmatorii 5-10 ani.
"Dacă reuşim să implementăm acest program cu imprimanta 3D, pentru că în cazul oricărei programări, pot apărea erori şi aceste celule limfocite după ce au
terminat de atacat celulele canceroase pot să continue să atace şi alte celule, oase sau altele, şi trebuie să facem aceste teste. Vom avea şansa ca în următorii cinci, zece ani să nu mai folosim chimicale în tratamentul cancerului. Suntem în primii paşi de discuţii cu centrul de cercetare din Germania, ei ne vor trimite celulele modificate.
Utilajele sunt în fază incipientă. Pentru a putea începe să trimitem aceste utilaje, noi trebuie să le validăm cu cei de la centrul OncoGen din Timişoara. Dacă avem rezultate pozitive, este ceva incredibil. Mie mi s-a ridicat părul pe mine când am auzit că se poate face tratament în cancer fără chimicale', a declarat Călin Brandabur, la PRESSALERT LIVE.
Acesta a mai explicat si de ce germanii au
ales sa lucreze cu compania din Timisoara: "Au şi ei o astfel de tehnologie, dar nu în stadiul de la noi. Începem şi în România să avem centre de cercetare de talie mondială care atrag străini".
Urmareste intreg interviul aici
Citeste si: Pastila de a doua zi: Administrare, eficienta si riscuri



