Stagiul de cotizare la fondul public de pensii reprezintă perioada de timp pentru care s-au plătit contribuţii de asigurări sociale la sistemul public de pensii, precum şi cea pentru care asiguraţii cu declaraţie individuală de asigurare sau contract de asigurare socială au datorat şi plătit contribuţii de asigurări sociale la sistemul public de pensii. 

Citeste si: Veste bombă despre pensiile românilor. Ce planuri are alianța de guvernare

Stagiul complet de cotizare, 35 de ani. Acest lucru se va modifica

În acest moment stagiul complet de cotizare este de 35 de ani, dar proiectul de reformă a sistemului de pensii cerut de UE solicită și reducerea acestei perioade. Guvernul intenționează să implementeze o nouă formulă de calcul la stagiul de cotizare.

"Comisia Europeană a atras atenția că intrarea în vigoare a stagiului de 25 de ani aruncă în aer sistemul de pensii. A fost o schimbare economică facută din burtă de PSD. Ideea de a lăsa stagiul la 25 de ani va însemna că mulți vor intra rapid la pensie și impactul va fi devastator. Ne-am asumat față de Comisia Europeană că nu va fi aplicată aceasta prevedere", a declarat Cristian Ghinea, ministrul Investițiilor și proiectelor europene.

Citeste si: Turcan, despre eliminarea pensiilor speciale: „Comportamentul celor care au contestat această decizie mi se pare ruşinos"

Întrebat daca stagiul complet de cotizare va rămâne la 35 de ani, Ghinea a spus că "stagiul maxim va fi legat de o formulă statistică și e un contract de consultanță pe care Ministerul Muncii îl va semna cu experți internaționali. Nu putem legifera prin PNRR, ci să ne asumăm niște reforme", a precizat Ghinea.

În PNRR, Guvernul și-a asumat reforma sistemului de pensii care presupune, printre altele, adoptarea unei noi legi a sistemului public de pensii simultan cu înlocuirea Legii 127/2019, inclusiv eliminând stabilirea unei perioade fixe de contributivitate.

Care sunt vârstele standard de pensionare în 2021. Raluca Turcan a anunțat că nu există intenția de creștere

Pensia pentru limita de vârstă se acordă în România la împlinirea vârstei standard de pensionare, în condiţiile realizării stagiului minim de cotizare. După discuțiile legate de PNRR, au apărut informații în spațiul public potrivit cărora se dorește majorarea vârstei standard de pensionare.

Citeste si: Greutate si inaltime copii in functie de varsta- catena.ro

Citeste si: Suspectul crimei din Brăila a mărturisit tot ce s-a întâmplat în cabinetul stomatologic! Ce confesiune i-a făcut Marina Gavril înainte să fie omorâtă: "Mi-a zis că..."- wowbiz.ro

Ministrul Muncii Raluca Turcan a declarat săptămâna trecută, într-o intervenție televizată, că în privința creșterii vârstei de pensionare „vorbim despre opțiune” și nu despre creșterea obligatorie a acestor praguri.

"Atunci când vorbești de reformă se pot emite tot felul de teorii. În spațiul public noi am spus constant că, în privința vârstei de pensionare, noi vorbim despre opțiune. În România suntem într-un deficit de calitate în viața activă a angajaților și avem obigația să introducem opțiunea", a declarat Raluca Turcan la Digi 24.

Vârsta standard de pensionare la femei în 2021

Discuțiile în spațiul public au apărut după ce Guvernul a transmis la Bruxelles o listă cu angajamentele pe PNRR, printre care este și reforma pensiilor.  

În timp ce Ludovic Orban a declarat că au fost discuții în Coaliție despre creșterea vârstei de pensionare și a stagiului minim de cotizare pentru pensie, însă nu s-a luat o decizie, vicepremierul Kelemen Hunor spune că în Coaliţie nu există, în acest moment, discuţii despre creşterea vârstei de pensionare.

În prezent vârsta standard de pensionare la femei este de 63 de ani. 

Vârsta standard de pensionare la bărbați în 2021

În cazul bărbaților, vârsta standard de pensionare este de 65 de ani. Stagiul minim de cotizare este de 15 ani, atât pentru femei, cât şi pentru bărbaţi. Atingerea acestui stagiu se realizează prin creşterea stagiului minim de cotizare, conform eşalonărilor prevăzute în anexele la legea pensiilor publicate de Ministerul Muncii.

Stagiul complet de cotizare este de 35 de ani, atât pentru femei, cât şi pentru bărbaţi. Atingerea acestui stagiu se realizează prin creşterea stagiului complet de cotizare, conform unor eşalonări prevăzute în anexele la lege.

Persoanele care au realizat stagiul complet de cotizare au dreptul la pensie pentru limită de vârstă, cu reducerea vârstelor standard de pensionare. 

Cum poți să ieși mai devreme la pensie în prezent

Reducerea vârstei standard de pensionare operează în cazul asiguraţilor care au realizat stagii de cotizare în una sau mai multe din următoarele situaţii:

Citeste si: Culiță Sterp, amintiri traumatizante din copilărie: „Râdeau copiii de mine.”- kfetele.ro

Citeste si: Descoperirea macabră în Timiș. Un tânăr de 24 de ani, gasit mort pe un câmp. Ar fi fost împuşcat în gât- radioimpuls.ro

• condiţii speciale de muncă (inclusiv fosta grupa I de munca din legislaţiei anterioară, până la 1 aprilie 2001);

• condiţii deosebite de muncă (inclusiv fosta grupa a II a de munca din legislaţia anterioară, până la 1 aprilie 2001);

• handicap preexistent calităţii de asigurat;

• ca beneficiari ai unor legi speciale (Legea nr. 341/2004 şi Decretul –lege nr. 118/1990).


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si