Ne întoarcem sau nu la starea de urgenţă? Răspunsul dat de preşedintele Iohannis

Se întoarce România la starea de urgenţă, în contextul în care cazurile de coronavirus au explodat în ultima perioadă? Iată ce răspuns dă preşedintele Klaus Iohannis!

Author: Andreea Stoica marți 13 octombrie 2020 , 19:52

Stare de urgenţă în România
Stare de urgenţă în România
DISTRIBUIE
acest articol
DIMENSIUNE
TEXT ARTICOL
Aa - Aa+

In articol:

Preşedintele Klaus Iohannis a afirmat, marţi seară, că nu se impune instituirea stării de urgenţă, întrucât sunt măsuri care se pot lua în baza legii care a instituit starea de alertă.

Şeful statului consideră că, dacă se vor impune noi restricţii care nu pot fi luate pe durata stării de alertă, va fi declarată stare de urgenţă, dar cel mai probabil nu la nivel naţional. Întrebat dacă România ăşi mai permite oprirea economiei, Iohannis a precizat: ”Ca ţară ne permitem să facem tot ce putem să facem pentru sănătatea concetăţenilor noştri”.

”Nu există o definiţie universal valabilă sau european valabilă pentru starea de urgenţă. Ce declară alte state, precum Spania, e similar cu ce se numeşte la noi stare de alertă. S-a creat o lege specială pentru această stare de alertă şi de când această lege care a fost tergiversată de PSD la acel moment, Guvernul a putut să ia măsurile care se impun pentru gestionarea pandemiei.

Deci nu e nevoie acum de stare de urgenţă. Dacă ajungem în situaţia, Doamne fereşte, să nu mai fie suficiente măsurile prin legea stării de alertă şi trebuie să impunem alte restricţii privind libertăţi, atunci se impune starea de urgenţă”, a afirmat, marţi seară, Klaus IOhannis, întrebat când consideră că s-ar impune din nou instituirea stării de urgenţă.

Preşedintele Klaus Iohannis
Preşedintele Klaus Iohannis

Declanşarea stării de urgenţă nu va fi la nivel naţional

Şeful statului a spus că, şi dacă vor fi necesare noi restricţii şi declararea stării de urgenţă, aceasta, cel mai probabil, nu va fi la nivel naţional.

Întrebat dacă România îşi mai permite oprirea economiei, Iohannis a afirmat: ”Ca ţară ne permitem să facem tot ce putem să facem pentru sănătatea concetăţenilor noştri. E evident că nu putem să intrăm într-o logică să măsurăm vieţi contra firme. Aşa ceva e inadmisibil. Pe de altă parte, din motive de restricţii care au fost necesare la momentul respectiv şi din păcate sunt şi acum, firmele au dificultăţi. De aceea Guvernul a venit cu sprijin pentru a stimula activitatea. Guvernul va continua să vină cu măsuri de sprijin, cu măsuri speciale sectoriale. Această pandemie ne costă scump. E un fapt, dar împreună cu Guvernul căutăm cele mai bune căi pentru a avea şi o grijă pronunţată pentru românii care se îmbolnăvesc, dar şi grijă pentru anumite sectoare ale economiei care unele sunt lovite grav de această pandemie. Practic trebuie să lucrăm pe toate fronturile simultam şi pot să spun că în această situaţie Guvernul, împreună cu bine ne-am mişcat bine”.


Abonează-te pe


Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si