Stare de urgență în România. Cât poate să dureze starea de urgență în țara noastră

Stare de urgență. Grupul de Comunicare Strategică a transmis, sâmbătă seară, precizări despre decretarea stării de urgenţă, afirmând că vor fi avute în vedere doar acele măsuri necesare în combaterea răspândirii noului coronavirus.

R.B., duminică 15 martie 2020 , 09:10

DISTRIBUIE
acest articol
DIMENSIUNE
TEXT ARTICOL
Aa - Aa+

In articol:

  Starea de urgenţă este reglementată de articolul 93 al Constituţiei României, precum și de Ordonanţa de Urgenţă numărul 1 din 1999. Ordonanţa în cauză spune că starea de urgenţă se poate impune pe o perioadă de cel mult 30 de zile şi prevede totodată măsuri excepţionale economice și de ordine publică.

  Citeste si: State din întreaga lume îşi închid graniţele şi impun restricţii stricte de călătorie pentru a limita răspândirea coronavirusului

  Starea de urgenţă

  Starea de urgenţă. ”Având în vedere enunţarea în spaţiul public/mediul online a posibilelor măsuri care pot fi luate în cadrul stării de urgenţă, fără a se menţiona faptul că NU toate aceste măsuri sunt luate în mod obligatoriu, menţionăm faptul că vor fi avute în vedere DOAR acele măsuri necesare în combaterea răspândirii noului coronavirus (COVID-19). Facem apel la responsabilitate şi în acest caz în modul de prezentare a cadrului legal şi a măsurilor care pot avea legatura cu motivul pentru care a fost anunţată decizia referitoare la starea de urgenţă”, a transmis, sâmbătă seară, Grupul de Comunicare Strategică.

  Citeste si: Raed Arafat: Declararea stării de urgenţă este menită să ajute, să sprijine şi în nici un caz să creeze probleme

  Starea de urgenţă

  Starea de urgenţă. Preşedintele Klaus Iohannis a anunţat că va decreta stare de urgenţă începând de săptămâna viitoare.

  Ordonanța de urgență din 1999 stipulează că: ”Starea de asediu şi starea de urgenţă sunt măsuri excepţionale care se instituie în cazuri determinate de apariţia unor pericole grave la adresa apărării ţării şi siguranţei naţionale sau a democraţiei constituţionale ori pentru prevenirea, limitarea şi înlăturarea urmărilor unor dezastre”.

  Citeste si: Mesajul domnului Ugur Yesil, CEO Kanal D Romania: "Înfruntăm cea mai grea criză a vieților noastre"

  Starea de urgenţă.  Pe durata stării de urgenţă, gestionarea măsurilor dispuse revine Sistemului Naţional de Management al Situaţiilor de Urgenţă, sub conducerea nemijlocită a ministrului administraţiei şi internelor şi în coordonarea prim-ministrului.

  Starea de urgenţă

  Citeste si: România intră în stare de urgență! Președintele Iohannis a făcut anunțul!

  Starea de urgenţă.  Pe timpul stării de urgenţă, autorităţile militare şi civile au dreptul, potrivit legislaţiei în vigoare:

  ➡ Să limiteze sau să interzică circulaţia vehiculelor sau a persoanelor în anumite zone ori între anumite ore şi să elibereze, în cazuri justificate, permise de liberă circulaţie;
  ➡ Să efectueze percheziţii oriunde şi oricând este nevoie;
  ➡ Să efectueze razii;
  ➡ Să exercite în mod exclusiv dreptul de a autoriza desfăşurarea adunărilor publice, a manifestaţiilor sau marşurilor;
  ➡ Să efectueze controale asupra unor persoane sau locuri, când acestea se impun;
  ➡ Să dispună închiderea temporară a unor staţii de distribuire a carburanţilor, a unor restaurante, cafenele, cluburi, cazinouri, sedii ale asociaţiilor şi ale altor localuri publice;
  ➡ Să dispună raţionalizarea alimentelor şi a altor produse de strictă necesitate;
  ➡ Să interzică circulaţia rutieră, feroviară, maritimă, fluvială şi aeriană pe diferite rute;
  ➡ Să închidă frontiera de stat, în întregime sau în zona în care a fost instituită starea de urgenţă, intensificarea controlului la punctele de trecere a frontierei care rămân deschise, precum şi supravegherea frontierei pe toată lungimea sa”. 

  Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
  Te-ar putea interesa si