Invazia rusească în Ucraina i-a determinat pe liderii celor 27 de ţări membre ale UE să renunţe la dependenţa lor de combustibilii fosili ruşi.

Eliminarea totală nu se va petrece de pe o zi pe alta, ci va dura ani de zile, astfel încât ţările planifică şi măsuri pentru a atenua potenţialele întreruperi ale aprovizionării din Rusia. 

Aceasta furnizează, în prezent, 40% din necesarul de gaze al UE, 27% din importurile sale de petrol şi 46% din importurile de cărbune.

Reumplerea depozitelor de gaze în întreaga Uniune ar trebui să înceapă acum. Statele membre şi Comisia vor coordona de urgenţă măsurile necesare pentru a asigura niveluri adecvate de stocare a gazelor înainte de iarna viitoare ”, arată un proiect al concluziilor pentru un summit al liderilor UE din 24 martie.

Noile reguli propuse de Comisia Europeană

Depozitele de gaze din UE sunt în prezent pline în proporţie de 26%.

Citeste si: Gingii inflamate la bebelusi: cauze si solutii privind tratamentul- catena.ro

Citeste si: Gigi Becali, implicat într-un accident rutier! Ce se întâmplă în aceste momente cu patronul FCSB?- wowbiz.ro

Citeste si: Premierul Nicolae Ciucă, mesaj pentru românii care se tem că nu vor mai găsi produse de bază în magazine

Astfel, Comisia Europeană va propune până luna viitoare reguli prin care ţările UE să se asigure în mod colectiv că depozitele de gaze sunt pline în proporţie de cel puţin 90% până la 1 octombrie în fiecare an. 

Preţurile ridicate ale energiei cresc facturile 

Preţurile gazelor europene au crescut la noi recorduri în această lună după invazia pe care Rusia a declanșat-o în Ucraina.

Citeste si: Cum își trăiesc viața de zi cu zi ucrainenii din orașele ocupate de armata rusă. Care sunt mesajele care se aud zilnic la radio: "Trăim într-un coşmar şi nu ştim când se va termina acest vis nenorocit"

În condiţiile în care preţurile ridicate ale energiei cresc facturile pentru cetăţenii din întreaga Europă, liderii UE vor discuta, de asemenea, noi măsuri pentru a proteja consumatorii şi întreprinderile de costuri.

Această creştere a preţurilor a urmat unor luni de costuri deja ridicate ale energiei, pe care majoritatea ţărilor UE încearcă să le abordeze cu subvenţii de urgenţă şi scutiri de taxe.

Comisia va publica în luna mai un plan detaliat pentru ca ţările UE să renunţe la gazele, petrolul şi cărbunele din Rusia până în 2027.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si