Statistica ingrijoratoare. Trei din zece romani nu mai au niciun dinte natural
Un studiu realizat in ultimii ani de catre DENT ESTET arata cat de putin se ingrijesc romanii de dintii lor. 30% din romani si-au pierdut toti dintii naturali, arata cel mai recent studiu in materie care arata ca 7 din 10 romani si-au pierdut cel putin un dinte. in ultimii ani, tot mai multi romani au ales sa isi inlocuiasca dintii lipsa cu implanturi dentare, in detrimentul solutiilor clasice, precum protezele dentare, arata documentul.

Concret, studiul arata ca in ultimii ani a existat o triplare a numarului interventiilor cu implant dentar in utimii 5 ani, ca urmare a campaniilor de informare si educare a populatiei. in cadrul acestui studiu au fost analizati 18.000 de pacienti, barbati si femei, care locuiesc in mediul urban (in proportie de 90%), de-a lungul a doua perioade comparative de 5 ani, 2008-2012 si 2013-2017 (sfarsitul lunii iulie). Scopul studiului a fost acela de a masura impactul numeroaselor campanii de informare si educare a populatiei cu privire la importanta alegerii tratamentelor cu implant dentar, scrie B1.ro
Cercetarea a aratat o preocupare tot mai mare a romanilor fata de tratamentele cu implanturi dentare: numarul celor care le acceseaza este de 3 ori mai mare, in prezent, fata de acum 5 ani.
Daca in perioada 2008-2012, 31% din pacientii care s-au prezentat la medicul dentist au solicitat tratamente cu implant dentar si au fost realizate 1.300 de astfel de tratamente, in intervalul 2013-2017, 68% dintre pacientii care s-au prezentat la medicul stomatolog au solicitat tratamente cu implant dentar si au fost realizate 3.900 de astfel de proceduri, potrivit sursei citate.
Cifrele privind tratamentele cu implant dentar sunt cu atat mai optimiste cu cat Romania se numara printre populatiile cu cele mai grave probleme dentare din Europa, dar si la nivel mondial. 7 din 10 romani si-au pierdut cel putin un dinte, potrivit datelor Eurobarometru, iar 3 din 10 nu mai pastreaza niciun dinte natural.
In comparatie, intre 35% si 40% din populatia Europei si SUA si-a pierdut cel putin un dinte si se estimeaza ca 26% dintre adulti isi vor pierde toti dintii, pana la varsta de 74 de ani, potrivit American Association of Oral and Maxilofacial Surgeons. in cazul fumatorilor, situatia este si mai sumbra: 13% dintre fumatori si-au pierdut complet dintii, comparativ cu 8% dintre fostii fumatori si 5% dintre persoanele care nu au fumat niciodata.
„Lipsa unui dinte poate parea un lucru minor, insa gravitatea trebuie evaluata din mai multe puncte de vedere: varsta pacientului, pozitia dintelui lipsa, etc. Nu doar lipsa igienei dentare poate conduce la pierderea dintilor, ci si lucrarile stomatologice gresite, asadar experienta si specializarea unui medic in implantologie conteaza foarte mult in alegerea unui astfel de tratament. Lipsa unui dinte este o problema care trebuie rezolvata in cel mai scurt timp, intrucat efectele se rasfrang asupra celorlati dinti, dar si asupra intregului organism”, explica Dr. Dragos Calangiu, medic specialist in implantologie dentara in cadrul DENT ESTET.





