Pregătiți-vă portofelele, pentru că în curând veți plăti deficitul bugetar!
Taxă de solidaritate pentru veniturile mari, scumpirea țigărilor și TVA mai mare în cluburi sunt doar o parte din măsurile fiscale negociate. Pare că niciun buzunar nu va scăpa neatins de taxele ce urmează. Antreprenorii din domeniu spun că majorările sunt prea drastice, iar șeful statului explică de ce am ajuns aici. Tot astăzi, Comisia Europeană avertizează: sunt necesare soluții urgente pentru reducerea deficitului excesiv, altfel riscăm chiar să pierdem fondurile europene.
„De ani de zile noi plătim o pizza medie și mâncăm o pizza mare, cam asta este analogia și diferența asta trebuie să fie plătită de cineva.”, a spus Nicușor Dan.
Taxă de solidaritate pentru cei cu venituri mari, aceasta este una dintre propuneri. Nu știm exact cât va fi taxa, dar știm că se va aplica veniturilor de peste zece mii de lei net.
Creșterea TVA-ului la 21% încă rămâne în picioare. În ceea ce privește alimentele, ar putea fi o excepție, aici taxa ar putea fi de 12%. Statul se va folosi și de viciile noastre ca să adune bani la buget. Accizele vor crește cu 20%. Concret, țigările ar urma să se scumpească. Producătorii de țigări cred că o majorare a accizei va duce la o explozie a pieței negre, ceea ce înseamnă mai puține încasări la buget.
Statul va băga mâna și în buzunarele antreprenorilor. Impozitul pe profit ar putea crește la 19%, dar cel mai mult vor avea de suferit patronii cluburilor și barurilor. Aici s-ar putea majora tva ul de la 5 la 21 de procente. Printre măsurile propuse se află și impozitare câștigurilor din criptomonede, dar și taxarea mai aspră a jocurilor de noroc, mașinilor de lux și bijuteriilor scumpe.
Până să majoreze taxele, statul trebuie să le colecteze mai bine, spun oamenii de afaceri. De exemplu, un raport al Curții de Conturi arată că, la un apartament de pe această stradă din sectorul 2, figurau 2 700 de firme, care în total aveau datorii de 124 de milioane de lei și nu este un caz izolat. La nivelul întregii țări, la peste 2 400 de adrese figurau 47 000 de firme.