Stiai ca exista in Romania? Castelul-Calendar, o atractie turistica ascunsa in inima tarii. Unde se afla si ce il face special

Avem locuri superbe in Romania, dar, din pacate, unele dintre ele parca nu sunt valorificate la potentialul maxim, ba mai mult, sunt chiar "ascunse" de ochiul publicului.

C.I.P., joi 17 noiembrie 2016 , 14:58

DISTRIBUIE
acest articol
DIMENSIUNE
TEXT ARTICOL
Aa - Aa+

Unul dintre aceste monumente de care romanii nu prea au habar este Castelul Baronului Istvan Ugron, cladire cunoscuta si sub numele de Castelul-Calendar, nume ce i se trage de la cele 365 de ferestre pe care le are, exact ca numarul de zile sunt intr-un an.

Castelul cu pricina se afla in comuna Zau de Campie din judetul Mures si este un obiectiv turistic ce nu prea este vizitat de turisti.

Are 365 de ferestre (numarul zilelor din an), 4 turnuri (numarul anotimpurilor), 52 de camere (numarul de saptamani dintr-un an), 7 terase (zilele dintr-o saptamana) si 12 holuri (numarul lunilor dintr-un an).

Cladirea a functionat ca resedinta de vara a baronului Istvan Ugron, iar constructia lui a inceput in anul 1911 si a durat trei ani de zile. Istvan ugron a fost ambasadorul Austro-Ungariei in Rusia.

In perioada comunista, Castelul Calendar a fost preluat de stat si a avut diverse intrebuintari de-a lungul timpului, in prezent fiind in patrimoniul Consiliului Judetean Mures si este pe lista monumentelor istorice din Romania.

Este degradat, in paragina si are nevoie de o reabilitare extrem de mare. Autoritatile din zona se preocupa de anul trecut sa obtina fonduri europene cu ajutorul carora sa inceapa restaurarea.

Castelul este inchis pentru accesul public, dar el poate fi admirat de catre turisti din exterior si chiar din curtea interioara, noteaza cei de la greatnews.ro

 


Abonează-te pe

Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si