SUA îşi notifică ieşirea din Tratatul ”Cer deschis” şi acuză Rusia de încălcarea repetată a acordului

Statele Unite şi-au anunţat joi intenţia de a ieşi din Tratatul ”Cer deschis” (”Treaty on Open Skies”) - care autorizează supavegherea aeriană a ţărilor particiante - acuzând Rusia de încălcări repetate ale prevederilor acestui acord, relatează Reuters.

M.A., joi 21 mai 2020 , 19:27

DISTRIBUIE
acest articol
DIMENSIUNE
TEXT ARTICOL
Aa - Aa+

Această retragere urmează să aibă loc în mod oficial peste şase luni, potrivit prevederilor acordului, au precizat reprezentanţiai administraţiei americane.

Preşedintele american Donald Trump a retras deja Statele Unite din mai multe tratate şi  acorduri internaţionale mari - Acordul de Paris de luptă împotriva modificărilor climatice, Acordul de la Viena în dosarul ncuelar iranian sau Tratatul forţelor nucleare intermediare (INF).

Citeste si: Fostul avocat al lui Trump, Michael Cohen, eliberat din închisoare din cauza covid-19

Administraţia Trump a început să informeze - în privat - aliaţii cu privire la retragerea din acest tratat menit să reducă riscul unui război accidental între Rusia şi Statele Unite, prin intermediul unor misiuni de recunoaştere aeriene în spaţiile aeriene ale celor două ţări, au declarat diplomaţi la curent cu dosarul pentru Tje Washington Post (WP).

Retragerea din ”Treaty on Open Skies” riscă să caşte o nouă prăpastie între Statele Unite şi aliaţii săi din Europa, dintre care unii au îndemnat Washingtonul, în ultimele săptămâni, să rămână în cadrul acordului, în pofida îngrijorărilor americane cu privire la respectarea pactului de către ruşi.

Citeste si: Informații oficiale: Situaţia pandemiei covid-19 în lume: contaminările s-au dublat într-o lună şi au depăşit numărul de cinci milioane

Tratatul are la bază o propunere a preşedintelui Dwight D. Eisenhower adresată sovieticilor cu privire la promovarea transparenţei survolărilor militare de supraveghere. Însă Uniunea Sovietică a respins această propunere.

Preşedintele George H.W. Bush a relansat însă ideea, după căderea URSS, iar acest pact multilateral a fost semnat în 1992.

El a intrat în vigoare în 2002, după ce a fost ratificat de 20 de ţări.

În prezent, din tratat fac parte 34 de ţări, iar documentul le permite să efectueze zboruri de recunoaştere în spaţiile aeriene ale celorlalte state, pentru a culege informaţii despre activităţile militare ale acestora.

Administraţia Trump a acuzat Rusia de înclcarea tratatului.

Secretarul american al Apărării Mark Esper a acuzat Rusia că blochează zboruri americane în spaţiul aerian al enclavei Kaliningrad, la Marea Baltică şi la frontiera cu Georgia.

Ruşii ”trişează de mulţi ani”, a acuzat Esper într-o audiere în Senat.

Susţinători ai tratatului consideră că o retragere din acord ar fi contraproductivă.

Citeste si: Panică pentru Marcel Vela. Un apropiat al acestuia a fost infectat cu COVID-19. Ce se întâmplă în aceste momente cu ministrul?

”Problemele pe care le avem cu Tratatul Cer deschis nu au golit tratatul de conţinut”, apreciază Alex Bell, directorul Center for Arms Control and Non-Proliferation.

”Nu a părut vreodată că administraţia Trump a încercat vreodată cu adevărat să rezolve aceste probleme de conformare. Se pare că ei ştiu doar să spargă lucruri”, denunţă el.

Washingtonul urma să-şi notifice intenţia de a se retrage din Tratatul Cer deschis joi, într-o întâlnire la masă între un oficial de rang înalt de la Departamentul de Stat însărcinat cu controlul armamentului, Christopher Ford, şi ambasadorul rus la Washinvgton Anatoli Antonov, dezvăluie WP.

Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si