Suedia îşi recunoaşte eşecul în lupta cu COVID-19

Numărul cazurilor de coronavirus din Suedia a ajuns la 40.000. Doar miercuri, s-au înregistrat peste 2.200 de noi cazuri. În plus, şi numărul deceselor a crescut simţitor, ajungând la peste 4.500.

A.M.S., joi 04 iunie 2020 , 14:58

Coronavirus Suedia
Coronavirus Suedia
DISTRIBUIE
acest articol
DIMENSIUNE
TEXT ARTICOL
Aa - Aa+

In articol:

Principalul epidemiolog al Suediei a declarat că strategia sa de combatere a coronavirusului a rezultat într-un număr mult prea mare de decese în interiorul ţării, scrie Bloomberg.

„Dacă ne-am fi confruntat cu aceeaşi boală cu informaţiile pe care le avem astăzi, cred că răspunsul nostru s-ar fi încadrat undeva între ce a făcut Suedia şi ce a decis să facă restul lumii”, a declarat Anders Tegnell, epidemiologul de stat al Suediei.

În interiorul ţării, adunările de peste 50 de persoane continuă să fie interzise, însă cetăţenii Suediei pot intra în restaurante, magazine şi săli de fitness şi îşi pot trimite copiii de până în 16 ani la şcoală.

Citeste si: Creștere alarmantă de noi cazuri de îmbolnăvire cu coronavirus în România

Măsura relaxată de controlare a numărului de infecţii a stârnit controverse pe întreg teritoriul planetei. Cu toate acestea, rezultatul strategiei lansate de autorităţi vorbeşte de la sine.

„În mod clar, există un potenţial real de îmbunătăţire în ceea ce priveşte situaţia din Suedia”, a declarat Tegnell.

Coronavirus Suedia
Coronavirus Suedia

Strategia lui Tegnell a fost primită cu optimism în Suedia

Comentariile au părut să frustreze câţiva membri ai guvernului. Ministrul Sănătăţii, Lena Hallengren, a spus că Tegnell „încă nu poate oferi un răspuns exact asupra măsurilor care ar fi trebuit să fie aplicate. Întrebarea rămâne în continuare valabilă, presupun”, scrie businessmagazin.ro.

În ciuda criticilor, strategia lui Tegnell a fost primită cu optimism în Suedia. Însă în timp ce alte ţări europene ridică treptat restricţiile de circulaţie, ţara poate fi lăsată în urmă. În consecinţă, libertatea de mişcare a suedezilor ar putea fi limitată, de vreme ce unele ţări europene restricţionează accesul oamenilor care vin din zone cu risc ridicat de infecţie.

Citeste si: Bulgaria renunţă la carantina obligatorie de 14 zile pentru călătorii din majoritatea statelor UE, de la 1 iunie

În plus, există prea puţine dovezi care susţin faptul că decizia Suediei va ajuta în vreun fel economia. Ministrul finanţelor Magdalena Andersson a declarat recent că ţara se va confrunta cu cea mai gravă criză economică de la cel de-al Doilea Război Mondial încoace, produsul intern brut urmând să înregistreze o scădere de 7% până la finalul lui 2020.

Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si