Finlanda şi Suedia îşi vor exprima împreună dorinţa de a adera la NATO în luna mai, au informat luni ziarele tabloide Iltalehti din Finlanda şi Expressen din Suedia, citând surse apropiate de acest subiect, transmite presa internațională.

Citeste si: Rusia: Pericolul unui război mondial nuclear nu poate fi subestimat

Potrivit publicației Iltalehti, liderii Finlandei şi Suediei plănuiesc să se întâlnească în săptămâna care începe pe 16 mai şi după aceea să anunţă public planurile de a-şi depune candidatura de aderare la alianţa nord-atlantică.

Citeste si: Rusia amenință NATO cu desfășurarea de arme nucleare la Marea Baltică

Ministrul finlandez de externe, Pekka Haavisto, a refuzat să comenteze, dar şi-a reiterat viziunea conform căreia ar prefera ca Finlanda şi Suedia să facă alegeri similare.

Liderii Suediei și Finlandei, întâlnire în luna mai

Cotidianul suedez Aftonbladet a informat separat, citând surse apropiate birourilor guvernamentale suedeze, că Statele Unite şi Marea Britanie au promis Suediei o prezenţă militară sporită, exerciţii militare mai aprofundate şi sprijin politic puternic din partea ţărilor NATO în timpul unui posibil proces de depunere a candidaturii la NATO.

Citeste si: "E într-o stare mintală de război". Dezvăluiri despre Putin de la cancelarul care l-a vizitat la Moscova

Citeste si: Informatii despre pulsul normal in functie de varsta- catena.ro

Citeste si: Patrick, atac dur la adresa lui Giuly: "Aruncă bomba și după fuge, normal că iau foc". Robert nu a mai suportat și a intervenit- wowbiz.ro

Ministerul suedez de externe a refuzat să comenteze informaţiile difuzate de Expressen şi Aftonbladet.

Invazia Rusiei în Ucraina a convins țările nordice să adere la NATO

Suedia și Finalnda au ales până acum să rămână în afara NATO, în ciuda întăririi cooperării cu alianţa militară nord-atlantică după ce Rusia a anexat Crimeea în 2014.

Dar invazia rusă în Ucraina a forţat Suedia şi Finlanda să analizeze dacă neutralitatea lor militară de lungă durată continuă să fie cel mai bun mijloc de asigurare a securităţi naţionale.

Citeste si: Preşedintele Finlandei, anunţ important privind aderarea la NATO: Nu mai e nevoie de un referendum

Opinia publică din Suedia și Finlanda s-a schimbat drastic în ultimele două luni de război în Ucraina. Aproximativ 62% dintre finlandezi susțin aderarea la NATO, în timp ce doar 16% se opun acesteia, potrivit unui sondaj realizat de Yle, o agenție de presă din Finlanda. În 2017, doar 19% dintre finlandezi erau de acord ca țara lor să se alăture alianței nord-atlantice.

Finlanda a introdus recent un raport cu privire la securitatea țării în Parlamentul de la Helsinki. Pe 13 aprilie, prim-ministra Finlandei, Sanna Marin, s-a întâlnit cu omoloaga sa din Suedia, Magdalena Andersson, pentru a discuta despre problemele de securitate din zonă.

Citeste si: Culiță Sterp a apelat de urgență la mama Geta! Cu ce bunătăți s-a dus femeia la fiul său: „Mamă, adu-mi ceva de mâncare că nu mai pot de foame și n-am timp să mă mai duc să mănânc.”- kfetele.ro

Citeste si: De ce s-a prăbușit, de fapt, elicopterul în care se afla președintele Iranului- radioimpuls.ro

Suedia și Finlanda, la un pas de aderarea la NATO

„Raportul ar trebui să sublinieze de ce fel de securitate ar beneficia Finlanda în cazul aderării la NATO. Trebuie să fim foarte deschiși la consecințele și riscurile implicate. Există riscuri atât pe termen scurt cât și pe termen lung. Ne vom confrunta cu riscuri chit că vom solicita aderarea la NATO sau nu”, a punctat Sanna Marin în timpul întâlnirii sale cu Andersson.

Marin a adăugat că o decizie finală – cu privire la aderarea Finlandei la NATO – va fi luată în următoarele câteva săptămâni, nu luni.

În Suedia, situația diferă puțin față de cea din Finlanda, potrivit EuropaLibera.org. Conform Departamentului de Cercetare Statistica, 45% dintre suedezi se arătau, în aprilie 2022, în favoarea aderării la NATO, în timp ce 33% se opuneau ferm, iar restul de 22% se declarau indeciși.


Abonează-te pe


Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si