Suedia va plati 17 milioane de euro romilor inclusi intr-o baza de date considerata descriminatorie

Suedia ca fi obligata sa plateasca aproximativ 17 milioane de euro pentru a despagubi 4.741 de romi inclusi intr-o baza de date a politiei pe care justitita a considerat-o ilegala si discriminatorie.

A.C., vineri 26 mai 2017 , 08:23

DISTRIBUIE
acest articol
DIMENSIUNE
TEXT ARTICOL
Aa - Aa+

Totul a iesit la iveala in 2013, atunci cotidianul suedez Dagens Nyheter a scris ca politia din rovincia Scania detine o baza de date despre persoane de etnie roma. Dupa aceste dezvaluiri, guvernul de la Stockholm a acceptat sa plateasca fiecarei persoane din baza de date o despagubire de circa 5.000 de coroane suedeze, potrivit Agerpres.

11 romi au considerat ca despagubirea de aproximativ 512 euro era prea mica, astfel ca a dat statul in judecata. In urma procesului s-a stabilit ca reclamantii trebuie sa primeasca despagubire aproximativ 3.300 de euro.

"Sentinta in apel are efecte numai asupra celor 11 reclamanti. Dar Procuratura estimeaza ca din hotarare rezulta ca toti cei inclusi in baza de date au dreptul la o indemnizatie de 35.000 de coroane, intrucat nu se poate evalua cat a cantarit chestiunea etnica in fiecare caz in parte", explica procuratura intr-un comunicat.

 

Clipul zilei pe STIRILEKANALD.RO:
Te-ar putea interesa si