Suma ireală pe care trebuie să o plătească la căldură un clujean. Pensionarul a rămas șocat când a văzut factura: "Cum se poate cineva descurca cineva cu plata"
Un bărbat din Cluj a primit factura la căldură, iar suma l-a șocat. Cât ar trebui acesta să plătească?
Un pensionar care locuiește în cartierul Gheorgheni din Cluj-Napoca a primit o factură la căldură de aproape 2.000 de lei. Bărbatul a rămas șocat când a văzut cât are de plată, mai ales că este racordat la sistemul centralizat de furnizare a energiei termice.
Suma ireală pe care trebuie să o plătească la căldură un pensionar din Cluj
Un pensionar din Cluj-Napoca, care locuiește într-o garsonieră din cartierul Georgheni, are de plată la căldură suma de 1800 de lei.
Bărbatul, care are o pensie de 1281 de lei, a declarat că îi este imposibil să plătească și a făcut mai multe sesizări la autoritățile competente. Acesta are mai multe nelămuriri, principala fiind modalitatea de calcul a prețului la încălzire. De menționat este faptul că pensionarul nu are centrală proprie, ci este racordat la sistemul centralizat de furnizare a energiei termice.
„Ultima factură la utilități m-a luat prin surprindere. Aproape 1900 RON pentru un apartament cu trei camere în Gheorgheni. Încălzirea la 1800 RON a fost cel mai mare post. Cum se poate să existe o factură atât de mare când în Uniunea Europeană există tendința de a reveni la încălzirea centralizată ca pe vremuri. Cum am și eu în apartament. În alte orașe mari ca București de exemplu Gigacaloria costa 330 RON față de 476 ca în Cluj. Menționez că în blocul unde locuiesc sînt singurul rămas pe încălzirea centralizată fiindcă cred și știu că aceasta va reprezenta viitorul. Cum de fapt a și declarat viceprimarul Dan Tarcea într-un recent interviu. Întrebările mele la care aștept răspuns sunt următoarele: 1. Pe ce bază și cum s-a calculat prețul la încălzire dat fiind faptul că pe țevile de încălzire sunt două contoare ultrasonice care masoară exact căldura furnizată. 2. Pensia mea se ridică la 1281 RON. Cum se poate cineva descurca cineva cu plata la întreținere? Nu cred că prin prețuri din astea aberante la încălzire e cineva stimulat să mai stea pe Termoficarea din Cluj”, a sesizat pensionarul, potrivit informațiilor transmise de ziardecluj.ro.
Primăria Cluj-Napoca ar fi investit 50 de milioane de euro pentru modernizarea rețelei de termoficare. Emil Boc, primarul orașului, a declarat că prețurile la căldură ar urma să scadă, motiv pentru care la sistemul centralizat de furnizare a energiei termice ar urma să se racordeze cât mai mulți clujeni.
„Avem semnat un contract de finanțare de aproximativ 50 de milioane de euro, iar în foarte scurt timp vom semna un alt contract, în valoare de 20 de milioane de euro, pentru trei insule de energie: Pata, Mănăștur și Gheorgheni, astfel încât să avem în Cluj-Napoca un sistem de termoficare modern. Până în 2031 ne-am propus să modernizăm tot ce înseamnă componentă de Termoficare, astfel încât să fie mai ieftin și mai nepoluant să fii racordat la sistemul centralizat, mai ales că există posibilitatea contorizării individuale, adică fiecare plătește cât consumă”, a