Summit UE. Țările nordice propun scăderea pachetului de relansare la 700 de miliarde euro

S-au format cel puțin trei tabere la summit-ul UE, intrat deja în prelungirile unor negocieri dure: pe de o parte este aşa-numitul grup al "ţărilor frugale" din UE, între care Suedia, Danemarca sau Olanda, de partea cealaltă sunt statele sudice care vor mai mulți bani pentru redresarea economică, dar și "prietenii coeziunii", între care statele estice și România.

Author: R.I. duminică 19 iulie 2020 , 21:07

DISTRIBUIE
acest articol
DIMENSIUNE
TEXT ARTICOL
Aa - Aa+

In articol:

Mai puțini bani pentru ieșirea din criza COVID-19

Olanda, Austria, Suedia şi Danemarca, aşa-numitul grup al "ţărilor frugale, au sugerat duminică seară, în reuniunea specială a Consiliului European de la Bruxelles, o scădere a valorii pachetului general de relansare economică de la 750 de miliarde de euro la 700 de miliarde de euro, în scopul deblocării discuţiilor dintre liderii statelor membre, au declarat diplomaţi europeni pentru dpa

Citeste si: Klaus Iohannis, în focul negocierilor pe banii UE: "Sunt moderat optimist. România are încă o șansă" (VIDEO)

Potrivit propunerii, jumătate din aceste 700 de miliarde de euro ar urma să fie plătite ca granturi, iar cealaltă jumătate ca împrumuturi, scrie Agerpres. Propunerea iniţială a Comisiei Europene pentru relansarea economiei europene afectate de pandemie prevedea o valoare totală a pachetului de 750 de miliarde de euro, dintre care 250

de miliarde euro ca împrumuturi şi 500 de miliarde de euro ca granturi.

Soluții de compromis propuse președintele Consiliului European

Sâmbătă, preşedintele Consiliului European, Charles Michel, a propus ca valoarea pachetului general de relansare economică prezentat de Comisie să rămână neschimbată, dar valoarea împrumuturilor să crească de la 250 la 300 de miliarde de euro, iar cea a granturilor să scadă de la 500 la 450 de miliarde de euro.

Citeste si: Gabriela Firea contestă cifrele îmbolnăvirilor de coronavirus în București. Grupul de Comunicare Strategică: "O gravă confuzie"

Summitul special al UE era prevăzut să se încheie sâmbătă, dar lipsa unui acord între cei 27 a dus la prelungirea cu o zi a reuniunii la nivel înalt de la Bruxelles. “Prietenii coeziunii”, state precum Bulgaria, România, Polonia, Ungaria sau Republica Cehă, care beneficiază de fonduri substanţiale structurale şi pentru agricultură din bugetul european, vor să împiedice reduceri de fonduri în favoarea ţărilor sudice afectate extrem de criza coronavirus.

Klaus Iohannis a spus care sunt nevoile României 

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, la Bruxelles, că nu s-a ajuns la un acord în ceea ce priveşte bugetul multianual al Uniunii Europene şi planul de relansare economică, duminică fiind ziua decizivă în acest sens.

Citeste si: Protest în Piața Victoriei împotriva legii carantinei. Jandarmii, pe poziții

În ceea ce priveşte România, Iohannis a apreciat că lucrurile s-au negociat bine până în acest moment, dar a atras atenţia că, până nu se negociază tot, nimic nu este, de fapt, negociat. Preşedintele s-a declarat ”moderat optimist” în legătură cu viitorul negocierilor şi a subliniat că toate statele doresc încheierea unui acord.

Citeste si: Un fost ministru a murit în închisoare de COVID-19

”Avem absolută nevoie de fonduri consistente, substanţiale. Avem nevoie de bani pe coeziune, pentru multele proiecte de autostrăzi, căi ferate, spitale, şcoli, şi aşa mai departe. Avem nevoie de fondurile pentru agricultură. Fără ele este aproape imposibil de imaginat cum ar arăta agricultura în România. Dar, evident, avem nevoie de fonduri substanţiale pentru revigorare economică şi, în afară de asta, pentru mine şi pentru noi în general o flexibilitate rezonabilă între fonduri şi felul în care se gestionează fondurile este vitală", a spus președintele român.

Până în momentul acesta, lucrurile pentru România s-au negociat, s-au mişcat într-un mod rezonabil, a completat Iohnanis, dar "aici, la negocieri, până când nu s-a negociat tot, practic nu s-a negociat nimic. Sunt moderat optimist, avem încă o şansă şi cred că astăzi este ziua decisivă, când ne vom da seama dacă putem acum, în această sesiune, să ajungem la un acord sau dacă trebuie să revenim peste câteva săptămâni pentru a relua aceste înţelegeri”, a mai precizat preşedintele.


Abonează-te pe


Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si