"Sunt mișcări de trupe la graniță". Următoarea țintă a Rusiei după ce Putin a cerut înghețarea frontului cu Ucraina

Ar putea fi granița dintre Finlanda și Rusia următoarea zonă de conflict după "înghețarea" războiului din Ucraina? Analiștii de politică externă din Finlanda își exprimă îngrijorarea.

Rusia și-a sporit în ultimele săptămâni prezența militară în apropierea graniței de peste 1.300 de kilometri pe care o împarte cu Finlanda, fapt care a stârnit îngrijorări în capitalele europene cu privire la planurile de viitor ale Rusiei.

La rândul său, Guvernul de la Helsinki a depus eforturi suplimentare pentru a-și consolida propria apărare la frontieră, transmite France 24, inclusiv prin creșterea cheltuielilor pentru apărare și prin organizarea de exerciții comune de antrenament la scară largă cu trupe americane și NATO.

Rusia, mișcări de trupe la granița cu Finlanda

Imaginile din satelit au dezvăluit recent o nouă activitate militară rusească semnificativă în apropierea frontierei de est a Finlandei, analiștii menționând creșterea numărului de trupe, a desfășurării de aeronave și a construcției de infrastructură în baze militare cheie.

Imaginile, obținute de postul de televiziune suedez SVT de la Planet Labs, arată activitate în patru locații: Kamenka, pe Istmul Karelian, Petrozavodsk, Severomorsk-2 și Olenya.

Concluziile sugerează că Rusia își consolidează amprenta militară în regiune în urma aderării Finlandei și Suediei la NATO.

Vladimir Putin a cerut "înghețarea" frontului actual din Ucraina

Președintele rus Vladimir Putin a declarat joi că armata rusă a început să creeze o zonă de securitate la frontiera cu Ucraina, care ar include teritorii ale regiunilor Sumî și Harkov din nordul Ucrainei, relatează presa internațională.

"Am spus deja că a fost luată decizia de a crea o zonă de securitate necesară de-a lungul graniței. Forțele noastre armate îndeplinesc acum această misiune", a declarat liderul de la Kremlin la începutul unei reuniuni a guvernului, transmisă în direct de televiziunea de stat.

Finlanda se teme de ce este mai rău cu privire la Rusia

Imaginile din satelit, publicate de Wall Street Journal și New York Times și confirmate de oficiali NATO, arată rânduri de corturi noi, depozite noi care ar putea fi folosite pentru depozitarea vehiculelor militare și adăposturi

pentru avioane de luptă recent renovate.

La Kamenka, la doar 60 de kilometri de granița cu Finlanda, peste 130 de corturi militare au fost instalate din februarie 2025. Zona, care era încă nedezvoltată în 2022, pare acum capabilă să găzduiască până la 2.000 de soldați.

La aproximativ 160 de kilometri de granița de la Petrozavodsk, Rusia a construit trei depozite mari, fiecare cu o capacitate de aproximativ 50 de vehicule blindate.

Kremlinul intenționează, de asemenea, să înființeze un nou sediu al armatei în oraș pentru a coordona zeci de mii de soldați, a relatat WSJ.

Rusia, deranjată de aderarea Finlandei la NATO

Finlanda a finalizat primii 35 de kilometri ai unui nou gard de frontieră cu Rusia, parte a unui proiect mai amplu de creștere a securității frontierelor și de prevenire a migrației ilegale, a confirmat miercuri Garda de Frontieră Finlandeză, conform Helsinki Times.

Gardul, situată în apropierea punctului de trecere a frontierei închis de la Nuijamaa, este prima secțiune a unei bariere de 200 km care va fi construită de-a lungul unor părți ale frontierei finlandezo-ruse de 1.344 km.

Structura, cu o înălțime de 4,5 metri, are balustrade metalice, o rolă de sârmă ghimpată și este echipat cu echipamente de supraveghere, inclusiv camere video, senzori și difuzoare.

Construcția a început anul trecut, după ce Finlanda a acuzat Rusia că facilitează migrația ilegală prin frontieră în 2023.

În acel an, aproximativ 1.300 de migranți din țări precum Siria și Somalia au trecut granița din Rusia și au solicitat azil în Finlanda.

Autoritățile din Helsinki susțin că aceste mișcări au fost permise în mod deliberat de autoritățile ruse ca răspuns la aderarea Finlandei la NATO.


Autor
Îți Recomandăm Și...