Superstitii la Sfintii Apostoli Petru si Pavel. Din această zi de sărbătoare, cucul și privighetorile nu mai cântă

Superstitii la Sfintii Apostoli Petru și Pavel. Iată ce tradiții și obiceiuri trebuie respectate de credicioși de Sfinții Petru și Pavel!

Author: Alexandra Bercea marți 28 iunie 2022 , 12:28

DISTRIBUIE
acest articol
DIMENSIUNE
TEXT ARTICOL
Aa - Aa+

In articol:

Superstitii la Sfintii Apostoli Petru și Pavel. Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel sunt sărbătoriți anul acesta pe 29 iunie.

Sfinții Apostoli Petru și Pavel sunt prăznuiți pe 29 iunie

Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel sunt sărbătoriți anul acesta pe 29 iunie. Această sărbătoare are loc în fiecare an la aceeaşi dată. 

Legenda spune că Sfântul Petru hrănește animalele sălbatice, mai ales lupii. Tot acesta este cel care topește în bucățele mici și fierbe grindina, pentru a nu distruge recoltele.

Se crede că la marile sărbători, Sfântul Petru poate să fie văzut la miez de noapte, atunci când se deschide cerul, moment în care acesta se află la masa împărătească în dreapta lui Dumnezeu.

Ziua în care sunt sărbătoriți Sfinții Petru și Pavel este acea zi în care se marchează mijlocul verii și timpul secerișului.

Tot în această zi, nu se spală, nu se coase și nici nu se lucrează. Se spune că persoanele care vor face aceste lucruri vor fi atrase de forțele necurate.

În tradiția populară se spune că de Sfântul Petru împlinește o dorință cu adevărat importantă celor care țin post negru cu o zi înainte de sărbătoare.

Din această zi de sărbătoare, cucul și privighetorile nu mai cântă.

Citeste si: „Eliminați-mă”. Lorena a ajuns la capătul răbdărilor! Concurenta este deranjată de glumele nesărate pe care Laurențiu le face cu alte fete din casă. Laurențiu pune piciorul în prag și o acuză că joacă teatru- kanald.ro

Citeste si: Cum a fost, de fapt, relația Marcelei Fota cu fostul soț?! Acum a recunoscut: „Copilul meu nu știe”- wowbiz.ro

Tot în această zi de sărbătoare,  Sfântul Petru este cel care pocnește din bic i, iar scânteile se transformă în licurici, care-i ajută pe călătorii de pe drumurile de munte sau din pădure, să își găsească drumul.

Iar pentru a avea spor și sănătate în casă, la biserică se sfințesc pachete cu colaci, lumânări, mere dulci, mere acrișoare, zarzăre și colivă, pentru ca mai apoi toate acestea să fie împărțite oamenilor.

Citeste si: Mesaje de Sânziene 2022.Urări pentru cei dragi cu ocazia acestei mari sărbători

După această sărbătoare, tinerele vor avea voie să mănânce mere, însă cele mai în vârstă, vor putea să consume mere abia la sărbătoarea Sfântului Ilie.

Tradiția spune că oamenii pistruiați sunt cei care trebuie să se spele pe față cu apă la miezul nopții, în momentul în care cocoșul va cânta. Astfel, se spune că pistruii nu se vor mai înmulți

Citeste si: „Nu a avut nicio lacrimă, lui nu îi pare rău. Îi pare rău că eu nu m-am stins, atât. A spus că eu i-am cerut să nu chem ambulanța.” Dana Roba a fost pusă față în față cu Daniel Balaciu. Ce și-au spus cei doi- kfetele.ro

Citeste si: Dezvăluirea halucinantă care i-a lăsat muți de uimire pe procurori. Daniel Balaciu, motivul pentru care nu a chemat ambulanța când Dana Roba zăcea într-o baltă de sânge- radioimpuls.ro

Dacă în ziua Sfinților Apostoli va tuna și va fulgera, este semn că nucile și alunele vor fi viermănoase sau seci.

Citeste si: Ce nu se face, sub nicio formă, de Sânziene 2022? Sărbătoare mare

În unele regiuni ale țării există obiceiul în care mamele pregătesc și dăruiesc talismane fiicelor lor, talisman ce constă într-o punguță roșie în care se pun câte un cățel de usturoi și frunze de pelin. Acesta este purtat timp de trei zile pentru ca fetele să fie aparate de farmece și de ielele care le-ar putea fura norocul.

Superstiții de sărbătoarea Sfinților Apostoli Petru și Pavel

La fel ca în oricare altă zi de sărbătoare, și de Sf. Petru și Pavel nu este bine să faci următoarele lucruri:

 

  • Nu se spală, nu se coase și nici nu se lucrează. Se spune că cei care vor face aceste lucruri vor fi atrase de forțele necurate
  • Una dintre tradițiile populare spune că în această zi nu se pun capcane și nici nu se alungă lupii cu focuri de armă. Acest lucru se practică pentru a ține la distanță animalele sălbatice în ceea ce privește furtul de vite din gospodării.
  • O altă tradiție spune că în această zi nu se mănâncă mere, în special de către femei. În caz contrar, cei care au trecut pe lumea cealaltă se vor supăra. Astfel, femeile vor avea voie să mănânce mere abia la Sfântul Ilie.

 


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si