Țara din Europa de Est care reintroduce serviciul militar obligatoriu

Una dintre țările din Europa de Est, fost stat din Uniunea Sovietică (URSS) și aflat în vecinătate directă cu Rusia, a luat decizia de a reintroduce serviciul militar obligatoriu, ca urmare a pericolului reprezentat de armata lui Vladimir Putin.

Author: Sorin Negru miercuri 06 iulie 2022 , 07:57

Armata Letoniei, întărită din cauza pericolului venit din Rusia

[Sursa foto: Twitter]
DISTRIBUIE
acest articol
DIMENSIUNE
TEXT ARTICOL
Aa - Aa+

In articol:

Ministrul leton al apărării Artis Pabriks a anunţat marţi reintroducerea serviciului militar obligatoriu pe fondul tensiunilor tot mai mari cu Rusia vecină şi a războiului din Ucraina, transmite presa internațională.

Citeste si: Zelenski cere conducerii militare să nu mai ia decizii fără acordul său. "Armata rusă nu ia pauze"

"Actualul sistem militar al Letoniei şi-a atins limitele. În acelaşi timp, nu avem niciun motiv să credem că Rusia îşi va schimba comportamentul', le-a declarat Pabriks reporterilor.

Conform ministrului leton al apărării, serviciul militar obligatoriu, care va viza doar bărbaţii, va fi reintrodus în 2023.

Citeste si: „Tu erai invizibilă în această emisiune până ai intrat într-o cunoaștere cu Laurențiu”. Larisa pune tunurile pe Lorena! Aflați ce își vor spune concurentele mâine, 29 septembrie, în „Casa iubirii”, de la orele 10:00 și 16:30, la Kanal D- kanald.ro

Citeste si: Theo Rose a vorbit despre nuntă cu lacrimi în ochi! De ce nu va îmbrăca rochia de mireasă?!- wowbiz.ro

Letonia, parte din NATO din anul 2007

[Sursa foto: Twitter]

Letonia renunțase la armata obligatorie după intrarea în NATO

Letonia renunţase la serviciul militar obligatoriu după aderarea la NATO. Din 2007, armata acestei ţări baltice membră a Uniunii Europene este formată din militari de carieră şi voluntari ai Gărzii Naţionale care servesc în infanterie cu jumătate de normă în timpul weekendului.

Citeste si: Rușii au scos la vânzare cerealele furate de la ucraineni. Care sunt țările dispuse să le cumpere

O ţara cu mai puţin de două milioane de locuitori care se învecinează cu Belarus şi Rusia, Letonia are în prezent doar 7.500 de soldaţi în serviciu activ şi membri ai Gărzii Naţionale, sprijiniţi de 1.500 de soldaţi NATO.

"Trebuie să antrenăm mai mulţi rezervişti pentru armata noastră"

Gatis Priede, membru al Gărzii Naţionale, a salutat decizia drept "cea mai bună veste", apreciind că ea ar fi trebuit adoptată în momentul anexării Peninsulei Crimeea de către Rusia în 2014.

"Este cel mai bun lucru de făcut: să antrenăm mai mulţi rezervişti pentru armata noastră şi pentru întreaga forţă NATO, care încă lipseşte foarte mult în regiunea Europei de Nord şi a Mării Baltice", a declarat el potrivit Agerpres.

Artis Pabriks a anunţat, de asemenea, un proiect de construire a unei baze militare în apropierea oraşului Jekabpils (sud-estul Letoniei), care va fi mai aproape de graniţa cu Rusia decât actuala bază de la Adazi.

Armata Letoniei se pregătește pentru o confruntare cu Rusia

[Sursa foto: Twitter]


Abonează-te pe


Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si
NOUTĂȚI