Tăriceanu şi-a anunţat demisia de la conducerea Senatului: Am ajuns în această funcţie din partea unei alianţe politice şi mi se pare firesc să mă despart de această funcţie odată ce respectivă alianţă şi-a încheiat existenţa

Călin Popescu Tăriceanu şi-a anunţat, luni, demisia de la conducerea Senatului, spunând că nu s-a cramponat de această funcţie.

K.B., luni 02 septembrie 2019 , 17:46

DISTRIBUIE
acest articol
DIMENSIUNE
TEXT ARTICOL
Aa - Aa+

"Am ajuns în această funcţie, trebuie să dau o explicaţie, în această postură de prestigiu, din partea unei alianţe politice şi mi se pare firesc să mă despart de această funcţie odată ce respectivă alianţă şi-a încheiat existenţa. Din respect fac acest lucru pentru democraţie, pentru normele statului de drept şi nu în ultimul rând şi în numele bunului simţ", a spus Tăriceanu.

"A fost, fără doar şi poate, o onoare şi un privilegiu pe care le voi preţui întotdeauna, să mă aflu timp de cinci ani în fruntea unei instituţii a cărei istorie a început acum mai bine de un veac şi jumătate. În numele acestei promisiuni am acţionat pe parcursul celor cinci ani, şi anume de a fi un preşedinte corect, echilibrat şi echidistant. Am promis că voi fi un preşedinte implicat, nu voi asista pasiv la ceea ce se întâmplă în societatea românească şi pe scena politică românească. Am militat, după cum ştiţi, pentru un lucru care mi se pare esenţial pentru democraţia noastră, şi anume ca drepturile şi libertăţile cetăţeanului să fie ceva real şi nu doar o lozincă pe care foarte mulţi o folosesc în campania electorală. De la această tribună nu o singură dată am denunţat abuzurile din sistemul de Justiţie", a declarat, luni, Călin Popescu Tăriceanu.

El a adăugat că s-a bucurat de sprijinul multora dintre colegi.

"Este trist pentru mine să remarc că din păcate opoziţia nu a înţeles această luptă pentru redarea justiţiei cetăţeanului, pentru îndepărtarea influenţei serviciilor de informaţii din actul de justiţie şi pentru eliberarea judecătorilor din orice presiune. Ei au înţeles că asigurarea independenţei Justiţiei este un asalt asupra Justiţiei. Sper că acum au devenit mai înţelepţi şi nu ne vom opri la jumătatea drumului cu eliberarea totală a judecătorilor de orice influenţe politice sau de altă natură şi abia atunci când vom fi siguri că acest lucru e real şi irevocabil înseamnă că ne-am încheiat misiunea", a spus Tăriceanu.

El a afirmat că le transmite celor care vor veni după el la conducerea Senatului că încă nu are răspuns "cu privire la rolul Senatului în viitor astfel încât să nu mai existe această suprapunere de prerogative şi atribuţii între camera superioară şi Camera Deputaţilor".

"După cum vedeţi, vorbim mereu în ultima vreme de necesitatea unei reforme constituţionale, dar toată lumea se referă cu precădere la prerogativele preşedintelui, care le consideră prea mari sau prea puţine. Eu cred că trebuie să desenăm în viitor care va fi rolul Senatului în arhitectura constituţională din România şi cred că rolul Senatului în viitor trebuie să fie unul care să arate că ne adaptăm schimbărilor. Rolul Senatului în viitor îl văd ca o cameră de reprezentare a comunităţilor locale", a mai spus Tăriceanu.

El a adăugat că în Europa sunt mai multe exemple în acest sens, considerând că "rolul de dezbatere al marilor proiecte care ţin fie de siguranţa naţională, fie de politica externă, trebuie să fie aici, în Camera Senatului".

"După cum vedeţi, nu m-am cramponat de această funcţie, fie şi în trecut, fie şi acum, am fost ministru şi prim-ministru şi am crezut cu tărie că funcţiile sunt făcute pentru oameni şi nu oamenii pentru funcţii. Am ajuns în această funcţie, trebuie să dau o explicaţie, în această postură de prestigiu, din partea unei alianţe politice şi mi se pare firesc să mă despart de această funcţie odată ce respectivă alianţă şi-a încheiat existenţa. Din respect fac acest lucru pentru democraţie, pentru normele statului de drept şi nu în ultimul rând şi în numele bunului simţ", a susţinut Tăriceanu.

El le-a mulţumit senatorilor, celor care l-au ajutat să ducă la bună îndeplinire sarcinile pe care le-a avut, echipelor numeroase din cadrul Senatului care au lucrat în această perioadă, începând cu secretariatul general, cu direcţiile de specialitate.

"(...) evident îmi doresc să fi dezamăgit pe cât mai puţini şi să fi confirmat aşteptările câtor mai mulţi dintre dumneavoastră. Voi continua să mă implic politic şi să lupt pentru idealurile cu care mi-am început cariera politică. Pentru mine nu este nimic mai presus decât respectarea drepturilor şi libertăţilor individuale şi vreau să vă aduc la cunoştinţă că dacă nu vom înţelege acest lucru esenţial şi elementar, atunci orice discuţie despre democraţie sau despre prosperitate este practic inutilă. Totul pleacă de la această necesitate absolut fundamentală de a respecta şi Constituţia bineînţeles şi drepturile şi libertăţile care sunt garantate fiecărui cetăţean", a mai spus Tăriceanu.

Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si