Temperaturi peste valorile normale si lipsa de precipitatii. Ultimul anunt al meteorologilor pentru vara lui 2017

Lunile de vara din acest an vor fi caracterizate printr-o vreme, in general, calda, cu valori medii termice peste normele climatologice ale perioadei, dar si prin deficit de precipitatii, mai ales din sudul, sud-estul si sud-vestul tarii, reiese din prognoza de specialitate, valabila pentru intervalul iunie - august 2017, publicata de Administratia Nationala de Meteorologie (ANM).

Author: A.S. luni 22 mai 2017 , 15:24

DISTRIBUIE
acest articol
DIMENSIUNE
TEXT ARTICOL
Aa - Aa+

In iunie, temperaturile medii lunare se vor situa, in general, in apropierea mediei climatologice. Conform masuratorilor de specialitate, media multianuala lunara pentru ultima luna de primavara este de 18,3 grade Celsius, fiind luati in calcul parametrii monitorizati in intervalul 1981 — 2010.

In ceea ce priveste valorile termice medii, specialistii ANM estimeaza, in perioada analizata, temperaturi medii de pana la 22 de grade Celsius in Oltenia si Muntenia, de pana la 21 de grade Celsius, in Banat, Dobrogea si Moldova, dar si mai scazute, de pana la 19 grade Celsius, in Maramures si Transilvania.

De asemenea, in prima luna de vara, cantitatile totale de precipitatii vor fi, in general, deficitare, cu exceptia zonelor de munte unde vor fi normale sau usor excedentare. Media multianuala a precipitatiilor pentru luna mai este stabilita la 84,5 litri/mp. Cele mai mari cantitati de precipitatii sunt estimate in Muntenia (pana la 111 l/mp), Banat (pana la 107 l/mp), Transilvania (pana la 106 l/mp), Crisana si Moldova (pana la 103 l/mp), iar cele mai

scazute in Dobrogea (pana la 60 l/mp).

Pentru luna iulie, meteorologii estimeaza ca temperatura medie lunara a aerului va fi mai ridicata decat norma climatologica, indeosebi in sudul, sud-estul si vestul tarii. In conditiile in care media multianuala a lunii este de 20,2 grade Celsius, cele mai scazute temperaturi medii se vor inregistra in zona Maramures si Transilvania (intre 17 si 21 de grade Celsius), iar valori termice medii mai ridicate, de pana la 24 de grade Celsius, se vor consemna in Muntenia si Oltenia.

Cantitatile totale de precipitatii vor avea, in iulie, o tendinta spre deficit in toata tara, insa zonele in care fenomenul va fi mai pronuntat sunt cele din sudul, sud-estul si estul teritoriului. Media normei de precipitatii stabilita prin masuratorile de specialitate este de 77,8 l/mp. Cele mai mari cantitati de precipitatii se vor consemna in Moldova (pana la 112 l/mp), Maramures si Muntenia (pana la 102 l/mp), respectiv Transilvania si Oltenia (pana la 100 l/mp). Pe de alta parte, cantitati mai reduse de precipitatii se vor inregistra in Dobrogea, de pana la 59 l/mp.

Potrivit ANM, in august, temperaturile medii lunare se vor mentine peste normele climatologice in sudul, sud-estul si vestul tarii, fiind apropiate de normal in rest. Norma climatologica a lunii este stabilita la 19,7 grade Celsius. Temperaturile medii vor fi cuprinse intre 16 si 20 de grade Celsius, in Transilvania, dar si de pana la 23 de grade Celsius, in Muntenia, Dobrogea, Banat, Oltenia si Moldova.

Pe de alta parte, precipitatiile totale lunare vor fi deficitare in toata tara, iar cantitatile cele mai scazute s-ar putea consemna in sud, sud-est si sud-vest. 
 


Abonează-te pe


Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si