”Două ținte subacvatice nerecunoscute s-au apropiat de Insula Șerpilor. Invadatorii care folosesc canalele de comunicații internaționale de securitate navală cer grănicerilor Brigadei de Frontieră Ismaili să se predea.

Polițiștii de frontieră au preluat apărarea”, au transmis prin intermediul unui comunicat reprezentanții Ministerului Afacerilor de Interne din Ucraina. 

Citeste si: Klaus Iohannis, declarații după ședința CSAT. "Rusia este agresorul, nu victima. România nu va fi atrasă în conflictul militar din Ucraina" (VIDEO)

Insula Șerpilor, foarte aproape de România

Cunoscută drept Insula Leuke, în greaca antică, Insula Șerpilor este situată în Marea Neagră, foarte aproape de România și Ucraina, la 45 de kilometri de țărmurile celor două țări. 

Pe 23 mai 1948, România semna un act de cedare a Insulei Șerpilor din Marea Neagră către Uniunea Sovietică, în urma presiunilor tot mai accentuate care veneau din partea acestora. 

Citeste si: Ce sa puneti in geanta de maternitate? Elemente esentiale pentru momentul nasterii- catena.ro

Citeste si: Mama lui Gabriel Vasiliu rupe tăcerea, după ce nora ei a fost ucisă în Olanda! Femeia face primele dezvăluiri despre crima halucinantă. Ce s-a întâmplat, de fapt, cu Ana-Maria- wowbiz.ro

Citeste si: O filmare din Coreea de Nord arată ce pățesc niște fete care au fost prinse uitându-se la filme sud-coreene. Imaginile au provocat șoc- antena3.ro

Citeste si: Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski: "Am închis relațiile diplomatice cu Rusia"

În momentul în care URSS s-a destrămat, Insula Șerpilor a rămas un teritoriu disputat între România și Ucraina, discuțiile ajungând până la Curtea Internațională de Justiție. Atât România cât și Ucraina au considerat că Insula Șerpilor este relevantă în ceea ce privește delimitarea platoului continental al Mării Negre. 

Citeste si: România cere activarea articolului 4 din Tratatul NATO

În prezent, Insula Șerpilor aparține teritoriului Ucrainei, însă o Hotărâre pronunțată la data de 3 februarie 2009 a Curții Internaționale de Justiție stabilea,cu unanimitatea voturilor judecătorilor, traseul liniei de delimitare între platoul continental şi zonele economice exclusive ale celor două state, acordând României 9700 km² din zonă economică exclusivă din Marea Neagră, adică 79,34% din suprafaţa în dispută de cca. 12.200 km².

 

 


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si