Testul simplu care îţi spune pe loc dacă ai nevoie de ochelari

Indiferent că este vorba de vederea încețoșată sau de sensibilitatea la lumină, orice modificare oculară ar trebui să te trimită la medic.

Author: Andreea Stoica duminică 30 august 2020 , 11:56

Test vedere
Test vedere
DISTRIBUIE
acest articol
DIMENSIUNE
TEXT ARTICOL
Aa - Aa+

In articol:

Până să ajungi în cabinetul oftalmologic, poți afla dacă riști să suferi de degenerescență maculară cu ajutorul acestui test.

Unul dintre testele la care medicul oftamolog apelează pentru a depista problemele de vedere este grila Amsler (o rețea de linii asemănătoare unei table de șah, cu un punct de culoare închisă în mijloc), modalitate prin care se examinează fundul de ochi și care ajută la diagnosticarea degenerescenței maculare.

 Problema de vedere des depistată la persoanele de vârsta a treia apare atunci când se deteriorează macula, zona de la nivelul retinei care ne ajută să vedem clar detaliile. Această tulburare poate afecta atât vederea la distanță, cât și la apropiere.

Citeste si: Accident pe autostrada Ploiești- Buzău. Un camion și o mașină s-au ciocnit. Două victime au ajuns la spital- kanald.ro

Citeste si: Dana Roba va intra în cea de-a doua operație pe creier. Soțul ei încearcă să scape de pușcărie- wowbiz.ro

Citeste si: Cum să te refaci mai repede după o rinoplastie?

Cum se face testul de vedere?

1. Așază-te în zonă luminată și ține la o distanță de 30-40 de cm (distanța optimă pentru citit) planșa cu grila Amsler. Dacă porți ochelari de vedere, ține-i la ochi în momentul testării. Acoperă cu mâna unul dintre ochi și fixează cu privirea punctul din mijlocul grilei.

2. În timp ce te uiți la punctul central, privește și liniile din jurul lui și observă dacă ele sunt distorsionate în anumite zone, întunecate sau dacă ele nu apar deloc. Repetă examinarea după ce acoperi și celălalt ochi.

3. Riscul de apariție a degenerescenței maculare este ridicat dacă observi una din umătoarele modificări: zonele sunt gri sau deformate, liniile din grafic sunt distorsionate, lipsesc mici porțiuni din pătrat.

Test de vedere. Test oftalmologic. Teste de vedere. Test de vedere miopie.
Test de vedere. Test oftalmologic. Teste de vedere. Test de vedere miopie.

Citeste si: Greșeală FATALĂ: Aceste alimente îți distrug stomacul dacă le mănânci dimineața

De ce apare degenerescența maculară

Printre simptomele care pot anunța degenerescența maculară se numără distorsionarea vederii centrale (linii drepte ce se percep curbate), vederea în ceață, zone de „umbrire“ în câmpul vizual, tulburări în perceperea culorilor, dar și adaptarea dificilă la lumină intensă.

Citeste si: Descoperirea care ar putea schimba complet lumea: Legătura ȘOCANTĂ dintre vitamina C și cancer!

 


Abonează-te pe


Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si