Elevii defavorizați vor primi tichete speciale în valoare de 500 de lei

Elevii defavorizați vor primi tichete speciale pentru sprijin educațional, se arată într-un proiect de Ordonanță de Urgență, aflată pe ordinea de zi a Guvernului.

Author: Alex Dumitrescu vineri 31 iulie 2020 , 17:02

DISTRIBUIE
acest articol
DIMENSIUNE
TEXT ARTICOL
Aa - Aa+

In articol:

Tichetele sociale vor putea fi folosite pentru achiziționarea de rechizite școlare, materiale didactice, îmbrăcăminte sau încălțăminte.

Banii nu ajung pentru toți copiii

Deși Guvernul vrea să emită o OUG pentru tichetele speciale, bugetul alocat este cu 20 de milioane de lei mai mic decât bugetul necesar pentru ca toți elevii care au nevoie să primească acest ajutor.

Potrivit edupedu.ro, calculele arată că 42.000 de copii și elevi din totalul de 300.000 aflați în medii dezavantajate, adică 15%, nu vor primi aceste tichete.

Ministerul Educaței a identificat 300.000 de copii din grădiniță, învățământul primar și gimnazial care provin din medii dezavantajate.

Potrivit proiectului de lege, banii vor proveni din fonduri europene, iar programul va fi gestionat de Ministerul Fondurilor Europene printr-un nou organism creat special.

Cine ar trebui să primească tichete speciale de 500 de lei

Potrivit sursei citate, tichetele speciale electronice, în valoare de 500 de lei, vor fi distribuite pentru trei categorii de persoane:

  • copiii cei mai dezavantajați din învățământul de stat preșcolar
  • copiii cei mai dezavantajați din învățământul de stat primar
  • copii cei mai dezavantajați din învățământul de stat gimnazial

Banii pentru buget vor fi finanțate prin fondurile europene din Programul Operațional POAD 2014-2020.

Bugetul nu e suficient pentru numărul estimat de beneficiari

Autoritățile înființează prin acest proiect de OUG Schema Națională de Sprijin pentru Elevii cei mai Defavorizați, numită SNSED. Bugetul acestei scheme este de 130 milioane lei, buget care ar ajunge doar pentru 260.000 de elevi.

Asta deși în nota de fundamentare a proiectului scrie că Ministerul Educației a trimis un document oficial Ministerului Fondurilor Europene, „adresa cu numărul de înregistrare MEC 105/DLR/17.07.2020”, prin care se precizează că, „la nivelul anului școlar 2019-2020, Ministerul Educației și Cercetării a identificat un număr total de 302.173 de copii care se încadrează în categoriile grupului țintă aferent măsurii reglementate de prezentul act normativ”, potrivit sursei citate.


Abonează-te pe


Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si