Simona Pătruleasa, prezentator Kanal D: „De ce apare acneea la adolescenți? Ce indică această afecțiune?”
Dr. Monica Dărmănescu, medic dermatolog: „Acneea este o afecțiune foarte frecventă în rândul adolescenților. Se pare că aproximativ 85% dintre adolescenți se confruntă cu această problemă, care la vârsta aceasta este destul de stresantă, pentru că aspectul fizic pentru ei este important. Apare o anxietate ușoară și ei își doresc să trateze această problemă.
Apare din cauza faptului că la perioada adolescenței apar modificările hormonale și asta înseamnă o secreție mai crescută de testosteron și de hormoni care stimulează secreția sebacee, stimulează secreția glandelor sebacee și astfel se pot bloca glandele sebacee și apar leziunile de acnee.”
Simona Pătruleasa, prezentator Kanal D: „Din păcate, tinerii umblă, le sâcâie, rup aceste bubițe și normal că se pot agrava problemele.
De asemenea, folosesc creme care nu sunt tocmai potrivite sau la sfatul unor prieteni folosesc anumite lucruri fără să meargă la doctorul dermatolog. Dumneavoastră ce le recomandați? Ce ar trebui să folosească?”
Dr. Monica Dărmănescu, medic dermatolog: „În momentul în care adolescenții se confruntă cu aceste probleme, sigur că pot fi cazuri mai ușoare, cu comedoane închise și comedoane deschise, clasicele puncte negre, dar până și la leziuni inflamatorii.
Ei se ascund cumva sau încearcă să trateze singuri: umblă la ele, folosesc diferite loțiuni de curățare, vorbesc cu prietenii sau urmăresc chiar canale de socializare și aplică uneori substanțe nepotrivite. Pot agrava leziunile inițiale de acnee. Chiar am avut cazuri în care își aplică creme cu cortizon. Iau de la mama din sertar sau își aplică cremele de zi ale mamei, atunci vin cu forme agravate și de cele mai multe ori părinții sunt cei care iau inițiativa să vină cu adolescentul la medic.
Medicul examinează tipul de acnee și în funcție de ce observă poate să recomande un tratament. Uneori, recomandăm și analiză sau chiar o vizită la medicul endocrinolog dacă forma de acnee indică acest lucru. La fete pot să apară fenomene de hirsutism, fire de păr în zone hormonodependente. Adaptăm tratamentul în funcție de forma de acnee, adică trebuie venit la medic nu doar sfaturi de pe internet, pentru că sunt foarte variate tratamentele.”
Simona Pătruleasa, prezentator Kanal D: „De asemenea, mămicile vorbesc între ele -Fiica mea are această problemă cu acneea. Ce cremă ai folosit?- Deci nu este recomandat.?”
Dr. Monica Dărmănescu, medic dermatolog: „Nu prea este recomandat. Sunt loțiuni de spălare care acestea să zic că fac bine, de obicei își aleg anumite produse care nu usucă, nu irită, dar nu e bine să întrebăm prietenii sau să luăm soluția lor pentru că s-ar putea să nu fie potrivită pentru tipul de acnee pe care o ai tu.”
Citeste si: Alimente bogate in B12. Surse de vitamina B12- catena.ro
Citeste si: Mama lui Gabriel Vasiliu rupe tăcerea, după ce nora ei a fost ucisă în Olanda! Femeia face primele dezvăluiri despre crima halucinantă. Ce s-a întâmplat, de fapt, cu Ana-Maria- wowbiz.ro
Citeste si: Ce notă a luat la Bacalaureat Mircea Badea: „Nu am cum să uit. Nu pentru că ar fi importantă, dar nu ai cum"- antena3.ro
Simona Pătruleasa, prezentator Kanal D: „ Tratamentul înțeleg că vine la pachet și cu moderație în folosirea anumitor alimente. Am citit despre lapte că nu ar fi bun, am citit despre ciocolată, despre cafea. Ce este adevărat și ce nu?”
Dr. Monica Dărmănescu, medic dermatolog: „Este adevărat că ghidurile moderne de tratament antiacneic includ acest sfat dietetic, de evitare a produselor foarte concentrate în zahăr a dulciurilor și a laptelui de vacă.
Explicația este că zahărul și dulciurile concentrate cresc secreția de sebum. Există chiar la nivelul glandei sebacee receptor pentru zahăr. În momentul în care am consumat multe dulciuri crește gradul de seboree și crește apariția leziunilor inflamatorii. De asemenea, consumul laptelui de vacă este citat că agravează leziunile sau accentuează secreția de sebum, prin faptul că uneori poate să mai conțină hormoni și sunt alți compuși la nivelul laptelui care favorizează apariția acneei.”
Simona Pătruleasa, prezentator Kanal D: „Ce părere aveți despre tratamentele naturiste? Sunteți de acord cu ele sau mai puțin?”
Dr. Monica Dărmănescu, medic dermatolog: „Depinde ce înțelegem prin tratamente naturiste.”
Simona Pătruleasa, prezentator Kanal D: „Am citit despre vitamina A, despre coaja de portocală.”
Citeste si: VIDEO Gheorghe Turda vorbește despre folclorul din zilele noastre. „Sunt singurul artist în materie de muzică populară și clasică având grad de general în rezervă.”- kfetele.ro
Citeste si: Cine este tânăra moldoveanca de 26 de ani care i-a cucerit inima celebrului actor Sean Penn- radioimpuls.ro
Citeste si:- antena3.ro
Dr. Monica Dărmănescu, medic dermatolog: „Nu este de recomandat pentru că nu au rezultate reproductibile, ba chiar unele pot să agraveze leziunile, pot produce arsuri la nivelul tegumentului pentru că unele substanțe din plante conțin alfa beta hidroxiacizi, dar nu sunt în concentrații medicale. Am avut pacienți care au aplicat inclusiv rondele de usturoi pe o leziune inflamatorie sau propolis, deci nu le recomandăm. Recomandăm tratamente andosate de studii științifice și care și-au dovedit eficacitatea, tocmai pentru a preveni formele de acnee care duc la apariția cicatricilor.”
Simona Pătruleasa, prezentator Kanal D: „Spuneți 4-5 lucruri pe care ar trebui să le facă tinerii/adolescenții pentru rutina zilnică?”
Dr. Monica Dărmănescu, medic dermatolog: „În primul rând, trebuie să spele fața. Trebuie să alegem un produs potrivit, un produs de îngrijire care nu usucă excesiv, dar care tratează. Sunt produse pe bază de alfa beta hidroxiacizi care mai atenuează sebumul. Apoi, pot aplica produse dermocosmetice, de farmacie, unele mai ușoare pe care le pot aplica fără recomandarea medicului. Un produs pe bază de alfa beta hidroxiacizi în concentrații mici, care se pot utiliza fără prescripție medicală. Apoi, există produse pe bază de acid azelaic care, dacă aplicăm corect și în concentrațiile potrivite, nu riscăm să perturbăm microflora cutanată. Nu recomand utilizarea de antibiotice topice sau alte medicamente, chiar și cremele pe bază de retinol dacă nu sunt aplicate corect pot induce o iritație exfoliere și chiar și agravarea acneei. Aceste produse utilizate cu măsură și în momentul în care nu se mai descurcă trebuie să meargă la medic.”