De regula, prima solutie la care ne gandim este cea de a apela la ajutorul prietenilor sau al familei, pentru un imprumut, insa aceasta nu este intotdeauna cea mai potrivita. Problema noastra ar putea fi rezolvata mult mai simplu daca am solicita un credit rapid, este si mai bine daca luam masuri preventive, pentru a nu a ajunge in aceasta situatie. Iata ce poti face:

Analizeaza-ti situatia financiara actuala
Nu iti vei putea gestiona corespunzator banii, pana ce nu vei avea o imagine de ansamblu asupra veniturilor si a cheltuielilor. In primul rand, esential este sa iti stabilesti venitul lunar, fix, de care esti absolut sigur ca dispui cu regularitate. Acestuia adauga bonusurile, taxele incasate pe chirii etc. Mai apoi, enumera cheltuielile lunare medii, luand in calcul atat nevoile (facturi, impozite, taxe etc), cat si bugetul alocat pentru hobby-uri si relaxare (vacante, iesiri si altele).

Daca venitul este mai mare decat cheltuielile pe care le ai, atunci diferenta ar trebui pastrata pentru zile negre. In cazul in care se intampla invers, atunci trebuie sa incerci sa identifici modalitati prin care sa reduci cheltuielile.

Citeste si: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii- catena.ro

Citeste si: Dispariţii misterioase în Rusia. Putin îşi arestează cercetătorii care au inventat rachetele hipersonice- antena3.ro

Citeste si: Un brașovean a adunat zeci de mașini scoase din uz pe un câmp. Ce au descoperit polițiștii că facea de fapt- wowbiz.ro

Realizeaza un buget de urgenta

Odata ce ai o imagine clara asupra situatiei tale financiare, trebuie sa calculezi suma minima de care ai nevoie pentru a acoperi cheltuielile lunare. Ia in considerare doar cheltuielile care au prioritate si care sunt absolut necesare, asa cum sunt facturile sau tratamentele medicale, chiria, rata la banca, alimente etc. Acum, analizeaza cheltuielile facultative, care vizeaza mai mult lucrurile de care te poti lipsi, cel putin pentru o perioada, ca de exemplu abonamentul la sala de fitness, shopping-ul, iesirile in oras.

Examineaza cheltuielile facultative si vezi daca poti scurta sau ajusta lista lor, astfel incat sa faci ceva economii. La finalul acestor pasi, pe “lista scurta” vor ramane doar lucrurile necesare intr-adevar; acesta este, de fapt, bugetul de urgenta.

Pune bani deoparte

Unul dintre cele mai importante instrumente pe care trebuie sa-l pregatesti pentru a evita un impas financiar este un fond pentru zile negre. De obicei, acesti bani se pastreaza intr-un cont de economii, astfel incat sa-l poti accesa cu usurinta ori de cate ori va fi nevoie. Scopul sau este de a pune deoparte rezerve pentru situatiile neprevazute, indiferent de natura lor.
Chiar daca poate parea dificil la inceput sa economisesti, rezultatele se vor vedea dupa cateva luni in care salvezi sume de bani ce-ti vor fi de mare folos ulterior.
 


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si