Tot ce trebuie să știi despre mineriadele din România: când au avut loc și de ce a chemat Ion Iliescu minerii la București

Tot ce trebuie să știi despre mineriadele din România: iată când au avut loc și de ce a chemat Ion Iliescu minerii la București

Mineriadele reprezintă unele dintre cele mai controversate și tulburătoare episoade ale istoriei recente a României. Termenul desemnează intervențiile violente ale minerilor, în special din Valea Jiului, în viața politică și socială a țării în perioada postcomunistă.

În total, în perioada 1990-1999, au fost consemnate șase mineriade, fiecare soldată cu violențe, victime, arestări și o deteriorare profundă a imaginii democrației în România postdecembristă.

Mineriadă este denumirea generică dată acțiunilor în care grupuri organizate de mineri au fost aduse la București, intervenind brutal împotriva protestatarilor civili, studenților, opoziției politice sau unor instituții media.

Aceste acțiuni au fost marcate de violențe fizice, distrugeri și intimidări, în multe cazuri desfășurate cu sprijinul autorităților sau chiar la solicitarea lor.

Când au avut loc mineriadele?

Cele șase mineriade majore din România au avut loc în următoarele momente:

Mineriada din 28-29 ianuarie 1990

A fost prima mineriadă postdecembristă. Minerii au fost chemați pentru a contracara manifestațiile antiguvernamentale din fața Televiziunii Române și a sediului Guvernului.

S-a intervenit violent împotriva protestatarilor care contestau Frontul Salvării Naționale (FSN).

Mineriada din 18-19 februarie 1990

O nouă intervenție a minerilor pentru a sprijini autoritățile în fața protestelor stradale. Deși mai puțin violentă decât următoarele, a pregătit terenul pentru acțiuni mai ample.

Mineriada din 13-15 iunie 1990

Mineriada din 13-15 iunie 1990

(sursa foto: Profimedia)

Mineriada din 13-15 iunie 1990

Cea mai sângeroasă mineriadă a avut loc pe 13-15 iunie 1990.

După reprimarea violentă a protestului din Piața Universității, autoritățile au chemat minerii pentru a "restabili ordinea". Rezultatul: zeci de morți, sute de răniți și mii de arestări ilegale. Această acțiune a fost intens criticată la nivel internațional.

Mineriada din 13-15 iunie 1990

Mineriada din 13-15 iunie 1990

(sursa foto: Profimedia)

Citește și: Cum arăta Ion Iliescu în anii '90: Imagini rare cu fostul președinte

Mineriada din 24-28 septembrie 1991

De această dată, minerii au venit de bunăvoie la București, nemulțumiți de condițiile de trai și de salarii. Protestul a culminat cu demisia premierului Petre Roman. Deși aparent spontan, acest episod a demonstrat că minerii deveniseră un factor politic de presiune.

Mineriada din 4-23 ianuarie 1999

O acțiune de protest a minerilor condusă de liderul sindical Miron Cozma. Minerii au pornit în „Marșul spre București” pentru a forța redeschiderea minelor neprofitabile.

S-au produs confruntări violente cu jandarmii la Costești și Stoenești.

Mineriada din 16-17 februarie 1999

Ultima mineriadă a avut loc pe 16-17 februarie 1999. După intervenția forțelor de ordine, Miron Cozma a fost arestat, iar mișcarea a fost reprimată definitiv. Statul român a decis să nu mai permită astfel de forme de presiune violentă.

De ce i-a chemat Ion Iliescu pe mineri?

Ion Iliescu, președintele României în anii 1990 și unul dintre personajele centrale ale perioadei de tranziție, a justificat chemarea minerilor prin necesitatea de a apăra ordinea constituțională și de a contracara ceea ce el numea "forțele destabilizatoare" ale opoziției și ale manifestanților antiguvernamentali.

Ion Iliescu în anul 1990

Ion Iliescu în anul 1990

(sursa foto: Profimedia)

În special în iunie 1990, Ion Iliescu i-a invitat pe mineri să vină la București pentru a "restabili ordinea", după o perioadă prelungită de proteste pașnice în Piața Universității.

Această decizie a dus la una dintre cele mai grave încălcări ale drepturilor omului din România postcomunistă.

Citește și: Ion Iliescu, stabil după ce a intrat în stop cardiac. Fostul președinte a fost resuscitat

Ulterior, s-a susținut că implicarea minerilor a fost manipulată politic, aceștia fiind aduși pentru a exercita presiune și a reprima opoziția sub pretextul apărării ordinii publice. De-a lungul timpului, mai mulți oficiali și lideri sindicali au fost anchetați pentru rolul lor în organizarea și desfășurarea acestor evenimente.

La începutul anilor 2000 au început investigații în privința acestor episoade. În 2017, Dosarul Mineriadei din 13-15 iunie 1990 a fost trimis în judecată, cu mai mulți foști demnitari, inclusiv Ion Iliescu, acuzați de crime împotriva umanității.

Citește și: VIDEO Ion Iliescu, audiat acasă în dosarul mineriadelor. A refuzat să dea declarații. Ce acuzații i se aduc fostului președinte în vârstă de 95 de ani


Autor

Este absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării, din cadrul Universității București, şi deţine o experienţă de 14 ani în cadrul presei din România.

Şi-a început cariera în presa scrisă, iar ulterior a făcut tranziţia către mediul online, în special pe segmentul SEO.

În prezent, ocupă poziţia de SEO Specialist pentru stirilekanald.ro şi radioimpuls.ro, din cadrul trustului Dogan Media.

Este pasionată de lectură, schi, drumeţii montane, de pictură şi de tot ce înseamnă tehnologie.

Îți Recomandăm Și...