Tot ce trebuie sa stiti despre alegerile de duminica! Cate buletine de vot primiti si ce nu trebuie sa faceti pentru a nu fi amendat sau chiar arestat

Duminica, romanii merg la vot, pentru a-si alege primarii, consilierii locali si pe cei judeteni. Asa ca fiecare alegator va primi trei buletine de vot, cu exceptia Bucurestiului, unde vor fi patru.

Author: C.L. Editor: Viorela Precupas vineri 03 iunie 2016 , 09:13

DISTRIBUIE
acest articol
DIMENSIUNE
TEXT ARTICOL
Aa - Aa+

Iata informatiile oferite de autoritati pentru alegatori:

Scrutinul incepe la ora 7.00 si se termina la ora 21.00. Atentie insa, fiind vorba despre alegeri locale, nu puteti vota oriunde, ci doar in sectia la care este arondata strada sau localitatea de domiciliu.

Alegerile locale au loc intr-un singur tur.

Asta inseamna ca cel care obtine cele mai multe voturi, chiar daca sunt mai putin de jumatate din cele total exprimate, iese primar.

La capitolul contraventii electorale, sunt trecute, prezenta altor persoane in cabina de vot, fotografierea sau filmarea prin orice mijloace a buletinului de vot de catre alegatori in timpul exercitarii dreptului de vot, care se sanctioneaza cu amenda de la 600 lei la 1.000 lei. Totodata distrugerea, deteriorarea, murdarirea, acoperirea prin scriere sau in orice alt mod a listelor electorale, a platformelor program afisate sau a oricaror altor afise ori anunturi de propaganda electorala  se sanctioneaza cu amenda de la 600 lei la 1.000lei. Tot in lista contraventiilor electorale se afla si comercializarea sau consumul de bauturi alcoolice pe o distanta de 500 de metri in jurul localului sectiei de votare, iar amenda este de la 2.200

lei la 3.000 lei.

Conform legii electorale, acestea sunt contraventii si nu riscati decat amenzi. In cazul infractiunilor, pedepsele sunt penale.

“Printre aceste infractiuni, enumeram: oferirea sau darea de bani, bunuri sau de alte foloase (exceptie fac bunurile cu valoare simbolica, inscriptionate cu insemnele unei formatiuni politice) in scopul determinarii alegatorului sa voteze sau sa nu voteze o anumita lista de candidati ori un anumit candidat se pedepseste cu inchisoare de la 6 luni la 3 ani si cu interzicerea exercitarii unor drepturi, impiedicarea, prin orice mijloace, a liberului exercitiu al dreptului de a alege sau de a fi ales se pedepseste cu inchisoarea de la 6 luni la 3 ani, utilizarea unei carti de alegator sau a unui act de identitate nul ori fals sau a unui buletin de vot fals se pedepseste cu inchisoarea de la 6 luni la 3 ani; fapta persoanei care voteaza prin introducerea in urna a mai multor buletine de vot decat are dreptul un alegator  se pedepseste cu inchisoare de la 6 luni la 3 ani”, se arata pe site-ul Ministerului de Interne.


Abonează-te pe


Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si