Tradiția de Sfântul Ilie pe care nu trebuie să o ignori. Ce să nu faci în această zi

Tradiții de Sfântul Ilie. Sărbătorit în fiecare an în data de 20 iulie, Sfântul Ilie este unul dintre cei mai importanţi prooroci din Vechiul Testament considerat făcător de minuni, aducător de ploi şi ocrotitor al recoltelor. În credința populară, Sfântul Ilie este sărbătorit ca patronul verii caniculare si al fenomenelor meteo extreme, dat fiind ca el răcorește atmosfera desfăcând ploile. În această zi, românii superstițioși sau credincioși respectă o serie de datini strămoșești.

Author: R.I. duminică 19 iulie 2020 , 09:46

DISTRIBUIE
acest articol
DIMENSIUNE
TEXT ARTICOL
Aa - Aa+

In articol:

Potrivit tradiției, în goana lui împotriva forţelor răului, Sfântul Ilie provoacă tunete, trăznete, ploi torenţiale, grindină. Legenda mai spune că demonii fug din calea lui şi vin pe pământ, unde se ascund sub copaci sau chiar în trupurile unor animale.

Una dintre superstiţiile legate de Sfântul Ilie este aceea că dacă tună şi fulgeră oamenii trebuie să îşi facă semnul crucii, pentru că Dumnezeu i-a dat voie Sfântului Ilie să lovească orice pentru a doborî demonii, mai puţin crucea.

Citeste si: Tragedie uriașă. Un actor celebru s-a sinucis la doar 30 de ani

În ziua de Sf Ilie nu se lucrează sub nicio formă, de teama pagubelor (trăznete, ploaie, grindină). Potrivit tradiţiei, în dimineaţa zilei de Sfântul Ilie, se culegeau plante de leac, în special busuioc, se puneau la uscat în podurile caselor, sub streşini sau în cămări. Şi tot de Sfântul Ilie, erau adunate plantele întrebuinţate la vrăji şi farmece.

Citeste si: Rugăciunea către Sf Ilie pentru alungarea relelor și bolilor

Sfântul Ilie a fost ridicat la Cer pe o căruță de foc trasă de cai. Oamenii spun că atunci când se întâmplă fenomene meteorologice extreme, Ilie traversează cerul in căruța lui de foc. 

Tradiții și obiceiuri de Sfântul Ilie

Nu era voie să se consume mere până la 20 iulie şi nici nu era voie ca aceste fructe să se bată unul de altul, pentru a nu bate grindină, obicei păstrat şi astăzi. În această zi, merele (fructele lui Sânt-Ilie) se duc la biserică pentru a fi sfinţite, crezându-se că numai în acest mod ele vor deveni mere de aur pe lumea cealaltă. De Sfântul Ilie nu se taie mere cu cuțitul deoarece se considera ca următoarele 7 zile vor aduce furtuni crâncene si grindina.

Citeste si: Momentul șocant în care o șoferiță este lovită cu pumnii și picioarele și i se fură BMW-ul (VIDEO)

În dimineaţa acestei zile se culegeau plante de leac, în special busuiocul, ce erau puse la uscat în podurile caselor, sub streşini sau în cămări. Tot acum se culegeau şi plantele întrebuinţate la vrăji şi farmece.

Citeste si: Minunea Sfântului Nicolae într-un oraș din Rusia. Comuniștii au încercat să ascundă toate urmele

Femeile duceau în această zi busuioc la biserică pentru a fi sfinţit după care, întoarse acasă, îl puneau pe foc iar cenuşa rezultată o foloseau în scopuri terapeutice atunci când copiii lor făceau bube în gură.

Citeste si: Rugăciunea către Sf Ilie pentru alungarea relelor și bolilor

În vechime, se obişnuia ca în această zi să se organizeze întâlniri ale comunităţilor săteşti de pe ambii versanţi ai Carpaţilor (numite nedei), se organizau târguri de Sânt-Ilie, iarmaroace şi bâlciuri, unele păstrate până în zilele noastre. În cadrul acestor manifestări, ce durau mai multe zile şi erau considerate a fi bune prilejuri de cunoaştere pentru tineri, atmosfera era însufleţită de muzică şi se făcea comerţ cu produse pastorale, instrumentar casnic, unelte şi produse agricole.

Citeste si: VIDEO| ”Noi credem în Dumnezeu, nu în coronavirus”- Eveniment organizat în Capitală pentru copii

Sânt-Ilie marchează miezul verii pastorale, dată când le era permis ciobanilor să coboare în sate, pentru prima dată după urcarea oilor la stână. Cu această ocazie, ciobanii tineri sau chiar cei maturi aduceau în dar iubitelor sau soţiilor lor furci de lemn pentru tors, lucrate cu multă migală.

Citeste si: Raed Arafat, avertisment dur după bilanțul-record: „Vor fi măsuri care nu vor fi pe placul tuturor"

Pedepsitor al prorocilor mincinoşi, dar și mustrător al împăraţilor, Sfântul Ilie era seminţia lui Aaron și s-a născut cu 800 de ani înainte de Iisus în Galaad, de cealaltă parte a Iordanului, care se învecinează cu Arabia şi cu cetatea Tesvi. De la numele acestei localităţi se trage şi numele său, Ilie Tesviteanul.

 


Abonează-te pe

Partenerii nostri
kanald.ro
Imaginile de la priveghiul lui Ion Șmecherul! Unde va fi înmormântat trupul... Imaginile de la priveghiul lui Ion Șmecherul! Unde va fi înmormântat trupul neînsuflețit al ciobanului!
spotmedia.ro
A fost descoperită o exoplanetă extremă, din multe puncte de vedere. Din păcate, e... A fost descoperită o exoplanetă extremă, din multe puncte de vedere. Din păcate, e sortită pieirii
spotmedia.ro
Jurnaliştii şi studenţii sunt ţintele unui nou sistem de supraveghere cu recunoaștere... Jurnaliştii şi studenţii sunt ţintele unui nou sistem de supraveghere cu recunoaștere facială din China
b1.ro
Ionuț Dolănescu a luat o decizie radicală cu casa moştenită de la Ion Dolănescu, pentru... Ionuț Dolănescu a luat o decizie radicală cu casa moştenită de la Ion Dolănescu, pentru care s-a judecat cu fratele Dragoş
infoactual.ro
Previziunile lui Nostradamus îngrozesc. Anul în care începe Al Treilea Război Mondial Previziunile lui Nostradamus îngrozesc. Anul în care începe Al Treilea Război Mondial
infoactual.ro
Urmează 13 ani cruciali. Carmen Harra: În calendarul mayaş se spune că e sfârşitul lumii Urmează 13 ani cruciali. Carmen Harra: În calendarul mayaş se spune că e sfârşitul lumii
evz.ro
E descoperirea momentului. O plantă otrăvitoare, leacul pentru COVID-19. Rezultatele... E descoperirea momentului. O plantă otrăvitoare, leacul pentru COVID-19. Rezultatele din laborator sunt promițătoare
doctorulzilei.ro
Ceaiuri pentru somn liniștit. Au efect sedativ, de scădere a tensiunii și anxiolitic Ceaiuri pentru somn liniștit. Au efect sedativ, de scădere a tensiunii și anxiolitic
romaniatv.net
A murit Chelu! Cântăreţul suferea de o boală teribilă A murit Chelu! Cântăreţul suferea de o boală teribilă
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si