Toți ne distrăm, de fiecare dată, de 1 aprilie, facem glume pe seama prietenilor, farse, dar își mai aduce aminte cineva de unde a început totul? Este deja o traditie a pacalelilor de 1 aprilie, dar își are are originile într-un trecut dificil de stabilit cu precizie.

Care este originea zilei de 1 aprilie?

Originea zilei de 1 aprilie nu este cunoscută cu exactitate.

Legături între această zi și păcăleală există încă din anul 1392. Atunci, Geoffrey Chaucer prezenta o poveste despre un cocoș păcălit de vulpe. În 1539, un fragment al unui poem arăta cum un servitor a fost păcălit de către boier  în aceeași dată.

Citeste si: 17 idei de farse geniale de Ziua Pacalelilor. Cele mai amuzante farse pe care sa le faci prietenilor de 1 Aprilie

Majoritatea oamenilor consideră că această zi își are originea în anul 1564, în Franța, atunci când s-a trecut la calendarul gregorian. Înainte, Anul Nou era sărbătorit în 1 Aprilie, iar oamenilor le-a fost greu să se obișnuiască cu noua schimbare. Astfel, mulți dintre ei au continuat să sărbătorească noul an tot în 1 aprilie fiind numiți „Poisson d`Avril” (pește de aprilie). Cei care au respectat schimbarea au profitat de situație și au început să facă glume și farse pe seama celorlalți.

Care sunt tradițiile și obiceiurile de 1 aprilie?

Una din tradițiile de 1 aprilie spune că păcălelile trebuie făcute până la miezul zilei. În caz contrar, persoana care face glume va avea ghinion. Tradiția încă se păstrează în Noua Zeelandă, Marea Britanie, Africa de Sud și Australia. De asemenea, ghinion vor avea și cei care nu se amuză de farsele care le-au fost făcute.

În alte regiuni există un obicei conform căruia dacă un băiat este păcălit de o fată, acesta trebuie să se însoare cu ea. Sau cel puțin să îi fie prieten. Totodată, se consideră că dacă un bărbat se căsătorește în 1 aprilie, va fi sub papucul nevestei toată viața. Pe de altă parte, se spune că cei născuți în 1 aprilie au parte de noroc pe parcursul vieții.

În Japonia ziua de 1 aprilie este numită „Ziua păpușilor” sau „Ziua bucuriei celor mici”. Se obișnuiește ca în această zi să se ofere păpuși drept cadou. În Franța și Belgia această zi este numită „Poisson d`Avril”, iar cei care sunt păcăliți poartă pe spate un desen cu un pește din hârtie. Oamenii își oferă felicitări cu pești sau ciocolată în formă de pește. În luna aprilie, conform astrologiei, soarele părăsește zodia Peștilor. De aici asocierea zilei de 1 aprilie cu peștele.

În Danemarca și Suedia această zi este numită „Aprilsnar”. Cele două țări mai au o sărbătoare asemănătoare la data de 1 mai numită „Maj-kat” (zi a glumelor). În Italia ziua păcălelilor se numește „Pesce d`aprile”, iar în Scoția „Hunt the Gowk Day” (vânează prostănacul). În Spania, Mexic, Peru și Columbia această zi este numită „Ziua inocenților”.

Cel care nu pune la cale o farsă în această zi, se spune că va fi păcălit tot anul.

Farse celebre făcute de 1 aprilie

De-a lungul timpului, o mulțime de farse au fost făcute, iar multe dintre ele chiar i-au speriat pe oameni, care au crezut că sunt adevărate. Iată ce farse de 1 aprilie vor rămâne celebre.
În anul 1950, o televiziune olandeză a anunțat că s-a prăbușit Turnul din Pisa.

În anul 1957, BBC a difuzat o știre conform căreia la o fermă din Elveția s-au obținut recolte-record de spaghetti, arătând și mai multe imagini cu tăiței recoltați din copaci.

În anul 1980, BBC a difuzat o știre în care a anunțat că legendarul ceas mecanic londonez Big Ben va fi înlocuit cu un ceas electronic.

În anul 1993, primăria orașului Koln, Germania, le-a făcut o farsă persoanelor care practicau jogging în parc, oprind pe fiecare în parte și spunându-le că, dacă nu respectă noua lege care impune încadrarea alergătorului în limita de 6 km/h, vor fi amendați. De ce această lege? Deoarece orice altă viteză ar putea deranja veverițele din parc aflate în perioada împerecherii.

Farse de 1 aprilie la școală

Daca ai posibilitatea sa intri in cabinetul de informatica cu cateva minute mai devreme, acopera luminita mouse-lor cu banda de izoler (banuiesc ca nu mai sunt laboratoare de informatica care folosesc mouse cu bile).

Pana ce va verifica unul dintre elevi (si asta nu se va intampla prea rapid toti cei cu mouse-ul afectat o sa verifice prima data mufa de la unitate. Vor observa ca nu de acolo vine problema si vor anunta profesorul. Bineinteles, cand va anunta unul, alti 10-15 elevi vor spune ca aceeasi problema o intampina si ei. Nu garantez, dar profesorul s-ar putea sa verifice laserul mouse-ului, insa daca aveti noroc se va alarma cateva minute bune.

Pentru colegii de şcoală o farsă veche dar mereu de efect este lipirea unei fise sau a unei bancnote pe jos la intrarea în clasă! O să fii surprins câţi se vor apleca să o ridice!

Farse de 1 aprilie pentru prieteni

Lipeste-i prietenului tau pe spate o banda anti-furt. In momentul in care va incerca sa iasa din magazin o sa declanseze alarma.

Citeste si: Greutate si inaltime copii in functie de varsta- catena.ro

Citeste si: Suspectul crimei din Brăila a mărturisit tot ce s-a întâmplat în cabinetul stomatologic! Ce confesiune i-a făcut Marina Gavril înainte să fie omorâtă: "Mi-a zis că..."- wowbiz.ro

Leagă mânerele foarfecelui cu o bridă de plastic (șoricel)

Pe 1 Aprilie poti sa bagi in cutia postala a prietenilor o scrisoare facuta frumos (stampilata) prin care sa-i anuntati ca vor fi deconectati de la reteaua electrica pentru reparatii timp de 2-3 luni.

Îmbracă scaunul de la birou în folie alimentară de aluminiu – un design inovator

Dacă are ușă de sticlă la birou, lipește pe usă, pe interior foarte multe baloane umflate. Din afara, va avea impresia că biroul lui a fost ocupat de baloane.

Citeste si: Ziua păcălelilor- 1 aprilie. Cele mai tari farse din istorie

Dacă ai timp şi un prieten care ştii că are simţul umorului, înveleşte-i maşina cu ziare sau hârtie igienică. Poţi să faci asta şi în timpul zilei, chiar dacă sunt trecători. Toţi vor râde de ceea ce aveţi de gând să faceţi.

Înlocuiește-i tastatura cu una veche în care ai plantat si udat, din timp, semințe de gazon. Va avea o surpriză să vadă o mică grădina, crescută printre taste.

Înlocuiește pozele pe care le are pe birou cu pozele șefului.

Farse de 1 aprilie pentru iubit

Coase șosetele de mână sau la mașină. Sau pune-le puțină făină în ele. Cineva tot se va bucura de farsa ta.

Ia o bucată de carton, dă-o prin ou şi prin pesmet, apoi pune totul în tigaie. După ce s-a prăjit, îţi poţi servi prietenii cu "delicatesa" respectivă.

Cumpara 3 soareci sau orice alte 3 animale de plus, bineinteles, sa fie cat mai mici si numeroteaza-le cu numerele 1, 2 si 4. Ascundeti-le in camera prietenului/prietenei caruia vreti sa ii faceti farsa. Probabil va dati seama ca odata ce a gasit cele trei animalute, il va cauta innebunit/innebunita pe cel cu numarul 3, care de fapt nu exista.

Farse de 1 aprilie pentru iubita

Umple holul casei cu pahare goale de plastic. Poți scrie ceva cu ele dacă tot ai de aranjat.

Pune in pasta de dinti usturoi taiat marunt( Facut pasta).

Pune-ti o colega sa iti sune prietena si sa se dea drept actuala prietena.

Pune colorant alimentar pe robinetul de apă. Nimeni nu-și dorește dimineața să se spele cu apă roșie, galbenă, albastră…

Citeste si: Culiță Sterp, amintiri traumatizante din copilărie: „Râdeau copiii de mine.”- kfetele.ro

Citeste si: Descoperirea macabră în Timiș. Un tânăr de 24 de ani, gasit mort pe un câmp. Ar fi fost împuşcat în gât- radioimpuls.ro

Dă cu lac de unghii pe săpunul de mâini.

Lipește ochișori pe toate produsele din frigider, astfel că cine îl va deschide va avea impresia să toate alimentele se holbează la el.

Farse de 1 aprilie pentru parinti

Schimba sarea cu zaharul astfel incat ceilalti sa nu remarce si asteapta sa le vezi expresia cand gusta din felul de mancare.

Aduna cat mai multe ceasuri si fixeaza-le alarma foarte devreme. Apoi ascunde-le peste tot in camera victimei.

Pune o pancartă pe care scrie "De vânzare" în faţa casei.

Printează desene cu gândaci și lipește-le pe interiorul lămpilor.

Ai nevoie de câteva cepe şi de zahăr. Fă un sirop din zahăr şi apă şi înmoaie cepele în compoziţie, apoi lasă-le câteva zeci de minute să se întărească. Se servesc prietenilor apropiaţi, cu simţul umorului.

Cine nu vrea să miroasă a mâncare după ce tocmai a ieşit din duş? Nimeni, probabil. O farsă care se va lăsa cu nervi iar mai apoi cu hohote de râs.

Farse de 1 aprilie prin mesaje

Pentru că eşti unul dintre prietenii mei buni îţi trimit şi ţie acest mesaj să te anunţ că mâine mă mut la casă în Canada alături de alte neamuri ale mele. Dacă doreşti săptămâna asta ne putem întâlni pentru a ne lua la revedere.

Iubitul meu drag, doresc sa-ti dau o veste: SUNT INSARCINATA cu noi atribuţii la servici. Sper sa-mi dea si mărire de salariu!

Am auzit la ştiri ca a fost găsit un bărbat la grădina zoologica dezbrăcat, foarte urat cu spume la gură şi imediat m-am gândit sa te întreb daca eşti bine! Aştept răspuns!

Citeste si: Idei de farse de 1 aprilie. Cum sa iți păcălești apropiații fără sa se supere


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si